Barićeva je stisnila zobe

Po tem, ko so prvi primorski ženski odbojkarski derbi sezone dobile Novogoričanke, so na drugem domač teren izkoristile odbojkarice Luke Koper in skupni izid izenačile. Tako Koprčanke ostajajo na drugem mestu, Hit Nova Gorica pa je četrta. Luka Koper : Hit Nova Gorica 3:1.

Na derbiju so se izkazale tudi  Dajana Lucas (v napadu, Luka Koper), Maja Brešan (št. 14) in Tina Grudina (v bloku, Hit) Foto: Primožič/Fpa
Na derbiju so se izkazale tudi Dajana Lucas (v napadu, Luka Koper), Maja Brešan (št. 14) in Tina Grudina (v bloku, Hit) Foto: Primožič/Fpa

KOPER> Drugi primorski ženski odbojkarski derbi sezone sicer ni postregel s petimi nizi, kot prvi, a je bilo preobratov in negotovosti vsaj v tretjem in četrtem nizu dovolj za ogrevanje dlani in grl gledalcev. Koprčanke so prav v tem najbolj zanimivem delu tekme upravičile vlogo favoritinj.

Dvorana Bonifika, gledalcev 150, sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Brčinović (Žirovnica); po nizih: 16, 16, -19, 24. Luka Koper: Barić 11, E. Lucas, Jančar, Kušar, Bratož 19, Ferlinc 7, D. Lucas 10, Lovšin 3, Korošec 6, Pušnik 1, Kaker 6, Flego. Trener: Marko Kalc. Hit Nova Gorica: Vogrič 8, Batić, Grudina 5, Preradović 11, Pahor, Lipovž 6, Spačal 17, Komel, Božič 2, Marinič 1, Brešan 14. Trener : Miloš Velikonja.

Da so višina, moč in znanje trenutno na strani deklet iz slovenske Istre, je pokazal že začetek derbija, ko so domačinke hitro povedle in gladko osvojile prvi niz. V drugem je serija učinkovitih blokov in napadov visoke koprske kapetanke Maje Bratož naredila odločilno razliko v korist domačink.

V tretjem nizu je morala zaradi bolečin v kolenu na klop prva domača napadalka Marina Barić, ki je poleti v Koper prišla prav iz Nove Gorice. Udarnost Koprčank v napadu je popustila in Hit Nova Gorica je s servisi mlade Tine Grudina in napadi v dosedanjem delu prvenstva manj učinkovite sprejemalke Maje Brešan znižala zaostanek v nizih na 2:1.

V nadaljevanju je že močno dišalo po petem nizu, saj so gostje vodile že z 19:12, vendar je v končnici Hit naredil preveč napak. To so Koprčanke pod vodstvom izkušenega trenerja Marka Kalca, ki je še spomladi vodil Novogoričanke, izkoristile. Na parket se je vrnila Marina Barič, visoka koprska zasedba pa je že pri mreži ustavila večino akcij tekmic in izenačila na 19. točki. Zaključek je bil dramatičen, saj so se vrstila izenačenja ma 20., 23. in 24. točki. Odločilna napada za zmago Luke Koper sta nato realizirali Dajana Lukas in Marina Barič.

Večji del tekme je sicer glavno breme v napadu Koprčank nosila Maja Bratož, ki ni dvomila v končno zmago: “Mislim, da je bila pri nas želja po uspehu zelo izrazita, kar smo tudi pokazale. Žal smo vmes popustile, a nas je v četrtem nizu želja po zmagi zopet dvignila. Z Gorico je vedno težko, a lepo igrati.”

Trener gostij Miloš Velikonja je bil kljub skorajšnjemu preobratu v oceni stvaren: “Smo mlada ekipa z velikimi nihanji. Po dveh nizih smo se uspeli izvleči iz krize z menjavami igralk, bili smo blizu izenačenju in temu, da osvojimo vsaj točko, a se žal ni izšlo.”

Njegov kolega Marko Kalc je pot do zmage Luke Koper videl takole: “Odločilo je dejstvo, da smo bili boljša ekipa. V tretjem nizu je prišlo do upada koncentracije, v četrtem smo se po velikem zaostanku uspeli pobrati. Za nami je serija zelo dobrih rezultatov in ni nič čudnega, če pride do psihične utrujenosti. Zato čestitam dekletom za današnji uspeh.“ Z učinkovitostjo je pri Novogoričankah presenetila Maja Brešan, ki je po tekmi povedala: “Pokazale smo, da znamo dobro igrati. Uspelo nam je narediti preobrat, na koncu pa je zmanjkalo malo sreče. To je dobra spodbuda za nadaljevanje prvenstva.”

BRANKO VUGA


Najbolj brano