32 točk Spačalove za četrto mesto

Najzanimivejša tekma zadnjega kroga prvega dela ženskega prvoligaškega prvenstva je bila v Hočah, kjer so si odbojkarice novogoriškega Go Volleya z izjemno igro Katarine Spačal priborile točko, s katero so prehitele Luko Koper in s tem zasedle zadnje mesto, ki še vodi v skupino za prvaka. Formis : Go Volley 3:2.

Novogoričanka Katarina Spačal je bila z 32 točkami igralka tekme v Hočah Foto: Igor Mušič
Novogoričanka Katarina Spačal je bila z 32 točkami igralka tekme v Hočah Foto: Igor Mušič

HOČE > Novogoriške odbojkarice so v dramatičnem lovu na zadnje (četrto) mesto, ki še vodi v skupino za prvaka (držale so ga Koprčanke) skoraj poskrbele za presenečenje kroga. Najboljša ekipa prvega dela prvenstva, ki je doslej izgubila le enkrat, se je doma v Hočah le za las rešila poraza. Primorkam se je priborjeni tesen poraz z 2:3 izplačal. Dva niza in osvojena točka so jim namreč prinesli boljši izkupiček od Luke Koper.

Športna dvorana Hoče, gledalcev 180, sodnika Melavc (Šempeter v S. dolini) in Ortl (Polzela); po nizih: 21, 24, -22, -22, 6). Go Volley: Simčič 1, Bavdaž 1, P. Marušič, Grudina 11, Spačal 32, Kolbl 12, Komel 8, Š. Marušič, Pahor, Leban Čičič 4. Trener: Vasja Samec Lipicer.

Koprčanke so imele pred zadnjim krogom za las boljše izhodišče. Na četrtem mestu so bile tik pred Novogoričankami le zaradi boljše razlike v nizih (24:25 proti 23:27). Druga prednost Luke Koper je bil nekoliko lažji tekmec. Drugouvrščena Kema je vendarle zbrala sedem točk manj od Formisa.

Razvoj dogodkov je pokazal, da je bila prednost premajhna, da bi jo Koprčanke obdržale. Ker se je tekma Koprčank v Puconcih začela uro prej kot dvoboj Novogoričank v Hočah, so v Go Volleyu bržkone vedeli, da je Luka Koper dobila prvi niz in da bo treba za upanje na uvrstitev v skupino za prvaka dobiti vsaj dva. V skladu s tem so Novogoričanke na krilih zimzelene veteranke Katarine Spačal (dosegla je kar 32 točk) tudi igrale, Luka Koper pa v nadaljevanju ni osvojila niti niza več. Tako je postalo odveč morebitno nadaljnje preračunavanje razlike v nizih in točkah, (če bi obe ekipi izgubili z 1:3 ali z 2:3) ali upoštevanje rezultatov medsebojnih dvobojev (tu je bila v prednosti Luka Koper).

V Hočah so se že v prvem in drugem nizu do končnic vrstila izenačenja rezultata. V tretjem nizu se je razigrala Spačalova, ki je v nadaljevanju po statistični plati prepričljivo dobila dvoboj z nekdanjo reprezentančno kolegico Majo Vahen Desy. Ob požrtvovalni igri Primork v obrambi in ob dobrem servisu je bila prva novogoriška dama v tretjem in četrtem nizu praktično neustavljiva. Svoje so do dodali še ostri servisi Lane Komel. Peti niz je do izida 4:3 obetal pravo dramo, vendar se je v nadaljevanju le pokazala prednost večjega izbora kakovostnih igralk pri Formisu.

Tako je Go Volley po tem, ko je ves prvi del lovil Luko Koper, uspešno ujel skupino za prvaka, v katero se bosta direktno vključila državni prvak in podprvak (oba srednjeevropska ligaša), mariborska NKBM in kamniški Calcit. Luko Koper tudi v skupini za obstanek čaka resno delo.

Prvi zasledovalec Vital je v prvem delu dosegel enako razmerje zmag in porazov kot Koprčanke, Aliansa ima le zmago manj, Zgornja Gorenjska pa beleži s Primorkami neodločen izid medsebojni tekem.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano