ACH razred zase

Dva tedna tedna po začetku priprav moških odbojkarskih prvoligašev je jasno, da se zaradi gospodarske krize nadaljuje pocenitev in pomladitev ekip. Zvenečih okrepitev na Primorskem ni.

Na novogoriški parket se po dveletni odsotnosti kot okrepitev Go Volleya vrača Izolan Gregor Basaneže  Foto: Leo Caharija
Na novogoriški parket se po dveletni odsotnosti kot okrepitev Go Volleya vrača Izolan Gregor Basaneže  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Moški ekipi kanalskega Salonita (lani peta v DP) in novogoriškega Go Volleya (osmi) sta izgubili stik z vrhom slovenske odbojke, a sta pred pripravami na novo sezono poskrbeli za uravnotežen proračun in sestavo ekip.

V slovenski odbojki se sicer zaradi gospodarske krize nadaljujejo koncentracija kakovosti v Ljubljani in Kamniku, umikanje z mednarodne scene ter racionalizacije. Po tem, ko so v Kamniku pod isto organizacijsko streho uspešno združili moško in žensko odbojko, so podobno storili v Novi Gorici. Pred dnevi je predsednikovanje pri dekletih Hita prevzel Miha Mačus, sicer član uprave Go športa, ki je matično društvo novogoriškega moštva Go Volley.

ACH in žalujoči ostali

Izstopov iz desetčlanske lige doslej ni bilo. Na področju boja za obstanek bo v najtežjem položaju Krka, ki sloni na mladih domačinih. Povratnik v ligo, ravenski Fužinar ima močno koroško zaledje in pri okrepitvah lahko računa na sodelovanje z bližnjih avstrijskim podprvakom Dobom.

Pri vrhu DP je pričakovati podobna razmerja moči kot lani. Udeleženec drugega kroga lige prvakov ACH Volley je po proračunu (toliko kot vsi ostali ligaši skupaj) in organizaciji svet zase. Ljubljančani so (pre)drage tujce zamenjali v glavnem s perspektivnimi slovenskimi odbojkarji. Med njimi sta tudi nekdanji član Go Volleya Mario Koncilija in donedavni član Salonita Janko Bregant. V moštvu ostaja kanalski državni reprezentant, bloker Matej Vidič.

V Kamniku in pri murskosoboški Panviti Pomgrad so zadržali jedro ekipe, ob odhodih pa so poskrbeli za ustrezne nove igralce. Tako bodo glavni tekmeci za drugo mesto. V ta kakovostni razred se vrača tudi Maribor, ki je pridobil glavnega pokrovitelja (Lunos) in reprezentanta Jana Planinca. V minulem prvenstvu bi v ta kakovostni razred sodil še kranjski Triglav, ki pa je doživel podoben osip preizkušenih igralcev kot Salonit.

V Kanalu ni več lanske prve postave in izkušenega trenerja Andreja Urnauta. Njegov pomočnik Leon Schilling ne more več računati na Breganta, na Matijo Jereba (Calcit), Janija Kovačiča, Danijela Koncilijo (oba Posojilnica Dob) in Andraža Palisko (išče klub). V Kanal se je vrnil izkušeni visoki Brazilec Israel Dos Santos, del članskega bremena na ostalih položajih pa bodo prevzeli obetavni mladinci in kadetiAmbrož Sirk, Jure Okroglič, Irenej Karnel in Blaž Marušič.

Outsiderja med šestimi ni

Utegne se zgoditi, da se bodo morali Kanalci trdo boriti, da se izognejo skupini za obstanek, saj outsiderja med na papirju najboljšimi šestimi ekipami lige (šestčlanska je skupina za prvaka) ni. Solidno ekipo iz tradicionalno močnega štajersko - koroškega zaledja je namreč sestavila tudi Šoštanj Topolšica, cementarjem pa bo grenil življenje še Go Volley, kjer je ob trenerski tudi igralsko vlogo zadržal še vedno odlični Jasmin Čuturič. Zanesljiv pokrovitelj Gen - I je omogočil, da so v Novi Gorici po slovesu od v glavnem ne prav posrečenih lanskih okrepitev pridobili izkušeni zamenjavi - srbskega organizatorja Strahinjo Kuburovića in blokerja Gregorja Basanežeja.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano