Pomemben prispevek Primork

Slovenska kadetska ženska odbojkarska reprezentanca, za katero igrajo Primorke Eva Mori, Tina Korošec in Maja Pahor je že na prvem nastopu na SP z uvrstitvijo v osmino finala opozorila nase. Vtis je nekoliko pokvaril včerajšnji poraz z Grčijo v skupini za razvrstitev od 9. do 16. mesta.

Kanalka Eva Mori (levo) je bila na SP kapetanka  Foto: Fivb
Kanalka Eva Mori (levo) je bila na SP kapetanka  Foto: Fivb

NAKHON RATCHASIMA > Mesto z zapletenim imenom, ki je 260 kilometrov oddaljeno od tajske prestolnice Bangkok, te dni gosti kadetsko svetovno prvenstvo za odbojkarice. Slovenija se je na SP v kadetskih kategorijah uvrstila prvič v zgodovini, ob upoštevanju vseh selekcij pa drugič (pred desetletjem so bili uspešni mladinci). Premiera, na kateri so imele pomembno vlogo tri Primorke, je dobro uspela v prvem delu, ko so se Slovenke uvrstile v osmino finala, kjer je bil južnoameriški prvak Peru previsoka stopnica. Vtis je nekoliko pokvaril včerajšnji uvodni poraz v skupini za razvrstitev od 9. do 16. mesta. S 3:1 je bila boljša po kakovosti primerljive Grčije, s katero so Slovenke spomladi na EP izgubile po petih nizih. Danes čaka Slovenke Tajska, ki ne sodi med odbojkarske velesile, a igra doma.

Slovenke so v predtekmovalni skupini C uvodoma opravile s premagljivo Alžirijo, na drugi pa so s presenetljivo zmago peto ekipo minulega SP, Američankami, potrdile, da sodijo v širši svetovni vrh. Tudi tretja tekma s prejšnjo svetovno podprvakinjo Brazilijo je pokazala, da je Slovenija dostojen tekmec odbojkarski velesili. Osvojen niz in dve predhodni zmagi sta bili dovolj velik kapital, da so Slovenke na zadnji tekmi za napredovanje v osmino finala potrebovale le še niz.

Osvojile so ga že na začetku dvoboja z Dominikansko republiko. V nadaljevanju te tekme je selektor Jože Časar dal priložnost rezervistkam, ki pričakovano niso bile kos osmi reprezentanci sveta.

Ali je bila takšna taktična poteza slovenskega strokovnega štaba prava? Debate o tem bodo še tekle. Slovenke so se s porazom sicer v polfinalu izognile evropskim podprvakinjam Italijankam, a so dobile za tekmice južnoameriškega prvaka Peru. To, da so Slovenke tekmeca na prijateljskem pripravljalnem turnirju premagale, seveda na SP ni nič pomagalo. Perujke, ki so slavile brez izgubljenega niza, so se pokazale kot ta čas boljši tekmec in ponovno potrdile, da je latinskoameriška odbojka, še posebej ženska, povsem konkurenčna evropskim velesilam. Odbojka ima med ženskimi igrami z žogo visoko kakovostno raven najbolj razširjeno po vsem svetu. Na to kaže tudi seznam reprezentanc, ki so se uvrstile v četrtfinale: Peru, Brazilija (premagala je Italijo), Dominikanska republika (izločila je svetovne prvakinje Turkinje), Poljska, Srbija, Japonska, ZDA in Kitajska.

In kaj Slovenke še loči od najboljših: statistika tekem proti kakovostnim reprezentancam kaže, da bo dobrih začetkih raven slovenske igre pada - predvsem pri učinkovitosti servisa in bloka.

Primorski delež v reprezentanci je bil pomemben. Kapetanka, kanalska organizatorka kamniškega Calcita Eva Mori je ob rednih nalogah na šestih tekmah dosegla 22 točk. Tina Korošec (Luka Koper)je bila njena menjava, zbrala pa je 9 točk. Maja Pahor (Hit Nova Gorica je na vseh tekmah z zanesljivostjo v obrambnih nalogah igrala na položaju libera in je na tekmi z Grčijo dosegla prvo točko.

Kapetanka Eva Mori je za uradno spletno stran dogajanje strnila takole: “S Perujem nismo prišle do svoje značilne igre. Prvenstvo smo začele dobro, po tekmi z Brazilijo pa je raven naše igre padla. Tudi z Grčijo nismo bile prave. Preostane le, da se osredotočimo na Tajke in po tem razmšljamo naprej.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano