Dekleta zlahka, fantje za las

V nedeljo zvečer so se po koncu kvalifikacijskih turnirjev za mladinsko odbojkarsko EP tako dekleta kot fantje direktno uvrstili na prvenstvo stare celine. K temu so nekaj prispevali tudi štirje Primorci.

Kanalka Eva Mori (podaja) je bila prva organizatorka Slovenk Foto: Igor Mušič
Kanalka Eva Mori (podaja) je bila prva organizatorka Slovenk Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA, DUNAUJVAROS >Prvič se je zgodilo, da sta se tako ženska kot moška mladinska odbojkarska reprezentanca hkrati in brez dodatnih kvalifikacij uvrstili na prvenstvo stare celine. Statistika ženske vrste, ki je igrala kvalifikacijski turnir skupine E v Novi Gorici, je izjemna - tri zmage brez izgubljenega niza!

Slovenke razorožile Nemke

Vrstni red mladink v skupini E v Novi Gorici: Slovenija 9, Nemčija 6 (gre v dodatne kvalifikacije), Izrael 3, Madžarska 1.

Poslastica je bila zadnja tekma z Nemčijo, ko so Slovenke pred skoraj razprodano dvorano v športnem parku velikega tekmeca povsem razorožile. Igro je odlično vodila organizatorka igre Eva Mori, v napadu pa je blestela Nika Markovič, ki je bila to sezono pod taktirko primorskega trenerja Zorana Jerončiča že nosilka igre v prvi članski ligi. V prvi postavi je na položaju libera igrala tudi odbojkarica Go Volleya Maja Pahor. Nemke so sicer nize dobro začenjale, a so vse končnice z ostrim servisom, dobro obrambo in protinapadom Slovenke držale v svojih rokah.

Glede na prikazano je Eva Mori pred EP upravičeno optimist: ”Odigrale smo res dober turnir. Na prvenstvo gremo s ciljem, da osvojimo prvo mesto v skupini in da se potegujemo za vstop v polfinale. Ker ne gremo v dodatne kvalifikacije, smo si prihranile kar nekaj moči in časa. Del deklet bo bolj v miru opravil šolske obveznosti. Junija nas nato čaka pripravljalni turnir v ZDA in nato močan turnir v Pulju. Upam, da bomo za avgustovsko EP optimalno pripravljene.”

Selektor Jože Časar je dekleta ocenil takole: “Prav vse igralke si zaslužijo pohvale. Končna ocena je več kot pozitivna. Vse tri tekme smo dobili s 3:0. Prepričan sem, da ta generacija še ni rekla svoje zadnje besede.”

Na EP so se direktno uvrstile še ostale zmagovalke skupin, ki so pričakovane - Italija, Srbija, Bolgarija, Belgija, Češka in branilec naslova, Turčija.

Go Volley je skupaj z OZS dobro organiziral turnir. Tribune so bile ves čas solidno zasedene, sto glava odbojkarska družina, ki je v Novi Gorici bivala štiri dni, pa je v mestu vrtnic pustila tudi kakšen dodaten evro in bo gotovo na tuje ponesla dober glas o Goriški.

Mladinci študirali matematiko

Vrstni red moške skupine D: Slovenija, Srbija (v dodatne kvalifikacije) po 5, Finska, Madžarska po 4. Direktni udeleženci EP so še Rusija, Poljska, Romunija, Francija, Bolgarija in Turčija.

Precej bolj dramatična je bila evropska pot za slovenske fante, ki so turnir skupine D igrali v madžarskem Dunaujvarosu. Uspeh po presenetljivi zmagi s Finci so skoraj izničili z nepričakovanim porazom z Madžari. V nadaljevanju so imeli srečo, da so Madžari uspeli vzeti točko Fincem. Slovenci so tako pred zadnjo nedeljsko tekmo s Srbijo vedeli, da morajo za zanesljivo pot na EP zmagati s 3:0. Izgubljen slovenski drugi niz je pomenil, da bo za izračun direktnega potnika na EP treba vzeti v roke računalnik in upati, da naši ne izgubijo še enega. Na srečo se to ni zgodilo. Statistična izenačenost s Srbijo je bila po tekmi skoraj popolna. Odločilo je razmerje med danimi in prejetimi točkami. Srbsko je bilo 281:280, naše pa 287:261 in po nekaj mučnih trenutkih čakanja so naši fantje - tudi z Juretom Okrogličem (Salonit, na zadnji tekmi ni igral) in Janom Gašparinom (56-odstotni sprejem) skočili v zrak.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano