Po štirih letih spet finale

Odbojkarjem Salonita je uspelo. Ob 19. uri bodo igrali v finalu slovenskega pokala, v katerem za tekmeca pričakujejo ACH Volley, ki je sinoči igral z Mariborom.

Janko Bregant (levo) je bil z 19 točkami najučinkovitejši igralec Salonita Foto: Leo Caharija
Janko Bregant (levo) je bil z 19 točkami najučinkovitejši igralec Salonita Foto: Leo Caharija

MOZIRJE>Odbojkarji Salonita so se na včerajšnjem polfinalu po dveh urah in 20 minutah igre rešili iz že izgubljenega položaja. Favorit, šesto moštvo srednjeevropske lige, Calcit iz Kamnika, je začel slovesu primerno. Primorci so sicer igrali dokaj dobro, a je bil Kamnik v končnicah obeh uvodnih nizov zanesljivejši. Toda nadaljevanje je pokazalo, da so cementarji pod vodstvom Andreja Urnauta dobro telesno, taktično in psihično pripravljeni. Z vztrajnim večanjem jakosti udarcev so dočakali padec kamniške igre in izkoristili priložnost za veliki preobrat.

Primorci so tekmo začeli z drugim organizatorjem Luko Krivcem, kapetan, sprejemalec Andrej Kovačič, pa je obsedel na klopi. Na njegovem mestu je igral Dejan Čabarkapa. Do končnice prvega niza (22:23) je še kazalo, da bo postavitev delovala, vendar je bil reprezentančni sprejemalski par Kamničanov Jan Planinc-Jan Pokeršnik učinkovitejši.

Drugi niz se je za Kanalce slabo začel. Luka Krivec je moral na klop, vajeti igre pa je prevzel prvi organizator, še lanski član Calcita Matija Jereb. Salonit je počasi začel uveljavljati prednost v višini. Pri izidu 21:22 se je vrnil v igro, a mu je zmanjkalo natančnosti v končnici.

V tretjem nizu je trener Urnaut, zapovedal močan tvegan servis in enako obnašanje v napadu, kjer se je končno prvič v sezoni zares razigral Janko Bregant, kar je skupaj z nekaj napakami Gorenjcev pripomoglo k preobratu. Jereb je ob dobrem sprejemu celotne ekipe vse bolje izkoriščal višino in znanje blokerjev, skupek vsega pa je pripeljal do dobljenega tretjega niza. V četrtem je Salonit povsem vsilil svojo igro Kamničanom. Dobremu servisu sta sledila blok in protinapad z vseh položajev. Gorenjci so dočakali peti niz povsem razbiti. V njem je bilo nato veliko dobre odbojke na obeh straneh. Calcit je pobegnil po napaki v sprejemu libera Janija Kovačiča (6:8), a se je vrnil z dobrim blokom. Andraž Paliska je prispeval točko za 11:10, sledil je zgrešen napad Gorenjcev (12:10) in nato še dva projektila Janka Breganta za prvo zaključno žogo (14:12). Kamničani so se enkrat še ubranili, a je njihove upe z udarcem za 15. točko pokopal kanalski kapetan Andrej Kovačič.

Salonit Anhovo : Calcit Kamnik 3:2

ŠD Mozirje, gledalcev 500, sodnika Globačnik (Topolšica) in Gril Maribor); po nizih: -22, -22, 19, 9, 13

Salonit Anhovo: Krivec 1, Jereb, Čabarkapa 10, Paliska 14, Bregant 19, A. Kovačič 7, J. Kovačič, Česnik, Koncilja 16, Mijatović 8, Lazar, Pirih. Trener: Andrej Urnaut.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano