Brez dvorane ni napredka

Portoroški klub za odbojko na mivki že 20 let skrbi, da traja tekmovalno druženje z odbojkarsko žogo na slovenski obali celo poletno sezono.

Simona Fabjan (v napadu) in Andreja Vodeb (VC Portorož) sta najboljši slovenski par na mivki Foto: Ana Oblak
Simona Fabjan (v napadu) in Andreja Vodeb (VC Portorož) sta najboljši slovenski par na mivki Foto: Ana Oblak

PORTOROŽ> Na slovenski obali so marsikomu sinonim za poletje sonce, morje in plaža, obstajajo pa tudi čudaki, katerim žoga ne da miru niti v najtoplejšem obdobju leta. Stalna tekmovalna in vadbena prisotnost zagorelih teles odbojkarjev in odbojkaric na mivki je zadnja leta močno dvignila priljubljenost tega športa, portoroški klub pa se je v njem prebil na slovenski vrh.

Ker je Slovenija športu bolj hudobna mačeha kakor ljubeča mati, so v Portorožu upravičeno ponosni na 20 let delovanja kluba, saj se v edini v državi resno ukvarjajo z odbojko na mivki, kar prinaša tudi dobre rezultate. Prav letos so na državnem prvenstvu med dekleti Portorožani potolkli konkurenco v vseh polnoletnih kategorijah, zaradi česar je predsednik VC Portorož Rok Črnošija upravičeno ponosen, ob tem pa že načrtuje nove cilje: ”Dekleta so se res izkazala, saj se lahko pohvalimo z vsemi naslovi od U-18 do članske konkurence. Naša udarna naveza sta trenutno Simona Fabjan in Andreja Vodeb, žal pa je Erika Fabjan mivko zamenjala za univerzitetne predavalnice. Med mlajšimi imamo še nekaj nadarjenih dvojic. Želim si, da bi prišli še do močne moške zasedbe, ki bi se uveljavila tudi v mednarodnem merilu. Slovenske dvoranske odbojkarske reprezentance verjetno nikoli ne bomo videli na olimpijskih igrah, na mivki pa bi lahko sestavili ekipo za velike dosežke. Brez dvorane z mivko za trening v zimskem obdobju pa po tej poti ne bo šlo. Odpira se nekaj možnosti v Luciji, kjer bi balon ob večnamenski dvorani lahko usposobili za odbojko na mivki.”

Portoroški klub je letos ob 20. rojstnem dnevu prvič prevzel upravljanje štirih igrišč na plaži pod Metropolom, kar se je izkazalo za zadetek v polno, saj so bila igrišča polno zasedena.

Poletno vadbo sta vsako jutro vodila trenerja Milovan Bulič in Sergej Jakomin. Čez dan so klubski delavci urejali igrišča, zvečer pa so se vrstile tekme. Brez truda družine Stubelj, sester Fabjan in vseh ostalih bi eden od olimpijskih športov verjetno životaril na obrobju, portoroškemu klubu pa dušo vlivajo tudi vsi tisti rekreativci, ki pomagajo po svojih močeh ter občasno odigrajo kakšen niz, v katerem se odbojkarske poteze poljubno prepletajo z gibi nogometa, badmintona, namiznega tenisa in obešanja perila.

BORIS PLANINC


Najbolj brano