Mat v treh potezah

Osrednji dogodek minulega kroga odbojkarskega državnega prvenstva je bil derbi vrha v Kanalu, kjer je vodilni še neporaženi Maribor doživel presenetljiv mat v treh potezah (3:0). Salonit se je tako točkovno izenačil z vodilnimi Štajerci.

Izkušeni sprejemalec Dejan Čabarkapa je večinoma našel poti mimo višjih mariborskih blokerjev Foto: Borut Jurca
Izkušeni sprejemalec Dejan Čabarkapa je večinoma našel poti mimo višjih mariborskih blokerjev Foto: Borut Jurca

KANAL> Po nekaj letih težav v štajerski prestolnici ima Maribor spet dobro selekcionirano domačo ekipo, ki je sezono odlično začela. Zato je bilo v Kanalu pričakovati vrnitev dobrih starih napetih derbijev tradicionalnih tekmecev, ki sta v devetdesetih letih krojila vrh slovenske odbojke.

Športna dvorana OŠ Kanal, gledalcev 200, sodnika Adrović (Kamnik) in Atanasov (Kr); po nizih: 22, 22, 24. Salonit Anhovo: Česnik, Koncilja 12, Lazar, J. Kovačič, A. Kovačič, Pirih, Paliska 8, Mijatović 5, Bregant 13, Jereb 2, Krivec, Čabarkapa 12. Trener: Andrej Urnaut. Maribor: Šmitran 9, Vovk, Mlakar 5, Žitnik 2, Srpak, Mikl 5, Plesec 8, M Škundrić, P. Škundrić, Škorc, Mihajlović 13, Vidovič, Detela 1. Trener : Sebastjan Škorc.

Tokratni dvoboj je sicer postregel z nekaj obdobji izenačenosti in z nekaterimi izjemnimi obrambami obeh moštev, v katerih so glavne vloge nosili izključno domači odbojkarji, a kaj dosti negotovosti ni bilo. Cementarji so se tokrat predstavili kot moštvo, ki v končnicah nizov ne zapravlja žog. Odločilno vlogo so odigrale večje izkušnje prve postave Salonita, kjer je položaj libera zasedel najstarejši mož, Andrej Kovačič.

V prvem nizu so bili gostje domačim stalno za petami. Razlika se je vrtela okoli dveh točk, a je bil v dvoboju napadalcev Salonitov Janko Bregant v odločilnih akcijah, natančen, najbolj udarni mož pri Mariborčanih, visoki Matej Mihajlović (13 točk), pa ne.

V drugem nizu so Štajerci precej izboljšali servis in do izida 17:17 povzročali Salonitu veliko težav. V končnici je na sprejem odšel mladi Jani Kovačič. Dobre obrambe in nato natančne žoge Matije Jereba za napade Dejana Čabarkape,Danijela Koncilije in Breganta so cementarjem zagotovile miren zaključek niza. V tretjem nizu so Mariborčani grozili do izida 24:24. Nadaljevanje bi utegnilo biti še vroče, če ne bi pod težo bremena klecnil prvi mariborski napadalec Matej Mihajlović, ki je najprej zgrešil servis, nato pa še napad za izenačenje 25. na točki, kar je omogočilo veselje Salonitu.

"Mariborčani so bili do končnic povsem enakovredni, vendar smo bili mi zelo razpoloženi in zbrani. Pohvaliti velja predvsem Breganta in Čabarkapo,” je po tekmi povedal domači športni direktor Miloš Grilanc, ki je bil v devetdesetih letih s sedanjim trenerjem Mariborčanov Sebastjanom Škorcem akter dobrih starih medsebojnih derbijev. Škorc je dodal: “Salonit je trenutno boljši od nas. Sam sem z napredkom te mlade generacije, ki se je lani še borila za obstanek, zadovoljen. Najboljše bodo ti fantje šele pokazali.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano