Kljub težavam optimist

Velenjčan Dejan Vinčič, ki si je med igranjem za Salonit družino ustvaril v Novi Gorici, bo prvi organizator slovenskih odbojkarjev, ki jutri začenjajo kvalifikacijske boje za evropsko prvenstvo. Po dobri sezoni v Turčiji je prepričan v slovenski uspeh.

Dejan Vinčič  (z žogo) bo najverjetneje prvi organizator slovenskih odbojkarjev na evropskih kvalifikacijah Foto: Igor Mušič
Dejan Vinčič (z žogo) bo najverjetneje prvi organizator slovenskih odbojkarjev na evropskih kvalifikacijah Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA >Igro reprezentance na kvalifikacijah za EP bo vodil 27-letni in 202 centimetrov visoki organizator turškega prvoligaša Milli Piyanga, Dejan Vinčič, ki si je kmalu po tem, ko je leta 2006 prišel v Salonit, v Novi Gorici ustvaril družino.

Spored slovenske reprezentance na turnirju v Wroclawu, jutri ob 15. uri - Makedonija (26. na prejšnjem EP) : Slovenija (13.); v soboto ob 15. uri - Slovenija : Latvija (17.); v nedeljo ob 18. uri - Poljska (9.) : Slovenija.

Pred njim bo velika odgovornost. Slovenija je postala redni udeleženec evropskih prvenstev. Zato javnost pričakuje, da se bo tradicija nadaljevala. Slovenci se bodo na prvem turnirju drugega kroga kvalifikacij v poljskem Wroclawu merili z Makedonijo, Latvijo in Poljska. Povratni dvoboji bodo čez teden dni v Stožicah. Doseči bodo morali vsaj drugo mesto, ki še vodi v dodatne kvalifikacije. In kaj Vinčič pričakuje od teh tekem? ”Imamo realne možnosti, da se uvrstimo v nadaljnje tekmovanje. Na dvobojih z Makedonijo in Latvijo moramo upravičiti vlogo favorita, s Poljaki, ki so velesila, pa moramo igrati na vse ali nič, po tem pa bo, kar bo. Doma so veliki favoriti, a bodo prišli še k nam.”

Pripravljalne tekme so razkrile številne slabosti, vendar je Vinčič optimist: “V popolni zasedbi smo se zbrali šele pred enim tednom, ker smo nekateri še igrali prvenstva in smo prišli utrujeni. Nato je šlo iz treninga v trening bolje, zato mislim, da bodo na Poljskem naše vrste bolj urejene.”

Dejan Vinčič črpa samozavest iz dobre sezone v turški prvi ligi: “Skupaj z Nemcem Marcusom Poppom in Makedoncem Nikolo Gjorgievom sem bil pripeljan na željo trenerja Joška Milenkovskega. Užival sem popolno zaupanje. Vsi trije smo bili gonilna sila. V pokalu smo bili tretji, v prvenstvu po izpadu v četrtfinalu po petih nizih šesti, v evropskem pokalu CEV pa smo prišli do četrtfinala. Klub je odlično organiziran in v takšnih razmerah bi še igral.”

Po pripravah v Kanalu in Mariboru se je ekipa za evropske kvalifikacije skrčila na 13 mož. V torek je odpadel bloker Salonita Dane Mijatović, ki se je pridružil Kanalcu Matiji Jerebu na pripravah B reprezentance. Sinoči je odpadlo še eno ime, saj jih je za kvalifikacije prijavljenih 12. V moštvu naj bi ostali trije Primorci - napadalec Mitja Gasparini, libero Jani Kovačič in Dejan Vinčič.

Toda kruh odbojkarskega profesionalca je trd. Pogodba se mu je iztekla, sledili bodo negotovi pogovori, a ne glede na razplet bodo Novogoričanu ostali pretežno dobri spomini: ”Ker ima klub sedež v prestolnici Ankara, so vse sodobne pridobitve pri roki. V klubu so takoj poskrbeli za stanovanje, prehrano in avto. Ljudje so zelo kulturni, ustrežljivi. Večino stvari se je dalo urediti v angleščini, sem se pa naučil tudi osnov turščine. Pravzaprav sem pogrešal le družino, ki je prihajala na obisk po nekaj dni vsaka dva meseca. Žena ima pač službo, sin pa šolo in drugače ni šlo.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano