Najboljši so odšli

Negotovosti o usodi odbojke v Kanalu je konec. Glavni pokrovitelj Salonit ostaja v klubu, a z manjšim vložkom. Trener in najboljši igralci so se že poslovili, nadomestili pa jih bodo mladi domačini.

Israel Dos Santos (v modrem) se je vrnil v Kanal, Danijel Koncilija in Matija Jereb (v belem) pa sta odšla Foto: Boĺˇtjan Bensa
Israel Dos Santos (v modrem) se je vrnil v Kanal, Danijel Koncilija in Matija Jereb (v belem) pa sta odšla Foto: Boĺˇtjan Bensa

KANAL > Odbojkarski klub Salonit Anhovo iz Kanala se je prvič v času samostojne Slovenije pred novo sezono znašel v položaju, ko njegov predsednik (Jože Funda) ni bil direktor dolgoletnega pokrovitelja. Zato in zaradi hude krize v gradbeništvu, si v Kanalu do sredine junija niso upali napovedati, kako bodo nadaljevali.

Razplet pogajanj je bil nato, po besedah športnega direktorja Miloša Grilanca, glede na gospodarske okoliščine uspešen, saj je denar za nadaljnje (pa čeprav skromnejše) delo, zagotovljen: “Z glavnim sponzorjem in z ostalimi smo se pogovorili. Imamo zagotovljen proračun, ki bo sicer za tretjino manjši, a lahko kakovostno delamo z domačimi igralci pod vodstvom domačih trenerjev. Vse zapadle obveznosti do prvoligaške ekipe so poravnane, žal pa smo se morali trenerju Urnautu in nekaterim najboljšim odbojkarjem že odreči, z nekaterimi se še pogovarjamo, v prvo moštvo pa smo vključili naše mladince in tri najbolj obetavne kadete.”

Odšli so koroški trener Andrej Urnaut, državna reprezentanta Danijel Koncilja in Jani Kovačič (oba v avstrijsko - koroški Dob, s tem tudi v ligo prvakov), prvi organizator Matija Jereb (Calcit) in prvi napadalec Janko Bregant (najverjetneje Triglav).

Člansko moštvo bo prevzel Urnautov pomočnik Leon Schilling, ki si je kot asistent treh trenerjev članskih ekip (odbojko je usmerjal tudi na fakulteti za šport) nabral precej izkušenj in znanja. Breganta bo nadomestil Brazilec Israel Dos Santos, (prej Go Volley), ki si je družino ustvaril v bližnjih Desklah. Janija Kovačiča bo na položaju libera najverjetneje zamenjal starejši brat Andrej Kovačič, ki zaradi obremenjenosti s poškodbami dolgoletne kariere vse teže skače ob mreži.

Ta čas še ni jasno, ali bo v Kanalu nadaljeval kariero izkušeni sprejemalec Andraž Paliska. Zato so se cementarji dogovorili za reaktiviranje nekdanjega člana zlate mladinske generacije, Ambroža Sirka, ki je med študijem v Ljubljani igral za tretjeligaše in obdržal športno pripravljenost, sedaj pa se je po zaključku študija vrnil domov. Vsekakor bo v prvo postavo napredoval del lanskih rezervistov - domačih mladincev, s prvo ekipo pa se bodo začeli kaliti nosilci igre moštva letošnjih kadetskih državnih podprvakov - Irenej Karnel, Jure Okroglič in Blaž Marušič.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano