Kanalci so optimistični

Mariborska dvorana Tabor bo prizorišče zaključnega turnirja najboljše četverice slovenskega moškega odbojkarskega pokala. Kanalski Salonit bi moral v polfinalu izločiti Maribor. Pričakovati je ponovitev lanskega finala ACH : Salonit.

V Kanalu si želijo ponovitve prizora z lanskega finala, ko sta si nasproti stala ACH-jev Kanalec Matej Vidič (16) in Salonitov bloker Dane Mijatović (beli) Foto: Igor Mušič
V Kanalu si želijo ponovitve prizora z lanskega finala, ko sta si nasproti stala ACH-jev Kanalec Matej Vidič (16) in Salonitov bloker Dane Mijatović (beli) Foto: Igor Mušič

MARIBOR > Dvorana Tabor bo jutri in v ponedeljek na vrhunski odbojkarski podlagi taraflex in pred kamerami nacionalne televizije pokazala vse najboljše, kar trenutno premore slovenska klubska odbojka. Med polfinalisti ni presenetljivih udeležencev. Pomerili se bodo stari znanci tovrstnih zaključnih turnirjev.

Spored zaključnega turnirja pokala, dvorana Tabor, Maribor, nedelja, polfinale - ACH Volley : Calcit (16), Salonit : Lunos Maribor (19.30, TVS 2); v ponedeljek ob 17.30 finale (TVS 2). Pokalne lovorike udeležencev zaključnega turnirja: 1. ACH Volley 8 (2004/05 in 2006/07 do 2012/13); 2. Salonit Anhovo 7 (1933/94 do 96/97, 1999/2000 in 2001/02 do 2003/04), 3. Maribor 4 (1991/92, 92/93,94/95, 2005/06), 4. Calcit Kamnik 1 (2000/01).

Tekmovanje bosta v nedeljo popoldne odprla kamniški Calcit in ljubljanski ACH Volley. Čeprav finančno močno osiromašeni ACH, ki se je zadnja leta vselej uvrščal v drugi del lige prvakov, ni več to, kar je bil, je velik favorit tako v polfinalnem boju s Kamničani kot nato v finalu, ko bo lovill že deveto pokalno lovoriko. Po prisilni prodaji napadalca, Hrvata Andjelka Čuka in srbskega blokerja Milana Rašića, sta standardna moža v prvi postavi kanalski bloker Matej Vidič in lanski član Salonita, napadalec Janko Bregant.

Primorski ljubitelji odbojke si želijo ponovitve lanskega finala ACH : Salonit, nato pa še bolj tesnega izida (lani poraz Kanalcev z 0:3). Toda na poti do tja bodo morali cementarji jutri ob 19.30 najprej opraviti svoje z Mariborčani, ki sicer v prvenstvu niso blesteli, a se jim bo po težavah z zdravjem pridružil lanski reprezentant Jan Planinc, domači navijači pa bodo imeli na voljo 3000 sedežev. Že v četrtek je bil razprodan avtobus organiziranih Salonitovih navijačev. Po tradiciji se jih na pokalne turnirje precej odpravi tudi z avtomobili. Vseh bo verjetno okoli sto.

Kanalski športni direktor Miloš Grilanc je pred polfinalom optimist: “Celotna ekipa je zdrava. Za igro je pripravljen tudi povratnik po poškodbi, prvi bloker Dane Mijatović. Mariborčane smo v prvenstvu dvakrat premagali, zato je naš cilj jasen, a bo ta tekma gotovo neprimerno težja od obeh prvenstvenih.”

Kanalsko-mariborsko pokalno rivalstvo sicer sega v prva leta slovenske samostojnosti, nazadnje pa sta se tokratna tekmeca v finalu pomerila pred osmimi leti, ko so Štajerci z zlato generacijo kasnejših igralcev ACH Volleya (Alen Pajenk, Alen Šket, Matevž Kamnik) slavili. V navedenem obdobju se je v mariborskem dresu potil današnji strateg Štajercev Sebastjan Škorc. Razmerja moči ocenjuje takole: “Prvi favorit je nesporno ACH Volley, ki ima najkakovostnejšo igralsko zasedbo. Toda favoriti v pokalnih tekmovanjih marsikdaj ne zmagajo. Zato pričakujem zanimive dvoboje. Naš cilj je dobra igra v polfinalu. Salonit je močan. Izstopata Dejan Čabarkapa in Israel dos Santos. Čaka nas zahtevna naloga, a smo nanjo pripravljeni z vsemi močmi. “

STA, IM


Najbolj brano