Dekleta doma na zmago

Od petka do nedelje se bodo bodo moške in ženske mladinske odbojkarske reprezentance na 14 turnirjih borile za uvrstitev na evropsko prvenstvo (EP). V obeh reprezentancah so skupno štirje Primorci, turnir ženske skupine E pa bo v dvorani novogoriškega športnega parka.

Kanalka Eva Mori (levo) je prva organizatorka mladinske reprezentance Foto: Igor Mušič
Kanalka Eva Mori (levo) je prva organizatorka mladinske reprezentance Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Domače Športno društvo Go Šport, bolj znano po moški in ženski prvoligaški odbojkarski ekipi Go Volley, bo že tretje leto zapored gostitelj enega od kvalifikacijskih turnirjev za evropsko prvenstvo mlajših kategorij. Tridnevni turnir pod okriljem evropske (CEV) in domače odbojkarske zveze (OZS) bo v dvorani novogoriškega športnega parka. Slovenija bo na prizorišče prispela danes, ostale pa jutri.

Sestava slovenske ženske mladinske reprezentance: Eva Mori (iz Kanala),Lana Ščuka (obe Calcit), Sara Đukić (Vital), Maja Pahor (Go Volley), Ela Pintar, Darja Eržen, Ana Bernardi, Pia Blažič (vse Zgornja Gorenjska), Katja Mihevc, Katja Mihalinec, Anita Sobočan, Nika Markovič, Špela Bedjanič, Zala Zbičajnik (vse Braslovče).

Primorski ljubitelji odbojke bodo lahko navijali za domači reprezentantki Evo Mori (letos že standardna igralka državnega podprvaka Calcita, sicer najboljša organizatorka igre lanskega kadetskega EP) in Majo Pahor (libero prve postave Go Volleya). Slovenke so pred turnirjem ambiciozne. Ekipo namreč sestavlja najbolj nadarjena generacija slovenske ženske odbojke doslej - prva v zgodovini, ki se je lani uvrstila na kadetsko svetovno prvenstvo, na EP pa je zabeležila doslej najvišjo uvrstitev, šesto mesto. Prva organizatorka te generacije Eva Mori pravi: ”Priprave tečejo v dobrem vzdušju in brez poškodb. Glede na to, da je naša generacija v dobrem letu dni dvakrat premagala Nemčijo - tako na kadetskem EP, kot na olimpijskih dnevih mladih, kjer smo osvojile prvo mesto - smo se v naši skupini sposobne boriti za zmago v skupini in za direktno uvrstitev na EP. Sicer pa bo za prvo mesto tekel kar trd boj med nami, Nemkami in Madžarkami.”

K razvoju šestih članic reprezentance, članic Braslovč, je veliko prispeval njihov primorski trener Zoran Jerončič.

V Novi Gorici se bodo pomerile Slovenija, Nemčija, Madžarska in Izrael. V kvalifikacijah sicer tekmuje 37 držav, na EP pa se jih bo uvrstilo 12. Za napredovanje bodo dekleta morala osvojiti vsaj drugo mesto (to še vodi v dodatne kvalifikacije). Selektor Jože Časar je pred turnirjem optimist: ”Ta dobra generacija je od lani še napredovala, saj so se vse reprezentantke uveljavile v prvih postavah članskih prvoligašev. Nemke bodo naše največje tekmice v boju za prvo mesto. Skušali bomo izkoristiti domače igrišče v Novi Gorici.”

Cena dnevne vstopnice (za posamične tekme niso naprodaj) je tri evre. Prodaja poteka vsak dan od 14.30 dalje. Organizatorji si želijo, da bi bilo 450 sedežev na glavni tribuni zasedenih, povabljencem pa bo namenjena posebna VIP tribuna.

Spored tekem v Novi Gorici; dvorana v športnem parku, 25. aprila - Izrael : Nemčija (15), Slovenija : Madžarska (18); 26. aprila - Nemčija : Madžarska (15), Izrael : Slovenija (18); 27. aprila - Madžarska : Izrael (15), Nemčija : Slovenija (18).

Mladinci za EP na Madžarskem

Sočasno z dekleti bodo kvalifikacijski turnir skupine D za EP v madžarskem Dunajvarosu igrali slovenski mladinci, ki so se v predprazničnih dneh pripravljali v Novi Gorici. Tekmeci bodo Madžarska, Finska in Srbija. Selektor Iztok Kšela je v trinajsterico izbrancev vpoklical tudi Primorca - sprejamalca Jureta Okrogliča (Salonit) in prostega igralca Jana Gašparina (Go Volley). Oba sta bila nosilca igre svojih ekip v članskem DP. Sicer gre tudi pri fantih za generacijo, ki je lani uspešno igrala v kadetski reprezentanci. Glede na lanske rezultate na EP bi se morali za prvo mesto potegovati naši (lani 9.) in Finci (4.). Nevarni bodo tudi Srbi (11.), Madžari pa se na EP ne uvrščajo niti v mlajših kategorijah.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano