Slovenija premagala Latvijo

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v 2. krogu 1. kvalifikacijske turnirja za nastop na evropskem prvenstvu v Vroclavu premagala Latvijo s 3:2 (-38, 18, -23, 18, 10).

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v 2. krogu 1. kvalifikacijske turnirja za nastop na evropskem prvenstvu v Vroclavu premagala Latvijo s 3:2 Foto: Ozs
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je v 2. krogu 1. kvalifikacijske turnirja za nastop na evropskem prvenstvu v Vroclavu premagala Latvijo s 3:2 Foto: Ozs

VROCLAV > “Proti Latviji nas čaka podobna tekma kot proti Makedoniji. Latvijci imajo podobno kakovost in podoben stil igre kot Makedonci, zagotovo nam ne bo lahko,” je po petkovi tekmi napovedoval slovenski selektor Luka Slabe, ki pa kljub tem besedam najbrž še sam ni pričakoval, da bo obračun z Latvijci res preslikava prve tekme.

Dvorana Stulecia, gledalcev 1400, sodnika: Lungu (Romunija), Rychlik (Češka). Slovenija: Pajenk 17, Šket, Gasparini 31, Plot, Vinčić, Koncilja 12, Urnaut 16, Pokeršnik, Ropret 2, Kovačič, Čebulj 17, Pavlović.Latvija: Ivanovs, Petrusevics 4, Medenis 12, Svans, Sauss 12, Korzenevics 10, Petrovs 4, Caics, Vanags, Kudrjašovs 2, Egleskalns 23, Liepins 10.

Tudi tokrat je bilo v igri njegovih varovancev ogromno nihanj, tudi tokrat so se izmenjavale vrhunske in skoraj začetniške poteze, tudi tokrat so zaostajali z 1:2, vendar se tudi tokrat izvlekli iz črne luknje. Zabeležili so dve točki, s katerima so prišli v dober položaj v boju za najmanj drugo mesto v skupini, ki pa ga bodo morali potrditi še na drugem turnirju v Ljubljani. Še prej pa bodo v Vroclavu odigrali še tekmo s Poljsko, na kateri bodo lahko povsem sproščeni, saj nimajo česa izgubiti.

Za razliko od tekme proti Makedoniji je Slovenija tekmo začela z Gregorjem Ropretom na mestu organizatorja (namesto Dejana Vinčića), drugih sprememb v ekipi ni bilo, začetek tekme pa ni obetal nič dobrega. Latvijci so po seriji slovenskih napak povedli s 5:0, tako da je moral Slabe že kmalu vzeti prvi odmor. Ta ni dosti pomagal, saj je prednost tekmecev kmalu narasla na osem točk (12:4) in Slabe je moral igralce še enkrat poklicati k sebi.

Novi napotki so zalegli, Slovenci so tekmece začeli loviti, se po točkah Mitje Gasparinija najprej približali na 15:17, nato po servisih Jana Pokeršnika, ki je prav zaradi začetnega udarca vstopil v igro, še na 20:21. Nato se se je začela maratonska drama. Slovenci so po zaslugi Alena Pajenka izničili zaostanek 22:24, nato ubranili še nekaj zaključnih žog tekmecev, jih kar nekaj nerazumljivo zapravili tudi sami, za kar so bili kaznovani z zaostankom 0:1.

V prvem nizu je v slovenski vrsti primanjkovalo komunikacije in zbranosti, v končnici so zapravljali protinapade, v drugem je kazalo, da so se stvari izboljšale. Hitro so prevzeli pobudo, povedli s 7:4, nato pa prednost do konca niza le še večali. Toda brez nihanj pri Slovencih očitno ne gre. V tretjem nizu je bilo spet ogromno napak, s servisi ni bilo nobenega pritiska, na trenutke je začel šepati tudi sprejem, ki je bil v prvih dveh nizih odličen. Posledica je, da so tekmeci ves čas vodili za tri do pet točk. Ob koncu so se Slovenci približali, ubranili tri zaključne žoge, toda četrte ne, tako da so se znašli v zaostanku z 1:2, prav takšnem kot dan prej proti Makedoniji.

Pri Slabetovih varovancih je bilo čutiti nekaj nervoze, v primeru poraza z 1:3 bi se v boju za prvi dve mesti v skupini znašli v sila težkem položaju. Tudi v četrtem nizu sicer niso igrali, kot znajo, a ves čas dolgo časa držali minimalno vodstvo, ki so ga ob koncu vendarle povečali. S tem so si priigrali psihološko prednost pred “tie breakom”. V njem so minimalno vodili, lažje so zadihali šele po s pametjo priigrani točki kapetana Tineta Urnauta za vodstvo 13:10, ki je Latvijcem odvzela še zadnje ostanke volje.

STA


Najbolj brano