Na pol poln kozarec

Koprske odbojkarice so po drugem porazu z Mariborčankami v četrtfinalu državno prvenstvo končale na sedmem mestu, kar je po lanskem tretjem mestu zagotovo niže od pričakovanj. Vendar pa vse le ni tako črno, kot se morda zdi na prvi pogled.

Koprske odbojkarice so tekmovanje v prvi ligi končale na sedmem mestu Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprske odbojkarice so tekmovanje v prvi ligi končale na sedmem mestu Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Najbrž je bila napaka, ki je skrojila potek sezone, storjena že lani poleti, ko po slovesu Maje Bratož vrzel v ekipi ni bila takoj zapolnjena z igralko primerljive kakovosti. Po slabem začetku sezone se je nato jeseni koprski ekipi le pridružila izkušena Petra Kramolc, a se je kasneje izkazalo, da je prišla prepozno. Koprčanke so za las zgrešile uvrstitev v kakovostnejšo modro skupino, nato zanesljivo zmagale v zeleni skupini, v četrtfinalu pa so se dostojno upirale Mariborčankam.

Statistični podatki OZS kažejo, da so največ točk pri Luki Koper dosegle Dajana Lucas, Tina Kaker in Marina Barič, poleg Tine pa se je med bolj-šimi blokerkami lige znašla tudi Nuša Ferlinc. Sara Kušar je najboljša od Koprčank pri sprejemu, sledita ji Baričeva in Tjaša Jančar. Petra Flego je po trenutnih povprečjih tretja podajalka lige, medtem ko je Tina Korošec le dve mesti za njo. Čeprav gre te podatke jemati z rezervo, saj prvenstvo še traja in sproti prihaja do sprememb, pa nedvomno kažejo, da je v Kopru v ospredju kolektiv in ne ena ali dve posameznici. To pa je tudi bistvo odbojke, kjer morajo vse komponente delovati utečeno kot švicarska ura.

“V prvem delu sezone smo imeli težave s sprejemom servisov. Od konca novembra, ko smo izbolj-šali to prvino, je ekipa začela rasti. Rezultatsko se nam sicer ni izšlo, a je bil napredek opazen, saj smo od decembra igrali vse bolje in se na koncu kar dobro kosali tudi z Mariborom. Poleg tega smo v tem obdobju v kategoriji mladink osvojili tretje mesto v državi, pri čemer je jedro naše članske ekipe sestavljeno prav iz teh mladink. Zaradi te kolektivne rasti naše mlade ekipe na to sezono ne gledam negativno. Zame je kozarec na pol poln,” je ocena trenerja Marka Kalca, ki bo s svojim pomočnikom Sebastjanom Mavričem nadaljeval s treningi vse do sredine junija.

Po koncu tekmovalne sezone je namreč pravi čas za izboljšanje individualne tehnike in odprav-ljanje napak. S tem so se v koprskem taboru dejansko že začeli pripravljati na naslednje državno prvenstvo. V ta sklop sodi tudi sestanek vodstva kluba s strokovnim štabom, kjer so opravili analizo storjenega in si nalili čistega vina.

Splošna želja je, da bi se ekipa ohranila v sedanji zasedbi in prav zaradi te kontinuitete napravila korak naprej, kar bi bilo še pomembneje, ker iz mlajših selekcij na vrata članske ekipe že trkajo nove nadarjene igralke. Toda marsikaj bo povezano s finančnimi prilivi, ki zaradi političnega dogajanja okrog glavnega pokrovitelja Luke Koper lahko tudi nepričakovano izostanejo.

SANDI JERMAN


Najbolj brano