Padli so prvaki!

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v danskem Herningu včeraj z zmago nad branilcem naslova, Srbijo, odlično začela evropsko prvenstvo. Najučinkovitejši je bil Izolan Mitja Gasparini. Slovenija : Srbija 3:1.

Mitja Gasparini (v napadu) je bil s 17 točkami najučinkovitejši Slovenec Foto: Igor Mušič
Mitja Gasparini (v napadu) je bil s 17 točkami najučinkovitejši Slovenec Foto: Igor Mušič

HERNING > Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je včeraj že na uvodni tekmi evropskega prvenstva v Danskem Herningu poskrbela za veliko presenečenje, saj je po dveh urah in štirih nizih ugnala branilca evropskega naslova - Srbijo. To je sploh prva zmaga Slovenije nad to izjemno trofejno reprezentanco, ki od leta 1999 neprekinjeno niza odličja s prvenstev stare celine.

Herning, dvorana Boxen, gledalcev, 820, sodnika Labasta (Češka) in Ivanov (Bolgarija); po nizih: -20, 23, 22, 19. Slovenija: Flajs, Pajenk 12, Šket 2, Gasparini 17, Kamnik 6, Plot, Vinčič 2, Urnaut 15, Pokeršnik, Vidič, Ropret, Čebulj 12. Trener: Luka Slabe. Srbija: Kovačević 17, Petrić, Petković 1, Stanković 3, Jovović, Nikić 5, Rašić 1, Atanasijević 21, Starović, Podraščanin 6, Rosić, Lisinac 6. Trener : Igor Kolaković.

K uspehu je bistveno pripomogel prvi napadalec, Izolan Mitja Gasparini, ki je ob 17 točkah tudi ostro in natančno serviral. Igro je dobro vodil v Novo Gorico priseljeni Velenjčan Dejan Vinčič, kot menjava za servis in blok pa je občasno vstopal tudi Kanalec Matej Vidič, ki sicer točk ni dosegel. Drugi Kanalec, libero Jani Kovačič, ni igral.

Danes v skupini C naše čakajo Finci, ki so glede na včerajšnjo predstavo naše reprezentance premagljivi. Morebitni današnji uspeh bi bil verjetno že dovolj za napredovanje v naslednji krog, kamor vodi še tretje mesto v štiričlanski skupini. Zmagovalci neposredno napredujejo v četrtfinale. V nedeljo čakajo Slovence zadnja leta manj uspešni Nizozemci, ki pa imajo dobro šolo in bogato tradicijo.

Na včerajšnjih popoldanskih tekmah v preostalih skupinah so v skupini D Nemci kar s 3:0 presenetili Ruse. Belgijci so v skupini A pričakovano s 3:0 odpravili Beloruse, Francozi pa so z enakim izidom v skupini B odpravili Slovake.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano