Nov zagon na domačih brzicah

Luka Božič bo eden glavnih adutov slovenske reprezentance na tretji tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. Konec preteklega tedna je bil v Bratislavi že tretji, na tacenski progi pa si v soboto pred domačimi privrženci želi pokazati kaj zna in zmore.

Luka Božič želi pokazati dobre vožnje tudi v Tacnu.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Luka Božič želi pokazati dobre vožnje tudi v Tacnu.  Foto: Kajakaška zveza Slovenije

LJUBLJANA > Na evropskem prvenstvu je kanuist Soških elektrarn obstal v polfinalu, zato pa je v svetovnem pokalu novo sezono začel približno tako, kot je lansko končal. Ni sicer zmagal kot v Seu d'Urgellu, je pa s četrtim mestom v Londonu in tretjim v Bratislavi pokazal, kam sodi.

“Na evropskem prvenstvu sem še iskal pravo opremo, s katero bi bil na progi hitrejši. Presedlal sem z novega na lanski čoln in obratno. Preizkušal sem tudi veslo. V Londonu sem bil zato prav vesel, da sem po pol leta končno spet pokazal vožnjo na želeni ravni. Lahko rečem, da sem bil po finalu bolj zadovoljen s četrtim mestom kot s tretjim, ki sem ga nato osvojil v Bratislavi, kjer sem si privoščil večjo napako in ostal brez zmage. Res pa je, da so na zahtevni progi grešili tudi drugi. Je že tako, da v finalu gremo vsi do limita ali še čez,” je povedal Božič.

Luka Božič

kanuist

“ V Londonu sem bil prav vesel, da sem po pol leta končno spet pokazal vožnjo na želeni ravni.”

V zgoščeni konkurenci vendarle noče prehitevati dogodkov. Posebej je podčrtal polfinale kot ključno tekmo. “Ko in če se uvrstiš v finale, si dosegel poglavitni cilj. V finalu je treba še malo bolj tvegati, vrstni red pa se lahko kaj hitro premeša, kar so potrdile že uvodne tekme sezone,” je povedal Božič. Lani je bil v Tacnu po veliki napaki v finalu deseti. Zanimivo je, da je Slovenija imela kar četverico finalistov med kanuisti. Resda se nobenemu ni uspelo povzpeti na zmagovalne stopničke, a domač teren vendarle ponuja primerjalne prednosti.

“Vsa prizorišča v prvem delu sezone sodijo zaradi velikega pretoka vode med zahtevnejša. Še posebej tacenska proga zbuja strahospoštovanje pri tujih tekmecih, ki neradi trenirajo pri nas. Po drugi strani pa jih žene poseben motiv, da nas na tekmi premagajo. V teh dneh se sicer poskušam nekoliko odmakniti od vrveža, ki sodi zraven tekme v Tacnu. Želim si ohraniti osredotočenost, upam, da bo tudi dnevna forma prava,” je povedal Božič, ki ga v petek čakajo kvalifikacije, v soboto pa zaključni boji s polfinalom in finalom.

Prvi del tekmovalne sezone bo s Tacnom zaključen, drugi se bo zvrstil na začetku septembra, ko se bo nadaljeval in končal svetovni pokal z zaporednima tekmama v nemškem Markklebeergu in Pragi. Vmes si bo Božič privoščil le teden dni aktivnega oddiha, čakata pa ga že pripravljalna sklopa na prizorišču letošnjega svetovnega prvenstva, ki bo konec septembra v Seu d'Urgellu, kjer se bodo delile olimpijske kvote. Božiča sicer vežejo na katalonsko prizorišče v Pirenejih lepi spomini.


Najbolj brano