Evropsko prvenstvo je vse bliže

Odbojkarski vikend se je za slovenski reprezentanci razpletel uspešno. Moški so si zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, kjer se bodo pomerili s Portugalci, dekleta pa so na dobri poti.

Mitja Gasparini Foto: Ozs
Mitja Gasparini Foto: Ozs

LJUBLJANA > Fantje so na turnirju v Stožicah nadaljevali trend s prvega kvalifikacijskega turnirja skupine A na Poljskem. Na prvih dveh dvobojih so odigrali pet nizov in oba tudi dobili. Po petkovi zmagi nad favorizirano Poljsko so v soboto s 3:2 strli še odpor Makedonije in si pred včerajšnjim zadnjim krogom zagotovili drugo mesto v skupini. Prvo, ki je prineslo neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo (EP), je bilo rezervirano za Poljake.

Na odločilni tekmi proti Makedoncem so izbranci Luke Slabeta zaostajali z 1:2 v nizih, in tudi četrti je bil izenačen do 20. točke, ko je prišel na servis Klemen Čebulj (skupno 22 točk). Odtlej slovenska izbrana vrsta ni oddala niti točke za izenačenje na 2:2 v nizih. V skrajšani igri petega niza si je Slovenija že do prvega tehničnega odmora priigrala štiri točke prednosti, ki je ni več izpustila iz rok. Mitja Gasparini je prispeval 21 točk.

Kot se je izkazalo, sta minimalna zmaga in dve točki zadostovali za osvojitev drugega mesta v skupini. Poljska (16 točk), je osvojila prvo mesto v skupini, Slovenija (11 točk), ki je sinoči premagala Latvijo (4 točke) s 3:0, pa drugo. To pomeni, da se bo Slovenija v dodatnih kvalifikacijah za EP pomerila s Portugalsko, ki je osvojila drugo mesto v skupini B. Izločilni tekmi bosta na sporedu maja prihodnje leto.

Uspešno so s prvim kvalifikacijskim turnirjem opravila tudi dekleta. Izbranke Bruna Najdiča so v Španiji osvojile drugo mesto, ki se jim nasmiha tudi v skupnem seštevku dveh turnirjev, kar bi jim prineslo dodatne kvalifikacije. Po petkovem porazu s favorizirano Češko z 1:3 so na preostalih dvobojih gladko ugnale Španijo in Črno goro. Tekmicam niso oddale niti niza. Na obeh dvobojih se je z učinkovitostjo izkazala Marina Cvetanovič, ki je proti Špankam dosegla 15, proti Črnogorkam pa 10 točk. Pred drugim kvalifikacijskim turnirjem, ki bo konec tedna v češkem Plznu, je vrstni red v skupini C naslednji - 1. Češka 9, 2. Slovenija 6, 3. Črna gora 3, 4. Španija 0. ASO


Najbolj brano