Odbojkarice Hita Nove Gorice v prvoligaški sredini

Odbojkarice Hita Nove Gorice so se uspešno izvlekle iz najtežje sezone v minulih 15 letih. Z najmanjšim proračunom so se iz boja za obstanek vrnile v prvoligaško sredino, kar ostaja realen domet kluba.

Mladi Polona Božič (12) in Tamara Preradović (obe v belem) bi   se morali kmalu ustaliti v novogoriški  prvi postavi Foto: Leo Caharija
Mladi Polona Božič (12) in Tamara Preradović (obe v belem) bi se morali kmalu ustaliti v novogoriški prvi postavi Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po sezoni, v kateri novogoriška ženska odbojka praznuje 40-letnico, vzdušje ni slovesno. Predsednica kluba Nataša Frelih je sicer zadovoljna z izidom po težki zimi, skrbi pa jo finančna prihodnost: “Glede na bistveno znižan proračun in menjavo trenerja sredi sezone smo z zaključkom v četrtfinalu tekmovalni cilj sezone izpolnili. Tekme po novem letu so pokazale, da bi ta ekipa lahko v novem letu dosegla še kaj več. S trenerjem Mijom Vukovićem in igralkami smo dogovorjeni, da delo nadaljujemo, vendar o tem ni mogoče reči nič dokončnega, saj so pred nami pogovori z glavnim pokroviteljem, kjer je po nekaj letih ustaljenih sogovornikov prišlo do menjav na vrhu, kar ob težkem gospodarskem položaju prinaša novo negotovost.”

Delo z mlajšimi selekcijami (več kot sto deklet) je v iztekajoči se sezoni teklo nemoteno. Ob usihanju sponzorskega denarja klub pričakuje več prostovoljnega dela in prispevka staršev. Pregled uspešnosti selekcij, druga ekipa - izpad iz 2. lige (lani preboj iz 3. l.); mladinke - 4. mesto (lani osmina finala); kadetinje - 6. v A ligi z. (lani 6. v DP); st. deklice - 6. v A ligi z. (lani 4. m. v DP.)

Nekdanje državne prvakinje in zmagovalke srednjeevropske lige so v petih letih zdrsnile iz profesionalizma v skromen amaterizem. Ponovitev lanskega četrtfinala je letos soliden dosežek. Če bodo v Novi Gorici za novo sezono zagotovili sto tisočakov proračuna, bodo presrečni. To v primerjavi s konkurenco iz okolice Ljubljane in Maribora, kjer klubi lahko poceni angažirajo najboljše odbojkarice z vseh koncev Slovenije, ki so na študiju, pomeni boj za sredino lestvice.

Igranje za mesečni priboljšek postavlja pri dekletih druge prioritete, kar se je v prejšnji sezoni že poznalo pri treningih, pravi trener Mijo Vuković: ”Študentke so na začetku sezone dale veliko prednost obveznostim na fakultetah. Ko sem sredi sezone prevzel ekipo, sem se moral soočiti z dejstvom, da lahko od ponedeljka do četrtka treniram le s šibkejšo polovico ekipe. Ko smo obisk in intenzivnost treninga nekoliko okrepili, se je pokazalo, da bi ta ekipa lahko dala precej več. Dekleta imajo dovolj nadarjenosti, da bi ob zagotovitvi enega treninga vsak dan lahko prišla med štiri najboljše ekipe v državi. Ob tem se zavedam, da bo za to treba ob pogovorih o ciljih in motivu deklet zagotoviti denar. Dobro je mogoče vaditi le, če imaš na vsakem treningu na voljo organizatorja, sprejemalca in blokerja iz prve postave, česar letos ni bilo.”

Ob zimzeleni kapetanki Katarini Spačal (16 prvoligaških sezon) in izkušeni organizatorki Katarini Lipovž sta se v bloku uveljavili Nina Vogrič in Tina Grudina, na položaju libera pa članica prve postave kadetske reprezentance na EP, Maja Pahor. Na sprejemalskem mestu se je uspešno vrnila v odbojko izkušena Maja Brešan, dolga sezona pa zahteva učinkovite igralke tudi na klopi. Polona Božič in Tamara Preradović, ki sta lani začeli prvoligaško pot, bi letos morali dati več, a brez možnosti (ali odločitve) za vsakodnevni trening celo sezono (to velja za vsa dekleta) primernega napredka ne bo. Na to opozarja tudi kapetanka Katarina Spačal:”V začetku sezone, ko smo imele še moč, smo igrale dobro. Po tem smo padle v skupino za obstanek. S prihodom trenerja Vukovića in zaostritvijo obveznosti na treningih smo se spet dvignile, a je bilo že preveč zamujenega za boljši rezultat, ki ga je ta ekipa ob trdem delu sposobna.”IGOR MUŠIČ


Najbolj brano