Ni časa za uživanje

Odbojkarji Salonita Anhovo so si dali duška po osvojitvi pokalne lovorike, a v športu je že tako, da nov dan prinaša nove izzive. Drevi jih v Novi Gorici čaka še peti primorski derbi v letošnji sezoni. V obračunu z domačim Go Volleyjem bodo odprli drugi del državnega prvenstva.

Odbojkarji Salonita so si po ponedeljkovem pokalnem slavju in pred drevišnjim primorskim derbijem včeraj privoščili prost dan Foto: Igor Napast/Večer
Odbojkarji Salonita so si po ponedeljkovem pokalnem slavju in pred drevišnjim primorskim derbijem včeraj privoščili prost dan Foto: Igor Napast/Večer

NOVA GORICA, KANAL > Obračuni Salonita in Go Volleyja so v letošnji sezoni sila pogosti. Tekmeca se bosta drevi ob 20. uri pomerila še petič v štirih mesecih. Ekipi sta si razdelili izkupiček, a v seštevku so uspešnejši Kanalci, ki so si po zmagi v zlatem nizu odprli vrata zaključnega turnirja pokala Slovenije.

Danes bo v Novi Gorici dvojni odbojkarski spored. Odprla ga bodo dekleta Go Volleyja. Gostiteljice se bodo v modri skupini državnega prvenstva pomerile z novincem iz Braslovč, ki jih vodi nekdanji trener Novogoričank Zoran Jerončič.

V Mariboru je Salonit po daljšem sušnem obdobju spet osvojil eno od lovorik. ”Slavje je bilo nepričakovano, a zato toliko bolj sladko,” je dan po zmagi nad Kamničani strnil občutke športni direktor Miloš Grilanc, ki se je pred sezono soočil z novo stvarnostjo: prepolovljenim proračunom in posledično spremenjeno ekipo, v kateri imajo mlade domače moči vidnejšo vlogo kot v zadnjih sezonah. Zmago v pokalu lahko uvrstimo v kategorijo presenečenj, ni pa udarila kot strela z jasnega.

Za osvajanje lovorik so potrebne izkušnje in kakovost. Salonit, ki je tudi dobil prvi del državnega prvenstva, ima oboje. Dejan Čabarkapa, Israel Dos Santos, Andrej Kovačič kot preostali član ekipe, ki je pred desetimi leti osvojila zadnji pokalni naslov, deloma pa tudi Luka Krivec in ne nazadnje poškodovani reprezentant Dane Mijatovič so nanizali kopico zahtevnih tekem v nosilnih vlogah. Ob naštetih so lažje breme prenašali tudi mlajši, od katerih je novinec v vlogi prvega trenerja Salonita Leon Schilling dobil (ne)pričakovano: osvežitev, polet in sproščenost. Nekateri - kot Jure Okroglič - pa so se izkazali še s svojo zrelostjo oziroma hladnokrvnostjo. Igranje oziroma aktivna vloga na parketu zaključnega turnirja pomeni seveda drugačno izkušnjo, kot spremljanje ali spodbujanje moštva z rezervne klopi. Lani so bili v vlogi opazovalcev, ko so v finalu pokala Kanalci klonili pred ACH.

Letos so doslej nedotakljivi Ljubljančani izpadli v polfinalu. Izločili so jih Kamničani, ki so odigrali tri zahtevne tekme v petih dneh, a to ne zmanjšuje uspeha Salonita. Kanalci so ob pravem času zagrabili priložnost, to pa je odlika zmagovalnih ekip. V bližnji preteklosti je bilo pogosto drugače. Z močnejšimi zasedbami so zaradi takšnih ali drugačnih razlogov znali izgubiti proti poimensko šibkejšim tekmecem. Tudi zato v sicer bogati kanalski vitrini ni še kakšnega pokala več oziroma v odbojkarskih almanahih niso zabeležene višje uvrstitve v državnem prvenstvu, ki se nadaljuje danes.

V drugi del se je vključil tudi ACH, ki ima s Salonitom najboljšo popotnico (8 točk) pred začetkom dvobojev v modri skupini, Go Volley pa najslabšo (0) izmed šesterice. “Za našo mlado ekipo je uspeh, da smo se prebili v močnejšo skupino. V vsako tekmo bomo šli sproščeno in na koncu seštevali točke. Kanalci bodo verjetno čutili posledice pokalnih dvobojev, a na to se ne gre zanašati. Iz zmagoslavja utegnejo črpati dodatno energijo, zato pričakujem zanimiv derbi,” je povedal aktualni kapetan Go Volley-ja in nekdanji odbojkar Salonita Dario Savičić.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano