Slovenski odbojkarji opravili polovico naloge

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Kaštel Šučurcu z odlično igro premagala Hrvaško s 3:1 (-22, 16, 16, 19).

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Kaštel Šučurcu z odlično igro premagala Hrvaško s 3:1 (-22, 16, 16, 19) Foto: Igor Mušič
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v Kaštel Šučurcu z odlično igro premagala Hrvaško s 3:1 (-22, 16, 16, 19) Foto: Igor Mušič

SPLIT > Slovenska odbojkarska reprezentanca nadaljuje zmagoviti niz. Potem ko je uspešno opravila kvalifikacije za svetovno prvenstvo, je naredila tudi velik korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo. Že na gostovanju je namreč dobila prvo tekmo dodatnih kvalifikacij proti Hrvaški in s tem dokazala, da je boljši tekmec. Seveda pa dela še ni opravila, uspeh bo morala potrditi še v Stožicah, kjer bo morala zmagati še enkrat, ali pa vsaj dobiti zlati niz.

“Že na prvi tekmi moramo storiti vse, da zmagamo. Kalkulacij ne bo, ne želimo se v Ljubljani reševati v zlatem nizu,” so pred obračunom s Hrvaško zatrjevali Slovenci, ki so za razliko od kvalifikacijskega turnirja za nastop na svetovnem prvenstvu, tokrat igrali brez poškodovanega Gregorja Ropreta (bolečine v rami) in Jana Pokeršnika. Zamenjala sta ju Jan Brulec in Jan Klobučar, ki pa sta premalo izkušena, da bi tekmo začela v postavi. Tako je bilo edino vprašanje pred tekmo le, kdo jo bo začel na mestu korektorja. Selektor se je odločil za Alena Šketa.

Dvorana Sokolana Kaštel Šučurac, gledalcev 600, sodnika: Satanassi (Italija), Cinatl (Češka). Hrvaška: Žukovski 3, Sabljak 7, Galić 9, Nojić 7, Ščerbakov, Raić 22, Sarčević, Sedlaček, Čosić 3, Peterlin 1, Zimakijević, Puljić 2. Slovenija: Flajs, Pajenk 8, Brulec 1, Šket 22, Gasparini, Kamnik 11, Plot, Vinčić 3, Klobučar, Urnaut 16, Vidič, Čebulj 11.

Odmor je prišel še kako prav

Prav Šket, novi igralec Modene, je bil na začetku najvidnejši igralec v slovenski (v prvem nizu je dosegel osem točk), a je bil premalo, da bi njegova ekipa prevzela pobudo. Gostitelji so po zaslugi dobrega bloka in servisov prišli do vodstva 12:8, Slovenci so jih po seriji dobrih servisov Matevža Kamnika ujeli na 16. točki, a po zaostanku 21:22 nato naredili nekaj nepotrebnih napak, tako da so tekmeci spet prišli do prednostih treh točk in zmage v prvem nizu.

Odmor med nizoma je gostom prišel še kako prav in na igrišče so se vrnili kot povsem drugačno moštvo. Povedli so s 6:1, po točki Kamnika pa na prvi odmor odšli s prednostjo 8:3. Šket in Alen Pajenk sta ju z blokoma še povečala, pri tem je imel veliko zaslug servis Kamnika, ki je za nameček dosegel še as, tako da je bilo na semaforju 3:11. Domači so sicer za nekaj časa vzpostavili ravnotežje, toda niso imeli niti najmanjših možnosti, da bi prišli do preobrata.

Na sceno je stopil Urnaut

Varovanci Luke Slabeta so gladko dobili drugi niz, a vendarle ni bilo za pričakovati, da bo tudi v nadaljevanju šlo vse gladko. Hrvati so se opomogli od šoka, v tretjem nizu držali korak do izida 11:11, a nato je na sceno stopil slovenski kapetan Tine Urnaut. Z odličnimi servisi je svoji ekipi priskrbel štiri točke prednosti, ko pa so ga pri izvajanju začetnih udarcev posnemali še Kamnik, Šket in Klubučar, je bilo vprašanja, kdo bo povedel z 2:1 konec.

Zadnjo uradno tekmo proti Hrvatom je Slovenija v kvalifikacijah za olimpijske igre v Osijeku dobila s 3:2, zagotovo pa si reprezentanti še enkrat niso želeli petega niza. A vse do izida 14:10 in izključitve Dejana Vinčića, ki naj bi se nešportno obnašal, je kazalo ravno na to. A Slovenci so očitno dobili dodaten zagon, rezervni podajalec Brulec se ni ustrašil odgovorne naloge, svojo ekipo je ob občutni pomoči soigralcev (predvsem serverja Kamnika) popeljal do sedmih zaporednih točk. Ko je Pajenk z blokom priskrbel štiri točke prednosti, je bilo jasno, da se hrvaška barka potaplja in da je ne bo več rešil nihče.

STA


Najbolj brano