Prva lovorika po desetletju

Kapetan Salonita Anhovo in najkoristnejši igralec zaključnega turnirja Dejan Čabarkapa je včeraj dvignil lovoriko za zmago v slovenskem odbojkarskem pokalu. Osmega v kanalski zgodovini in prvega po letu 2004. Salonit : Calcit Kamnik 3:2.

  Jure Okroglič ( v belem dresu desno), ki spremlja zaključek Urbana Česnika, si je včeraj priigral najlepše darilo za 17. rojstni dan  Foto: Igor Napast/Večer
Jure Okroglič ( v belem dresu desno), ki spremlja zaključek Urbana Česnika, si je včeraj priigral najlepše darilo za 17. rojstni dan  Foto: Igor Napast/Večer

MARIBOR > Ponovitev finalnega obračuna izpred desetletja je postregla z enakim razpletom. Salonit je spet ugnal Kamničane po petih nizih in vrnil eno od domačih lovorik v odbojkarski Kanal, ko je to s pomlajeno ekipo pred sezono le malokdo pričakoval.

Maribor, dvorana Tabor, gledalcev 600, sodnika: Gril (Maribor) in Markelj (Bled); po nizih: 19, -22, 22, -22, 13. Salonit Anhovo: Česnik 8, Šarič, Lazar, Marušič 2, Karnel, Kovačič, Dos Santos 17, Sirk 3, Mijatovič, Čabarkapa 21, Okroglič 14, Krivec 6. Trener: Leon Schilling. Calcit Volleyball: Lakner, Hribar 1, Novljan 6, T. Štern 27, Kvas, Pokeršnik 9, Ribič, Štembergar Zupan 8, Brus 12, Hrast 1, Kotnik 6, Ž. Štern. Trener: Marko Brumen.

Sklepni obračun pokalnega tekmovanja so Kanalci začeli občutno bolje kot nedeljski polfinale z Mariborčani. Od začetka so zaigrali zbrano in odločno. Kamničanom, ki so izločili ACH, niso dovolili, da bi razvili svojo igro. Ves čas so tekmece pritiskali z začetnim udarcem, pri čemer so iztržili še manj od prikazanega, a so v končnici vendarle vknjižili prvi niz.

V drugem je bilo pričakovati, da bodo Kamničani dvignili raven igre, kar se je tudi zgodilo. Kanalci so odbili začetni juriš tekmeca in vzpostavili ravnotežje. Naslednji nalet Kamničanov po drugem tehničnem odmoru je pomenil večjo grožnjo. Calcit se je odlepil na tri točke, a je stik s tekmeci držal Dejan Čabarkapa. Ta je imel tudi napad za izenačenje na 20. točki, a se mu ni posrečil. Kamničani so nato dokončno ušli.

Začetek tretjega niza, ki bi lahko bil prelomen, je bil raztrgan s kopico napak. Manj so jih storili Kanalci, ki so se tudi prvi odlepili na 12:9, a le za kratko. Kamničani so s serijo blokov zasukali rezultat (12:13). Preobrati so se nadaljevali. Kanalci so si priigrali vodstvo z 19:18, ki so ga po spodrsljajih Kamničanov tudi unovčili.

Četrti niz je prinesel nov zasuk. Začetek je bil povsem v znamenju Kamničanov, ki so si priigrali prednost 8:2 do prvega tehničnega odmora. Ta ni prekinil serije Calcita, ki je s servisi povzročal precej preglavic Salonitu. Kanalci so zaostajali že s 3:11 in 9:16. Zdelo se je, da imajo Kamničani odprto pot do izenačenja v nizih. Tedaj je Salonitov trener Leon Schilling povlekel asa iz rokava. Blaž Marušič je s servisi Kanalce vrnil v igro, Salonit se je približal na 20:21, a zasuk se vendarle ni zgodil.

Skrajšano igro petega niza so bolje začeli Kanalci, a so vztrajni Kamničani ujeli tekmeca na 11. točki, Ko je Salonit naredil delni izid 3:0, se je zdelo, da je zmagovalec odločen, a brez drame ni šlo. Kanalci so le izkoristili tretjo zaključno žogo in slavje s privrženci, ki so pripotovali v Maribor, se je po skoraj dveh urah in pol bitke na parketu, lahko začelo. Nadaljevalo se je v štajerski prestolnici in nato tudi ob povratku domov na Goriško. ”Favorit je bil ACH, favorit je bil Calcit, zmagali pa smo mi avtsajderji iz Kanala,” je prešerno razpoložen povedal športni direktor Salonita Miloš Grilanc.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano