Prihaja odbojkarski Real

Odbojkarje ACH Volleyja danes ob 18. uri čaka tekma sezone. V prvi izločilni tekmi za preboj med šest najboljših ekip v Evropi bo tekmec osvajalec številnih evropskih lovorik, italijanski Cuneo.

Na današnji boj s Cuneom je pripravljen tudi Primorec Matej Vidič (v skoku)  Foto: Igor Mušič
Na današnji boj s Cuneom je pripravljen tudi Primorec Matej Vidič (v skoku)  Foto: Igor Mušič

LJUBLJANA> Trener slovenskega prvaka ACH Volleyja Luka Slabe opozarja, da prihaja v ljubljansko dvorano Stožice klub, ki je v odbojki tako znamenit kot v nogometu Real Madrid. Cuneo je že dobri dve desetletji stalni član vodilne peterice italijanskih klubov In kakšen je sedaj? Ljubljanski strateg pravi: "Gre za zvezdniško zasedbo s karizmatičnim trenerjem Robertom Piazzo, ki je v izjavah in vedenju podoben Joseju Mourinhu. Kljub temu se Cunea ne bojimo. Ga spoštujemo in prepričan sem, da smo ga sposobni premagati. Mi smo na primer premagali Macerato, ki v italijanskem prvenstvu zaseda drugo mesto, Cuneo pa je peti. Nagibam se k temu, da imamo v Stožicah polovične možnosti za uspeh.”

Podpora s tribun

Odbojkarski ponos dežele Piemonte, Cuneo, je trikrat osvojil evropski pokal CEV - nazadnje leta 2009 z Gregorjem Jerončičem iz Šempetra, ki je dal svoj prispevek tudi k osvojitvi italijanskega prvenstva v isti in naslednji sezoni.

Eden od ključnih dejavnikov za uspeh Slovencev bodo dobro zasedene tribune. ACH je znal pred dvema letoma, ko je prišel tudi v polfinale lige prvakov, privabiti v osrednjo slovensko dvorano med 8 in 10.000 privržencev.

Obe ekipi sta dobro opravili generalki pred današnjo tekmo. Cuneo je kar s 3:0 odpravil Vibo Valentio, kjer sicer igra slovenski reprezentant Tine Urnaut, ACH Volley pa je v srednjeevropski ligi s 3:2 premagal slovaški Chemes, pri čemer je Luka Slabe dal priložnost vsem odbojkarjem. Dobro je igral tudi bloker iz Bodreža pri Kanalu 208 cm visoki Matej Vidič.

Doslej v ligi prvakov sicer ni bil v prvem planu in je igral vlogo taktične menjave. In kako bo danes? “Ne vem. To je stvar trenerja. Jaz sem naredil vse, da bi bil pripravljen. V srednjeevropski ligi sem igral dobro. Med sezono nisem imel težav s poškodbami, kot Kamnik ali Petrović. Vsekakor bi si pa želel, da bi v igro stopil zaradi svojih kvalitet in ne zaradi nesreče koga od svojih kolegov.”

Zaščitni znak letošnjega ACH Volleya je, da padajo točke enakomerno z vseh strani. Med slovenskimi odbojkarji igrajo glavno vlogo organizator Gregor Ropret, sprejemalec Andrej Flajs in napadalec Alen Šket, med tujci pa predvsem srbska blokerja, Milan Rašić in Borislav Petrović. Če bo dovolj natančen in razsoden, bo lahko skriti adut atletsko izjemni francoski napadalec Mory Sidibe, ki pa zna biti v boju z vrhunskimi ekipami (pre)velik porabnik žog.

Zimzeleni Nikola Grbić

V zasedbi Cunea so zvezdniki, ki imajo za sabo leta ali celo desetletje igranja v svetovni ligi, na EP in SP. Prvo ime je gotovo najboljši organizator igre na svetu v minulem desetletju, Srb Nikola Grbić, ki je pri 39 letih še vedno pojem v evropski odbojki. Podobno velja na položaju blokerja za Italijana Luigija Mastrangela in za nosilce igre v državnih reprezentancah, Rusa Olega Antonova, Bolgara Cvetana Sokolova in Belgijca Wouta Wijsmansa. To so izredno spretni dvometraši, ki so odlični tako na sprejemu kot v napadu.

Morebitna današnja zmaga v Stožicah bi dala upanje, da je mogoče Cuneo na povratni tekmi izločiti. Po takšnem scenariju je Ljubljančanom pred dvema letoma v enaki fazi tekmovanja uspelo izločiti Macerato. Letošnja zmaga ACH z Macerato za Italijane sicer ni bila usodna, ker so napredovali kot vodilni v skupini, ACH pa kot drugi. Današnji tekmec Italijanov je poljski Rzeszow. Preostali pari so Berlin : Zenit Kazan, Dinamo Moskva : Trentino Zaksa (Pol) : Noliko Maaseik (Bel) in Arkaš Izmir : Belchatow. Če bil ACH uspešen, bi se uvrstil v drugi izločilni krog, kjer bo od šesterice ostala le še trojica, ki se bo skupaj z organizatorjem zaključnega turnirja, ruskim Novosibirskom, pomerila za naslov evropskega prvaka.

STA, IM


Najbolj brano