Odlična domača šola

Odbojkarice Luke Koper so kljub precejšnji pomladitvi s tretjim mestom v prvi ligi in z uspehi vseh selekcij presenetile sebe, navijače, pa tudi upravo, ki še nima odgovora, ali bodo Koprčanke igrale na mednarodnem prizorišču.

Domači odbojkarici  Tina Korošec in Tina Kaker (prva in druga z leve v rumenem) sta bili med nosilkami igre Luke Koper Foto: Primožič/Fpa
Domači odbojkarici Tina Korošec in Tina Kaker (prva in druga z leve v rumenem) sta bili med nosilkami igre Luke Koper Foto: Primožič/Fpa

KOPER > Odbojkarice Luke Koper so pred začetkom sezone izgubile pet izmed šestih igralk prve postave, ki je lani osvojila četrto mesto. Vrzel so nadomestile z le eno okrepitvijo izven slovenske Istre - z Novogoričanko Marino Barič. Ostalo breme so prevzele domačinke iz lanskih mladinskih ter kadetskih vrst. Ob takšni menjavi generacij ima letošnje tretje mesto v prvi ligi in s tem priborjena pravica igranja v evropskih pokalih posebno težo.

OK Luka Koper ima najbolj izenačeno piramido selekcij v državi. Kakovost raste. Letošnji dosežki (lanski v oklepaju), članice I: 3. m. (4.); čl. II: izpad iz 2. lige, (brez ekipe); čl. III: 10. v 3. ligi (1.); mladinke: 3. m. (4.); kadetinje: 5. - 8. mesto, prvenstvo še teče (3.); st. deklice: 25. (15.).

Veliko je k doseženemu prispeval tržaški trener Marko Kalc, ki je po uspešnem delu v Hitu Novi Gorici Koprčanke prevzel v lanskem poletju. Tretjega mesta s to zasedbo niti sam ni pričakoval: “Uspeh teh deklet je fenomenalen. Začeli smo s povsem novo prvo postavo in z najmlajšo ekipo v prvi ligi, s povprečno starostjo 19 let. V takšnih razmerah sem si za prvi cilj postavil obstanek. Verjel sem sicer v nadarjenost teh deklet in v njihovo rast, ekipa pa se je izkazala tudi z delavnostjo in zrelostjo, saj je napredovala celo sezono in je pokazala največ prav na koncu, ko je bilo najtežje. Uspešna menjava generacij je dober obet za slovensko odbojko. Naj poudarim, da smo mi kot zmagovalci malega finala in Mariborčanke kot prvakinje prišli do uspeha praktično z napol mladinskimi ekipami.”

Koprčanke so prvo tretjino prvenstva končale kot pete, drugo kot četrte, nato pa so prišle do brona, kar jim je uspelo tudi v mladinskem prvenstvu. Dodati velja, da klub dela na amaterski osnovi in z enim treningom dnevno, prvakinje (NKBM) in podprvakinje (Calcit) pa delujejo na profesionalen način, z dvema treningoma dnevno.

OK Luka Koper je tako na razpotju. S sedanjim načinom dela in z obstoječim proračunom je tretje mesto bržkone maksimum, nadarjena koprska generacija, v kateri so to pomlad aktivne državne reprezentantke Tina Korošec, Sara Kušar in Nuša Ferlinc, pa bi ob optimalnih pogojih dela lahko v prihodnji sezoni zaigrala tudi v finalu DP in Slovenijo častno zastopala na Evropskem prizorišču. Ali bo to mogoče? Predsednik kluba Artur Ražman pravi: “Na to zelo težko odgovorim, ker v tem trenutku potekajo pogovori z generalnim sponzorjem Luko Koper o teh zadevah. Od razpleta pogovorov je odvisno vse. Kdaj bomo več vedeli, je odvisno od generalnega sponzorja.”

Ta čas so najboljše odbojkarice zaposlene z reprezentančnimi akcijami, junija pa bo lov bogatejših domačih klubov in tudi tujih že v polnem teku. Najboljša dekleta bodo dobivala ponudbe. Škoda bi bila, če obetavna koprska zasedba ne bi mogla ostati skupaj, meni izkušena sprejemalka Marina Barič: “Sezona je bila odlična. Nad uspehom sem tudi sama presenečena. Ob tem bi poudarila, da se je klub izkazal in je igralkam nudil vse, kar je bilo dogovorjeno. Vse skupaj smo zelo napredovale in imamo še veliko rezerv za nadaljnje korake. Lepo bi bilo tu nadaljevati, vendar igralke še ne vemo, kako bo. Do konca meseca naj bi z nami opravili pogovore. Po tem se bom odločila, kako in kje bom igrala. Sama sem se pripravljeno popolnoma posvetiti odbojki.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano