Kanalci po osmi pokal

Odbojkarji Salonita Anhovo bodo jutri poskušali osvojiti svojo osmo pokalno lovoriko. Po zmagi z Mariborčani se bodo v finalu pomerili s kamniškim Calcitom, ki je izločil branilce naslova, ljubljanski ACH.

Israel Dos Santos (v belem dresu) je bil eden ključnih mož za Salonitov preboj v finale pokala Slovenije Foto: Leo Caharija
Israel Dos Santos (v belem dresu) je bil eden ključnih mož za Salonitov preboj v finale pokala Slovenije Foto: Leo Caharija

MARIBOR > Že prvi polfinalni obračun je postregel s presenečenjem. Nesporni vladar slovenske odbojkarske scene v zadnjih letih ACH Volley je sestopil s pokalnega prestola, ki ga je neprekinjeno zasedal od leta 2007. V letošnji sezoni tako in drugače ranljivi Ljubljančani so podpisali vdajo po štirih nizih in ponudili priložnost Kamničanom za drugi pokalni naslov. V finalu se bodo jutri ob 17.30 pomerili s Salonitom.

Gostitelji pokalnega turnirja so tekmo začeli odločneje in predvsem bolj zbrano, kar je usmerilo potek prvega niza na mariborsko stran. Kanalci, ki so bili po zaslugi svojih navijačev deležni precej glasnejše podpore po začetnem zaostanku 0:4 nikakor niso mogli razviti igre. Pri izidu 20:12 je bilo jasno, da kanalskega zasuka kljub boljši končnici ne bo. So pa varovanci Leona Schillinga vsaj poslali sporočilo tekmecu, da bo v nadaljevanju pela druga pesem.

Scenarij se je uresničil. Kanalci v drugem nizu niso dopustili gostiteljem, da bi se odlepili. Sprva so celo povedli za tri točke, niz pa je zaznamovala velika rezultatska izenačenost, pri čemer sta se ekipi skoraj do konca izmenjevali v vodstvu. Napak je bilo več kot uspešnih potez. V končnici niza so si jih manj privoščili Kanalci. Dos Santos je pri izidu 22:22 priigral Salonitu dve zaključni žogi. Po slabem sprejemu Mariborčanov pa so izkoristili že prvo. Kanalci so ohranili ritem zbiranja točk tudi v tretjem nizu in pri izidu 5:1 prisilili domačega trenerja-igralca Sebastjana Škorca k minuti odmora, ki pa ni kaj prida pomagala. Kanalci so sčasoma zagospodarili na igrišču in Salonitovi privrženci so že pri izidu 22:13 glasno začeli proslavljati vodstvo z 2:1 v nizih.

Finale se je zdel na dosegu roke. V četrtem nizu si je Salonit priigral lepo prednost (8:3) že do prvega tehničnega odmora, a so se Mariborčani tudi s pomočjo Kanalcev vrnili v igro. V napeti končnici so imeli celo dve zaključni žogi, a jih je Salonit izničil in na krilih Dos Santosa izkoristil svojo tretjo za zmago s 3:1 (-19, 22, 17, 27).

ALEŠ SORTA


Najbolj brano