Odbojkarji jutri le za statistiko

Odbojkarska reprezentanca je že pred tretjo tekmo kvalifikacijskega turnirja v Sofiji ostala brez olimpijske vozovnice za London. Po Bolgariji jo je na ničli pustila še Španija.

Kanalec Matej Vidič v Sofiji ni uspel narediti prav dosti Foto: Leo Caharija
Kanalec Matej Vidič v Sofiji ni uspel narediti prav dosti Foto: Leo Caharija

SOFIJA>Po tem, ko so Slovenci na turnirju v Sofiji upali, da bodo pred jutrišnjo tretjo tekmo skupinskega dela drugega kroga kvalifikacij za olimpijske igre še imeli možnost za uvrstitev v polfinale, je bilo vsega konec že po drugi tekmi.

Po torkovem porazu z 0:3 z realno močnejšo Bolgarijo je namreč včeraj sledil še gladek poraz 0:3 s primerljivo Španijo. Tako bo jutrišnja tekma z evropsko prvakinjo Srbijo formalnost. Polfinale ostaja le želja, še bolj pa to velja za zmago na turnirju - in s tem za potovanje v London. Konkurenca z vrha evropske odbojke v Sofiji je premočna.

Poraz s Španijo je boleč, saj je Slovenija tega tekmeca v kvalifikacijah za lansko EP izločila. V španskem moštvu so le odbojkarji iz domačega prvenstva, ki letos v Evropi ni dalo niti enega kluba z dosežki na ravni ACH Volleya. Poškodbe treh standardnih igralcev so lahko delno izgovor za poraz (a ne tako gladek) z Bolgarijo, ki je bila od nas boljša tudi na lanskem EP. Vsekakor Slovenci ne bi smeli biti tako nebogljeni v boju s Španci.

Izolan Mitja Gasparini žal ostaja le izvrsten klubski odbojkar. Eden najboljših napadalcev italijanske lige je bil v reprezentanci za polovico manj učinkovit kot v klubu. Seveda pa mora imeti šampion tudi sebi primerne soigralce. Celotno moštvo je premalo pritiskalo s servisom. Preveč je bilo napačnih podaj in udarcev, premalo pa napadalskega učinka s krilnih položajev in pri mreži, kjer je ob poškodbah drugih solidno minutažo dobil Kanalec Matej Vidič.

Odbojkarji pa so vendarle najdlje med slovenskimi reprezentancami v kolektivnih športih zdržali v boju za olimpijsko vozovnico. Za naslednjo se bodo morali začeti pripravljati prej in bolj temeljito.

Nekateri izidi v Sofiji, skupina A - Bolgarija : Slovenija 3:0 (23, 18, 22; Gasparini 12, Vidič 1), Španija : Slovenija 3:0 (17, 23, 18; Gasparini 12, Vidič 1); vrstni red - Bolgarija, Španija 3, Srbija, Slovenija 0 (prvi in drugi v polfinale, zmagovalec gre v London); skupina B - Finska : Italija 2:3, Nemčija : Slovaška 3:0, Nemčija : Finska 3:1; vrstni red - Nemčija 6, Italija, Finska 2, Slovaška 0.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano