Lov na italijansko lovoriko

Kanalska odbojkarica Tina Lipicer Samec pri 34 letih še ni rekla zadnje besede. Je nosilka igre italijanskega prvoligaša Pomi Casalmaggiore, s katerim se je že prebila v četrtfinale pokala.

Odbojkarice Pomi Casalmaggiore so se fotografirale tudi za klubski koledar, med njimi je bila tudi Tina Lipicer Samec
Odbojkarice Pomi Casalmaggiore so se fotografirale tudi za klubski koledar, med njimi je bila tudi Tina Lipicer Samec  

CASALMAGGIORE > Tina Lipicer Samec je poleti zdomsko kariero nadaljevala s prestopom iz Forlija v ambicioznejšega italijanskega A1 ligaša Pomi Casalmaggiore, kjer je postala kapetanka. Pod vodstvom vrhunskega trenerja Alessandra Beltramija se klub, ki doslej ni imel velikih uspehov, vztrajno vzpenja. Na nedeljski prvenstveni tekmi je s 3:1 premagal Ornavasso, ki uspehu pa je Tina prispevala 13 točk. Klub ta čas zaseda šesto mesto v eni najmočnejših lig na svetu, dobro pa mu gre tudi v pokalu, kjer se je prebil v četrtfinale.

Tina Lipicer Samec ima bogato zdomsko kariero. Pri 34 letih ima 183 centimetrov visoka sprejemalka za sabo že pol 12. zdomske sezone. Doslej je zamenjala 13 tujih klubov. Igrala je v Italiji, Franciji, na Češkem, Poljskem v Rusiji (za CSKA) in v Azerbajdžanu. Vrhunca njene kariere je drugo mesto v ligi prvakov s Cannesom in osvojitev pokala Challenge z Jesijem.

In kako se je v novem okolju znašla sicer na tujem prekaljena Primorka: ”V Italiji sem že kar nekaj let. Zato sem se hitro udomačila. Mesto Casalmaggiore se nahaja v pokrajini Parma. Ker je veliko kot Nova Gorica, ga je mogoče hitro obvladati v veliki meri tudi peš, sicer pa imam na voljo klubski avtomobil. Prevozov je kar nekaj, saj je naša matična dvorana premajhna. Domače tekme in tri treninge na teden imamo v večji dvorani v deset kilometrov oddaljenem mestu Viadana, kjer se zbere okoli tisoč gledalcev.”

Ekipa je pretežno mlada in dobro pokrita (tudi z rezervami) na vseh igralnih mestih. Kar tri igralke so višje od 190 cm. Ob Tini sta tujki še blokerki - Urugvajka Florencia Aguirre in Srbkinja Jovana Stevanović, sicer pa je Primorka najstarejša v ekipi. Temu primerno se od nje veliko pričakuje: ”Sprejeta sem bila zelo lepo. Imam udobno stanovanje. Dogovori se spoštujejo, vendar pa klub pričakuje, da si kot kapetan zgled na igrišču in izven njega. Ker je mesto majhno, je treba tudi v prostem času kar paziti, kam zahajaš in kaj delaš, saj se vse hitro izve. Ob treningih in tekmah je treba sodelovati tudi na različnih aktivnostih s pokrovitelji. Kar nekaj časa je na primer vzelo snemanje za koledar.”

Klubi se krčevito borijo za denar, ki ga je v Italiji mnogo manj, kot v Tininih prvih zdomskih letih. Zato se je razprostranjenost klubov po Italiji skrčila, kar ima tudi svojo dobro plat: “Prvoligaški klubi so skoncentrirani med Bologno, Milanom in Coneglianom - skratka na severu, kjer vožnje ne trajajo več kot tri ure z avtobusom. Le na jug v Frosinone potujemo z letalom, sicer pa je tu vse vrhunsko organizirano in se na vsako gostovanje odhaja dan prej.”

Čeprav je tujk iz najboljših svetovnih reprezentanc v Italiji bistveno manj kot nekoč, naša sogovornica pričakuje trd boj za uvrstitev v končnico: ”Ekipe so v času krize vzgojile že precej mladih igralk, ki so zelo željne dokazovanja. V ekipah je veliko nihanj in možna so tudi rezultatska presenečenja. Po kakovosti izrazito odstopa le Piacenza. Kljub temu mislim, da je pri nas prava zmes znanja, mladosti in izkušenj, da bi lahko segli nekje do šestega ali petega mesta.”

Še odmevnejši rezultat bi lahko Casalmaggiore, ki ga sponzorira prehrambeno podjetje Pomi, dosegel v pokalu. Nanj upa tudi Tina Lipicer Samec:”Že z izločitvijo Busto Arsizia, ki je reden udeleženec zaključnih turnirjev evropskih tekmovanj, smo presenetili in dobili samozavest. To nam je uspelo pred polno 5000 gledalci. Četrtfinalnega tekmeca še ne poznamo, a po tem uspehu vemo, da smo ob pravem dnevu lahko kos vsakomur.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano