Odbojkarice v evropski ligi prvič zmagale

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v evropski ligi zabeležila prvo zmago. Na drugi tekmi proti Turkinjam v Mersinu je zmagala s 3:0 (20, 11, 21) in se gostiteljicam oddolžila za sobotni poraz.

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v evropski ligi zabeležila prvo zmago Foto: Primožič/Fpa
Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v evropski ligi zabeležila prvo zmago Foto: Primožič/Fpa

MERSIN > Varovanke Bruna Najdiča so pokazale povsem drugačen obraz kot dan prej, ko so z istim rezultatom izgubile.

Dvorana Toroslar Spor, gledalcev 850, sodnika: Bantianidis (Grčija), Bensimon (Izrael). Turčija: Alikaya 2, Akman 4, Arisan, Dumanoglu, Baša 15, Örge, Cetin 2, Yilmaz 7, Ercan, Akin 1, Yurtadgülen 3, Güč 2. Slovenija: Hutinski 1, Božič 2, Blagne 6, Ajnihar, Medved, Kaučič, Valenčič, Recek 11, Kučej 4, Cvetanovič 18, Kaker, Založnik 9.

Odločilen boljši sprejem

Bistveno je bilo, da so popravile sprejem, za kar ima zasluge tudi selektor, ki je nekoliko spremenil postavo, predvsem je tu veliko vlogo odigrala Nika Blagne. Z dobrim sprejemom so lahko Slovenke razvile igro, kakovost pa so pokazale v vseh elementih. Blok na čelu z Valentino Založnik je deloval odlično, s servisi, dosegle so devet asov, so spravljale v obup tekmice, v napadu pa sta bili razigrani Živa Recek in Marina Cvetanovič.

Selektor Najdič je v upanju, da bo sprejem boljši kot na sobotni tekmi, v začetku prvič v začetno postavo uvrstil Blagnetovo (zamenjala je Saro Valenčič), poleg tega je priložnost za igro ponudil tudi Eleni Kučej, ki je na blokerskem položaju zaigrala ob Valentini Založnik. Spremembe so se obrestovale, saj so njegove varovanke začele odločneje kot dan prej. Blagnetova in Živa Recek sta že do prvega tehničnega odmora skupaj dosegla sedem točk, na njunih krilih je Slovenija povedla z 8:4, pozneje pa tudi 11:6. Po kratki krizi (10:12), ki jo je z odmorom prekinil Najdič, je Založnikova z dobrimi servisi in z dvema zaporednima asoma poskrbela za vodstvo 17:11, prednost pa je do konca vzdrževala predvsem Marina Cvetanovič, ki se se je razigrala v drugem delu niza. Ob koncu je bilo nekaj težav, saj so Turkinje po zaostanku 16:24, ubranile štiri zaključne žoge, toda nato s servisom poslale v mrežo in Slovenke so se lahko veselile prvega osvojenega niza v evropski ligi.

Tokrat Slovenke odlično servirale

Gostje so v prvem nizu dosegle kar pet asov, tekmicam pa s servisi povzročale veliko težav, slika s prve tekme se je obrnila, saj so gostiteljice naredile tudi veliko napak. Podobno je bilo tudi na začetku drugega niza, ko je na servis Založnikove Reckova dosegla tri zaporedne točke za vodstvo 4:0, po asu Cvetanovičeve je bilo 7:2, po seriji napak domačih, novem asu Založnikove in točki Cvetanovičeve pa že 16:6. A s tem naleta še ni bilo konec, po asu Cvetanovičeve je bilo že 23:8. Turkinje so bile povsem razbite, najmanj točka za slovensko vrsto je bila zagotovljena.

Tudi na začetku tretjega niza se položaj na igrišču ni spremenil. Gostje so takoj prevzele pobudo, po točki Blagnetove so na prvi odmor odšle s prednostjo 8:4. Ko je bilo na semaforju 8:15, je bilo videti, da so gostiteljice na kolenih, toda po sumljivi sodniški odločitvi, ki je preprečila vodstvo za osem točk, je prišlo do krize. Turkinje so se približale na dve točki zaostanka, kazalo je, da so prišle k sebi. Pomemben blok Mojce Božič je spet oživel slovensko vrsto, ki je po zaslugi Blagnetove hitro vnovič prišla do sedmih točk prednosti (23:16), kar je ob nekaj težavah ob koncu zadostovalo za uspeh.

STA


Najbolj brano