Dekleta doma uspešna, fantje v Latviji pa ne

Včeraj so se začeli kvalifikacijski turnirji za uvrstitev na žensko in moško kadetsko odbojkarsko prvenstvo. Slovenija je bolje začela v ženski konkurenci. V Novi Gorici je gladko premagala Romunijo. Fantje pričakovano niso bili kos Rusom.

Slovenke (v modrem)  so včeraj že v bloku (z žogo Eva Mori) skoraj povsem ustavile Romunke  Foto: Igor Mušič
Slovenke (v modrem) so včeraj že v bloku (z žogo Eva Mori) skoraj povsem ustavile Romunke  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA, JELGAVAS> V obeh kadetskih reprezentancah je tudi primorsko zastopstvo. V ženski vrsti, ki jo vodi Jože Časar, je prva organizatorka Kanalka Eva Mori, ki je že uveljavljena članska igralka. S kamniškim Calcitom je že preizkusila svoje moči tudi na tekmah srednjeevropske lige in evropskega pokala Challenge. Na istem igralnem mestu se bo z njo za minutažo borila članica Luke Koper Tina Korošec.

Slovenke tekmujejo v kvalifikacijski skupini D v Novi Gorici, kjer je ob Odbojkarski zvezi Slovenije lokalni organizator novogoriško društvo Go šport, bolj znano po moški prvoligaški ekipi Go Volley.

Včerajšnji prvi rezultati kvalifikacij, kadetinje, skupina D, Nova Gorica - Izrael : Hrvaška 3:1, Slovenija : Romunija 3:0 (21, 9, 21); kadeti, skupina B, Jelgava - Rusija : Slovenija 3:0 (20, 21, 13), Ukrajina : Estonija 3:2; danes, dekleta - Slovenija : Hrvaška (ŠP N. Gorica, 17.30); fantje - Ukrajina : Slovenija (Jelgava, 15).

Član uprave kluba Miha Mačus je turnir predstavil takole: “Vsak dan, vključno s ponedeljkom, se bo tekmovalni spored v dvorani novogoriškega športnega parka pričel ob 15. uri. Vedno bodo na sporedu tri tekme, Slovenija pa bo vsak dan igrala ob 17.30. Dnevna vstopnina za vse tekme bo 5 evrov. Tekmovanje je precejšen logistični zalogaj, saj so tu ob naši še reprezentance Romunije, Slovaške, Izraela, Bolgarije in Hrvaške, vsaka ekipa pa s spremstvom šteje 20 članov. Lani, ko smo gostili kvalifikacijski turnir mladink, smo pridobili pomembne izkušnje, zato vsaj na začetku ni zapletov. Dekleta bivajo v hotelih Lipa in Sabotin, v dopoldanskem času imajo dvorano po razporedu rezervirano za treninge, na voljo pa je tudi bližnji fitnes. Slovenke dvorano odlično poznajo, saj so v njej trenirali že na novega leta dan.”

Ena od nosilk igre naj bi bila Eva Mori,ki je poleti že igrala pomembno vlogo v mladinski reprezentanci (7. na EP). Pred turnirjem je povedala: “Pripravljale smo se dobro. Poškodb ni. Hrabri nas drugo mesto na nedavnem srednjeevropskem turnirju v Mariboru, kjer smo izgubile le s Češko, premagale pa smo tudi Francijo. , Vodstvo reprezentance je priskrbelo video posnetke tekmic. Naša generacija ima solidno višino, kar nekaj pa nas že redno igra v članskih prvoligaših. Zato sem prepričana, da smo sposobne osvojiti vsaj drugo mesto, ki še vodi v nadaljnje tekmovanje. Naše glavne tekmice bodo Bolgarke in Romunke.”

Z Romunkami sicer včeraj zvečer Slovenke pred 250 gledalci v dvorani novogoriškega športnega parka niso imele pretežkega dela. Po dokaj zanimivem prvem nizu so naša dekleta v drugem tekmice povsem strle, nadaljevanje pa je bilo le še formalnost. Kot je bilo pričakovati, je Eva Mori začela v prvi postavi in je ob organizaciji s svojimi 187 centimetri veliko prispevala tudi v bloku. Dosegla je 6 točk. Koprčanka Tina Korošec je dodala še dve. Sicer so točke dosegle še Katja Mihalinec (13), Nika Markovič (10), Katja Mihevc (6), Ela Pintar (9) in Lana Ščuka (8), priložnost za igro pa je dobilo 10 od skupno 12 odbojkaric.

Slovenski kadeti so včeraj v na turnirju skupine B v latvijskem mestu Jelgava s pričakovanim porazom z Rusijo začeli svoj kvalifikacijski boj za EP. Selektor Iztok Kšela je v reprezentanco povabil dva Primorca. To sta član Salonita Anhovo, sprejemalec Jure Okroglič in odbojkar Go Volleya, libero Jan Gašparin, ki je nabral tudi že nekaj izkušenj v prvi članski ligi. Oba sta na včerajšnji tekmi z Rusijo že zaigrala. Okroglič je dosegel točko, Gašparin pa je imel 71-odstoten sprejem.

Tekme kadetov spremlja tudi novogoriški trener, sicer selektor mladincev, Samo Miklavc, ki možnosti naših ocenjuje takole: “Fantje so dobro selekcionirani in pripravljeni, kar so pokazali med prazniki, ko so zmagali na srednjeevropskem turnirju v Mariboru, kjer so bili boljši tudi od Slovakov in Čehov. Težko je bilo pričakovati, da bi presenetili Rusijo, zelo pomembno pa bi bilo, če bi danes premagali Ukrajino, ki je solidna, a ne prav vrhunska ekipa. To bi bilo dobro izhodišče v boju za želeno drugo mesto. Slovenija ima nato - vsaj glede na dosedanji mednarodni rating reprezentanc - namreč lažji razpored, saj jo čakajo še Estonija, Latvija in Norveška. Rezultate je sicer pri mladih težje napovedovati, saj se ekipe ne poznajo tako podrobno in so presenečenja pogostejša kot v članski odbojki.”

Omeniti velja, da so bile mlade slovenske reprezentance v zadnjem obdobju v kvalifikacijah za evropska prvenstva uspešne.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano