Rusi dočakali evropski naslov

Naslednica Sovjetske zveze, Rusija, si je v zgodovini evropskih odbojkarskih prvenstev do danes prisvajala 12 zlatih kolajn, zdaj pa je vendarle dočakala tudi tisto pravo, samostojno. Rusi so namreč v finalu prvenstva na Danskem in Poljskem v Koebenhavnu premagali drugo najuspešnejšo reprezentanco na prvenstvih Italijo s 3:1 (20, 22, -22, 17).

Rusi so v finalu evropskega prvenstva na Danskem in Poljskem v Koebenhavnu premagali drugo najuspešnejšo reprezentanco na prvenstvih Italijo s 3:1
Rusi so v finalu evropskega prvenstva na Danskem in Poljskem v Koebenhavnu premagali drugo najuspešnejšo reprezentanco na prvenstvih Italijo s 3:1  

KOEBENHAVN > S tem so Rusi (Sovjetska zveza je bila zadnjič prvak pred 22 leti) dokazali, da so trenutno najboljša reprezentanca na svetu, saj so olimpijskemu naslovu in naslovu zmagovalca svetovne lige dodali še evropski naslov. Italijani ostajajo pri šestih naslovih.

Rusi papirnati favoriti

Na začetku finala na stadionu Parken je bilo videti, da se bodo Rusi, papirnati favoriti v dvoboju, sprehodili do zlata. Razmeroma gladko so dobili prvi niz, v drugem že visoko vodili, a so jih Italijani ujeli, imeli svoje priložnosti, ki pa jih niso izkoristili, tako da je končnica po prekinitvi zaradi izpada elektrike pripadla Rusom. Čeprav so zaostajali z 0:2, pa se Italijani niso predali. Dobili so tretji niz, a to je bilo tudi vse, saj se je ruska ekipa, ki je na prvenstvu izgubila uvodno tekmo proti Nemčiji, izkazala za kakovostnejšo. V četrtem nizu si je priigrala prednost 15:10, ki je ni več zapravila.

Italijani so imeli le nekoliko boljši sprejem

Izbranci Andreja Voronkova, pri katerih so bili najboljši Nikolaj Pavlov, Jevgenij Sivoželez in odlični bloker Dimitrij Muserskij, so bili boljši v vseh elementih, le sprejem so imeli nekoliko boljši Italijani, kar pa jim ni pomagalo. Pomagala jim ni tudi dobra igra Luce Vettorija, ki je bil z 21 točkami najučinkovitejši igralec srečanja. V italijanski vrsti je zatajil predvsem sprejemalec ruskega rodu Ivan Zajcev, ki je dosegel vsega tri točke.

Za najkoristnejšega igralca (MVP) prvenstva so izbrali Dimitrija Muserskija, najučinkovitejši igralec je bil Srb Aleksander Atanasijević, najboljši napadalec Luca Vettori, najboljši bloker Srb Srečko Lisinac, najboljši server Ivan Zajcev, najboljši sprejemalec Bolgar Todor Aleksijev, najboljši podajalec Sergej Grankin, najboljši libero pa Aleksej Verbov.

Bron Srbom

Bronasto kolajno so osvojili Srbi. Izbranci Igorja Kolakovića, ki so v predtekmovanju izgubili proti Sloveniji, so v malem finalu v Koebenhavnu po izenačenem boju premagali Bolgarijo s 3:0 (22, 30, 25). Srbi, na prejšnjem prvenstvu prvaki, so tako nadaljevali uspešne nastope na evropskih prvenstvih, saj so na zadnjih petih osvojili štiri kolajne, medtem ko so Bolgari nadaljevali niz četrtih mest, četrti so bili na olimpijskih igrah in v letošnji svetovni ligi.

STA


Najbolj brano