Dos Santos zadeval ... in obležal

Sobotni primorski moški odbojkarski derbi v Novi Gorici je s 3:1 dobil kanalski Salonit. Vrstam poškodovanih pri Go Volleyu se je pridružil še Brazilec Israel Dos Santos.

Levoroki Janko Bregant (Salonit) je  uspešno razpršil blok Go Volleya Foto: Boĺˇtjan Bensa
Levoroki Janko Bregant (Salonit) je uspešno razpršil blok Go Volleya Foto: Boĺˇtjan Bensa

NOVA GORICA> Kljub temu, da je Go Volley že od priprav naprej nekakšna splošna bolnišnica (poškodovala sta se oba organizatorja in oba napadalca) in da je zaradi službenih obveznosti ostal še brez standardnega blokerja Roka Oberdanka, so Novogoričani z rotacijami sestavili zasedbo, ki je spodbudno odprla derbi.

Dvorana v športnem parku, gledalcev 400, sodnika Valentar (Prevalje) in Skudnik (Mežica); po nizih: 22, -23, 12, 19. Go Volley: Vrtovec, Mc Govern 1, Vidmar, Čuturić 15, Filiputti 3, Konjedic, Sirk, Savičić, Bregar 10, Tomić 6, Orel, Krašna, Gašparin, Dos Santos 17. Trener: Jasmin Čuturič. Salonit Anhovo: Česnik, Koncilja 12, Lazar, J. Kovačič, A. Kovačič 5, Pirih, Paliska 9, Mijatović 13, Bregant 12, Jereb 2, Krivec 1, Čabarkapa 2. Trener: Andrej Urnaut.

Povratnik po poškodbi, organizator Ciaran Mc Govern, je delil hitre žoge, v napad je šel atletsko izjemni bloker Israel Dos Santos, ki je tudi uspešno zaključil prvi niz, pri mreži pa je moral mlademu Mihi Bregarju pomagati še en rekonvalescent, Danijel Filiputti. Po začetnih težavah je Darija Savičića na sprejemu dobro zamenjal rezervist Dalibor Tomić. Premešana postava je dovolj dobro servirala, da pričakovane kanalske premoči pri mreži v uvodnih dveh nizih večinoma ni bilo.

Novogoričani so do izida 20:17 v drugem nizu še vodili, po tem pa so s slabimi servisi dovolili, da so jih Kanalci ujeli in naredili preobrat. Dober servis so izkoristili za čvrsto obrambo pri mreži in nasprotne napade, kjer se je ob pričakovanem prispevku Andraža Paliske in Janka Breganta izkazal tudi mladi Jani Kovačič. Prav ta del tekme je kot usodnega za poraz ocenil pomočnik trenerja Go Volleya, Samo Miklavc:“Pred končnico smo vodili za štiri točke, po tem pa smo si privoščili štiri zaporedne napake na servisu in vrnili tekmeca v igro. Če bi bili natančni, bi niz dobili, in ker smo bili v naletu, bi morda na koncu zmagali. Ko nas je Salonit ujel in je šlo za vsako točko, nismo imeli pravih mož, ki bi akcije zaključili, a so nekateri mladi fantje pridobili pomembne izkušnje.”

Že kmalu po začetku tretjega niza je Salonit s servisi, blokadami in hitrimi akcijami Danijela Koncilije in Daneta Mijatovića prišel do velike prednosti. Pri izidu 7:17 se je domači strokovni štab odločil odpočiti nosilce igre. V četrtem nizu bi bilo zaradi nebeških skokov Israela Dos Santosa v napadu verjetno še zelo vroče, če ne bi Brazilec v akciji za vodstvo s 13:12 padel kot pokošen in s hudimi bolečinami v predelu mečne mišice leve noge. Na poti iz dvorane so mu morali pomagati soigralci. Morebiti je bil šele to ključni trenutek tekme, vendar je kapetan in trener Go Volleya Jasmin Čuturič menil drugače: “Drugi niz smo imeli že skoraj v rokah, pa smo ga izpustili. Ko smo Salonitu dovolili, da se je razigral, nismo več zdržali, saj so na nas Kanalci pritiskali z vseh položajev.” Po poškodbi komaj vračajoči se Aljoša Orel v nadaljevanju ni bil kos Dos Santosovi vlogi. Korak v napadu je nekaj časa še držal Čuturič, vendar so ga Kanalci pri mreži kmalu “pokrili” in poraz Go Volleya je bil neizbežen.

Komentar kanalskega trenerja Andreja Urnauta je bil realen: “V obeh ekipah se je poznala pomembnost derbija. Mi smo imeli krizo konec prvega niza, Go volley pa ob koncu drugega. Po izenačenju smo odigrali tako, kot v takšni zasedbi moramo. Zmaga je pomembna, a nas najtežje tekme šele čakajo.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano