Jani Kovačič: Dokazati se želim pred kamerami

Libero Odbojkarskega kluba Salonit Anhovo iz Kanala Jani Kovačič je po izboru športnega uredništva PN športnik meseca decembra. Na zaključnem turnirju slovenskega pokala je bil proglašen za najboljšega prostega igralca, sicer pa je nosilec igre vodilnega moštva jesenskega dela prvenstva.

Jani Kovačič Foto: Igor Mušič
Jani Kovačič Foto: Igor Mušič

KANAL> Prosti igralec se v odbojki redko znajde v ospredju pozornosti, saj je zadolžen le za obrambne naloge in njegov prispevek za velikani ob mreži na oko ni tako atraktiven in izstopajoč, vendar pa je pravi libero za poznavalce zlata vreden in med takšne sodi član Salonita Anhovo Jani Kovačič, ki je konec decembra na zaključnem turnirju slovenskega pokala, kjer je bil Salonit drugi, na svojem igralnem mestu dobil najvišje ocene. Tako je prehitel tudi libera pokalnega zmagovalca ACH Volleya, kanadskega reprezentanta Daniela Lewisa in si prislužil še praktično kuharsko nagrado. In kako jo je izkoristil?

Libero OK Salonit Anhovo, 22-letni in 186 cm visoki Kanalec Jani Kovačič, je najmlajši med tremi brati. Najstarejši, Peter, je odbojko zapustil, srednji, Andrej, je kapetan cementarjev, Jani pa je član kanalske generacije, ki je postala pionirski, kadetski in mladinski državni prvak. Jani je igral za vse reprezentančne selekcije - lani prvič tudi za člansko.

“Čeprav bi mi električni mešalnik lahko tik pred novoletnimi prazniki prišel prav za pripravo kakšne dobrote, je ostal v škatli. Mama je rekla, da je naš sedanji še dober in mi ga spravila za morebitno kasnejše samostojno življenje. Sicer pa moram reči, da nisem ravno prijatelj sladkarij, se pa ob prvenstvenih premorih rad temeljito najem tudi s čim, kar ne sodi ravno v športno prehrano, recimo s pizzo.”

>Kaj sicer najraje počnete v prostem času?

“Pozimi predvsem počivam, gledam filme, poslušam glasbo ter pomagam staršem. Sicer tudi študiram višjo šolo za mehatroniko v Novi Gorici. V toplejšem delu leta se rad preizkusim v drugih športih. Najbolj mi je sicer pri srcu nogomet, ki sem ga treniral kot mlajši pionir, vendar je prenevaren za poškodbe, zato z bratom najraje igrava tenis in odbojko na mivki. “

>Ali ste v sorodu z glasbenikom Janijem Kovačičem?

“Skoraj vsi me to vprašajo, vendar nisem. Kljub temu imam glasbo rad - še najbolj elektronsko. Na potovanjih na tekme se vedno sproščam z glasbo MP 3 predvajalnika.”

>Te dni zaključujete priprave. Kakšni so občutki pred nadaljevanjem prvenstva?

Jani Kovačič: “Skoraj vsi me vprašajo, če sem kaj v sorodu z glasbenikom Janijem Kovačičem, vendar nisem. Kljub temu imam glasbo rad - še najbolj elektronsko. Na potovanjih na tekme se vedno sproščam z glasbo z MP 3 predvajalnika.”

“Nekaj malega praznično pridobljene teže je že skoraj zgodovina. Treniramo dvakrat dnevno. V začetku tedna intenzivno kondicijsko, po tem pa vedno več z žogo. Počutim se dobro. Tudi ostali fantje so zdravi. Čeprav smo tri kroge pred koncem prve faze prvenstva že uvrščeni v skupino za prvaka in čeprav so noge in roke nekoliko težke od okrepljenega treninga, bomo naredili vse, da bomo dočakali skupino za prvaka kot prvi po rednem delu. Začetek naj bi bil nekoliko lažji, ker prihaja k nam Krka, po tem pa sledita močnejša tekmeca, Maribor, in predvsem primorski tekmec Go Volley, ki se bo gotovo skušal oddolžiti za medsebojni poraz v jeseni.”

>Kaj si želite doseči v letošnji sezoni?

“Finale državnega prvenstva. Ker smo doslej premagali že vse tekmece z izjemo ACH Volleya, mislim, da je ta cilj dosegljiv, čeprav se obetajo zelo trdi boji s Panvito Pomgrad in Calcitom Kamnikom. Finale bi bila res prava nagrada za trud. Tam se igra na tri dobljene tekme, ki so pokrite tudi s televizijskimi prenosi in če tam dobro igraš, ne moreš ostati neopažen. Pogodba s Salonitom mi bo potekla letos. Zato si želim pripraviti čim boljše izhodišče za nadaljevanje kariere - pa naj bo to v Salonitu, v ACH ali kar v tujini. Če bi prišla prava ponudba, bi bila tujina še najboljša, saj pri nas klubi težko in z zamudo zagotavljajo plače.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano