Kaj bo po novem letu?

Primorski ženski odbojkarski vrh trdno drži Luka Koper, ki brani tretje mesto v državi. Mlado jedro ekipe je ostalo, priprave so bile dobre, proračun je do konca leta zagotovljen, kasnejše finančne perspektive pa so nejasne.

Trener Marko Kalc se bo letos  v prvi ligi boril s pretežno mladinsko zasedbo Foto: Primožič/Fpa
Trener Marko Kalc se bo letos v prvi ligi boril s pretežno mladinsko zasedbo Foto: Primožič/Fpa

KOPER > Luko Koper bo še naprej vodil izkušeni Marko Kalc, ki je že lani pretežno mladinsko ekipo popeljal na tretje mesto v članski konkurenci. Med izkušenimi igralkami (za slovenske razmere, sicer je le ena starejša od 20 let) so v ekipi ostale sprejemalka Marina Barič, blokerki Tina Kaker in Eva Pušnik, libero Sara Kušar in napadalka Dajana Lucas. Preostala dekleta niso starejša od 18 let. Visoka in izkušena Maja Bratož je končala kariero, v Koper pa je iz Formisa prišla 20-letna sprejemalka Eva Vedlin Gojčič.

V Kopru nadaljujejo s konceptom uveljavljanja odbojkaric zelo razvejane domače šole in z varčnim proračunom. Odrekli so se udeležbi v evropskem pokalu challenge, do katerega so sicer imeli pravico. Varčno so morali v koprskem klubu poleti ravnati predvsem zaradi finančne negotovosti. Predsednik Artur Ražman je povedal: “Zaradi poletnih menjav na vrhu Luke Koper se je dogovarjanje glede morebitne nadaljnje podpore glavnega pokrovitelja našemu klubu zelo zavleklo. Dogovori sicer tečejo v smeri nadaljnjega sodelovanja.”

Denarja imajo ta čas sicer v Kopru dovolj do konca leta, a dokler ne bo podpisa nove sponzorske pogodbe z Luko Koper, ostaja prihodnost negotova.

Luka Koper v sezoni 2014/14: sprejemalke: Marina Barič (176 cm, 24 let), Arijana Lucas (177, 17), Nina Lovšin (177, 18), Eva Vedlin Gojčič (170, 20); libera: Tjaša Jančar (170, 18), Sara Kušar (165, 19); blokerke: Nuša Ferlinc (179, 18), Eva Pušnik (181, 20), Tina Kaker (184, 20); napadalki: Dajana Lucas (176, 19); organizatorki: Tina Korošec (177,17), Petra Flego (175, 17).

In kakšne so možnosti, da Luka Koper ubrani lansko tretje mesto? Dobre, a se bo treba potruditi vsaj toliko kot lani. Profesionalna mariborska NKBM bo s tujkami bržkone razred zase. Podprvak, Kamniški Calcit je pomladil in pocenil ekipo, kar velja tudi za Alianso, ki je Koprčankam lani dihala za vrat. Z izkušenimi odbojkaricami - študentkami se je okrepil ljubljanski Vital. Konkurenca v zgornjem kakovostnem razredu je nekoliko šibkejša kot lani, a se je zgostila spodaj, saj Koprčanke zasledujejo ekipe, ki so po strukturi podobne primorski - s povprečno starostjo 18 let in sestavljene iz domačih odbojkarskih šol.

Koprčanke bodo sezono začele v soboto na gostovanju pri novincu v Braslovčah. Tekmec je gotovo dobro pripravljen, saj ga je prevzel primorski strokovnjak z najvišjo italijansko trenersko odbojkarsko šolo, Zoran Jerončič.

Trener Luke Koper Marko Kalc jepri napovedih previden: “Poleti smo dobro trenirali, sezono pa pričakujemo zdravi. Ob tem je treba upoštevati, da smo se pomladili brez okrepitev. Izgubili smo Majo Bratož, njeno breme pa bo morala prevzeti mladinka Nina Lovšin. Dekleta imajo veliko znanja, a so dobro delali tudi pri konkurenci. Zato za začetek ostaja cilj, da pridemo v skupino za prvaka in v četrtfinale pokala, po tem pa bomo videli, kako bo. Prvoligaške ekipe so v glavnem mlade, veliko bo nihanj. Moram dodati, da večji del poletja nismo imeli optimalnih pogojev za delo. Naš dom, Arena Bonifika, je bila zaradi košarkarskega EP za nas zaprta, zaradi potreb košarkarjev pa je bil omejen tudi prostor v naši novi dvorani v OŠ Koper. Površino, kakršna bo na tekmah, smo imeli na voljo šele od začetka oktobra.”

Najstarejša koprska igralka, 24-letna sprejemalka MarinaBarič, ki odbojko združuje s službo (ostala dekleta pa s šolanjem), dodaja: “Pred sezono je bilo vse dobro organizirano - od bazičnih priprav v Planici - do prijateljskih tekem. Mislim, da smo v pravem ritmu, trener je pridobil tudi posnetke našega prvega tekmeca, Braslovč, zato upam, da bomo dobro začele. Sicer bo treba paziti na presenečenja, saj bo liga bolj izenačena kot lani.”

Koprčanke bodo prvo tekmo pokala odigrale šele prihodnji teden, saj so kot prvoligaš neposredno uvrščene v osmino finala. Zelo verjetno bodo naletele na težkega tekmeca - Vital, ki se bo danes zvečer pomeril z drugoligašem Mladi Jesenice.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano