Ali so novogoriške odbojkarice že dosegle dno?

Štiri mesece po najtežji sezoni za odbojkarice Hita Nove Gorice v zadnjih 15 letih prihajajo spodbudne novice le s področja dotoka proračunskega denarja. Kakovostno delo z mladimi je zagotovljeno, sestava prvoligaške ekipe pa je še neznanka.

Okrepitev Hita Nove Gorice je prišla z leve strani naj odbojkarskega para Goriške: Vasja Samec je trener, Tina Lipicer Samec pa bo nadaljevala igralsko kariero v tujini Foto: Igor Mušič
Okrepitev Hita Nove Gorice je prišla z leve strani naj odbojkarskega para Goriške: Vasja Samec je trener, Tina Lipicer Samec pa bo nadaljevala igralsko kariero v tujini Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > V našem aprilskem pogovoru je predsednica OK Hit Nova Gorica Nataša Frelih še upala, da bo pred julijem jasno, s kolikšnim prispevkom bo dolgoletni sponzor Hit d. d. še pomagal klubu, a se je imenovanje prvega moža igralniškega velikana zavleklo do konca junija.

Časi, ko je Hit na sezono prispeval sto tisočakov, so zgodovina.

Uporabnih novic sicer še vedno ni, pravi predsednica: “Ta čas še ne vem, kdaj se bomo s Hitom pogovarjali. Vsekakor bi morali do drugega avgusta, ko smo z novim trenerjem Vasjo Samcem načrtovali začetek priprav, vedeti, koliko bo Hit lahko pomagal. O sestavi prvoligaške ekipe zato ni mogoče govoriti. Pripravljamo se na nadaljnjo racionalizacijo. Drugo ekipo, ki je igrala v tretji ligi, smo ukinili. Ta dekleta bodo glede na potrebe na voljo za prvo ekipo. Na srečo smo bili na razpisu novogoriške mestne občine uspešni in je tako vsaj zagotovljeno nadaljnje kakovostno delo z mlajšimi selekcijami.”

Časi, ko je Hit na sezono prispeval sto tisočakov, so zgodovina. Nov celotni letni proračun kluba se bo ustavil pri bistveno nižjem znesku, morda celo polovičnemu.

Teh materialnih omejitev se zaveda tudi novi trener, Kanalec Vasja Samec, sicer mož vrhunske igralke Tine Lipicer Samec (lani Azerrail Baku, letos Bologna). S soprogo je zadnja leta preživel v tujini - kot pomočnik v strokovnih štabih članskih ekip in kot vodja mlajših selekcij. Nazadnje je v češkem prvoligašu Prostejov usklajeval delo vseh mlajših selekcij.

Svoje delo v Novi Gorici začenja z naslednjimi izhodišči: “Glede na to, da je delo z mladimi podprla občina in glede na to, da še ne vemo, kaj bo na voljo članski ekipi, moramo začeti z materialno skromnimi in enotnimi izhodišči. Mislim, da je prvoligaška ekipa dosegla dno in da je to priložnost, da začnemo na novih domačih temeljih. Različnih statusov igralk, do katerih je prihajalo v preteklosti, po novem ne bo. Vse bodo imele enake pravice in obveznosti. Igranja za denar ne bo. Motiv bo napredek odbojkaric v urejenih pogojih dela. Menim, da je mogoče tudi na takšni osnovi igrati in obstati v prvi ligi, rezultat pa bo odvisen tudi od morebitnih sponzorskih prihodkov in s tem povezanih možnosti za vsaj kakšno okrepitev iz študentskih vrst.”

Novogoriške odbojkarice so se letos z velikim deležem edine domače profesionalke, dolgoletne kapetanke Katarine Spačal (več kot 15 točk na tekmo)še izvlekle iz boja za obstanek v sredino. Glede na dogajanja zadnjih mesecev je malo možnosti, da bi Katarina še v 17. sezoni oblekla Hitov dres: “Od odbojke živim že dolga leta. Zadnjo tekmo smo odigrale marca, še vedno pa na računu manjka približno četrtina tistega, za kar smo se na ravni sezone dogovorili. Ker novih informacij ni in ker se avgusta povsod začnejo priprave, lahko z odločitvijo čakam le še ta mesec. Če bo ostalo pri sedanjem stanju, bom iskala plačilno sposoben klub ali pa drugačno zaposlitev. Prihranki so že skoraj skopneli, živeti pa je treba naprej.”IGOR MUŠIČ


Najbolj brano