Koprčanke se bližajo vrhu

V prihodnjem tednu se bo s prvimi pokalnimi tekmami začela nova sezona ženske odbojke. Primorski vrh trdno drži Luka Koper, ki je sposobna ubraniti lansko tretje mesto v državi, morda pa še kaj več.

V Novo Gorico se je z Gorenjske vrnila Teja Kolbl (desno) Foto: Tomaz Primozic/Fpa
V Novo Gorico se je z Gorenjske vrnila Teja Kolbl (desno) Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER > Glede primorskega dela prve ženske odbojkarske lige velikih sprememb ni. Kakovostni vrh predstavljajo odbojkarice Luke Koper, ki so v minulem prvenstvu osvojile tretje mesto, ohranile so igralsko jedro z izkušeno Marino Barič in uspešnega stratega Marka Kalca. Visoka in izkušena Maja Bratož je končala kariero, okrepili pa so se z Evo Vedlin Gojčič iz Formisa. V Kopru nadaljujejo s konceptom uveljavljanja odbojkaric zelo razvejane domače šole in z varčnim proračunom - brez zvenečih okrepitev in brez udeležbe v evropskem pokalu challenge, do katerega bi sicer imele pravico. Ta pot se je izkazala za uspešno, lanske nosilke igre pa morda ob koncu prvenstva lahko zaigrajo celo v finalu.

Favorit za 13. naslov prvaka je mariborska NKBM, ki združuje jedro članske in mladinske reprezentance ter si lahko privošči dve tujki. Calcit je po lanskem neuspešnem poskusu osvojitve naslova z izkušenimi profesionalkami pomladil ekipo, kar odpira možnosti Luki Koper, da poseže v boj za drugo mesto. Ostalo konkurenco je še bolj kot vrh prizadela gospodarska kriza s krčenji proračunov. Zato je korenito pomladitev moral izpeljati zadnja leta večni tekmec Koprčank, Aliansa.

Po koprski poti sestave ekipe iz domače šole gredo Novogoričanke, Zgornja Gorenjska in Kema Puconci, na priliv študentk - odbojkaric z raznih koncev Slovenije - pa že tradicionalno računajo v ljubljanskem Vitalu, kamor iz Nove Gorice prihaja blokerka Nina Vogrič.

Po petih letih hitrega upadanja prispevka glavnega pokrovitelja Hita tega ni več v imenu novogoriškega kluba. Ta bo v prvi ligi nastopal pod imenom Go Volley. Glavni impulz je klub dobil s prihodom trenerja Vasje Samca Lipicerja in predsednika Mihe Mačusa - sicer člana uprave novogoriškega moškega ligaša. Domov se je iz Zgornje Gorenjske vrnila mladinska reprezentantka Teja Kolbl, v ekipi pa bo kljub zajetnemu dolgu iz lanske sezone morda ostala dolgoletna kapetanka Katarina Spačal. Če bi se prvenstvo začelo sedaj, bi morale v prvi postavi igrati tudi mladinke. Zato se vodstvo kluba trudi z reaktiviranjem katere od nekdanjih igralk. Prva na seznamu sta organizatorka Lucija Zavrtanik in libero Katarina Kodelja. V takšnih razmerah je cilj kluba obstanek, kar v boju s solidnim Formis Bellom in novincem iz Braslovč, ki ga je prevzel primorski strokovnjak Zoran Jerončič, ne bo lahko.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano