Zvezdniki se vračajo

Premierna kroga jubilejne 80. sezone v italijanski nogometni Serie A sta napovedala zanimivo in izenačeno prvenstvo. Najboljši igralci na svetu spet v večjem številu prihajajo v Italijo. Z njimi je v dresu Milana od sinoči s številko 14 tudi Šempetrc Valter Birsa.

Agim Ibraimi (v sredini) je iz Maribora odšel v Cagliari Foto: STA
Agim Ibraimi (v sredini) je iz Maribora odšel v Cagliari Foto: STA

TORINO > Prvi favorit za naslov ostaja prvak Juventus. V Torino je prispel baskovski napadalec Fernando Llorente. Iz Manchestra so pripeljali Carlosa Teveza, mestnemu tekmecu Torinu pa so za vezista Angela Ogbonno plačali kar 13 milijonov. Znebili so se Bendtnerja. Odšla sta tudi Giaccherini (Sunderland) ter Alessandro Matri.

V Neaplju so za 64,5 milijonov v Pariz spustili prvega napadalca Edinsona Cavanija. Iz madridskega Reala so pod Vezuv prišli Raul Albiol, ostrostrelec Gonzalo Higuain in Jose Callejon. V sredini so močnejši za dosedanjega režiserja PSV-ja Driesa Mertensa.

Še bolj se je okrepila Fiorentina - z nakupom Bayernovega golgeterja Maria Gomeza za 15,5 milijonov. Iz Malage je prišel Joaquin, iz Milana pa Massimo Ambrosini. Pod taktirko Vincenza Montelle bo nastopal Josip Iličić (stal je 9 milijonov), zadnja okrepitev vijoličnih pa je mladi Hrvat Ante Rebić. Splitu so plačali kar 4,5 milijona evrov odškodnine. Prodali so tako Stevana Jovetića (v Manchester City za 26 milijonov) kot Adema Ljajića (v Romo za 11 milijonov). Veteran Luca Toni po novem trese mreže v dresu novinca Hellasa Verone.

Precejšnji neznanki sta tako oba milanska kot oba rimska kluba. Inter si z novim trenerjem Walterjem Mazzarrijem obeta mirnejšo plovbo in izboljšanje zanje skromnega devetega mesta. Strateg je največja okrepitev moštva. Iz Napolija so pripeljali branilca Huga Campagnara. V dogovoru s Parmo so muhastega Antonia Cassana zamenjali za mladega Alžirca Ishaka Belfodila. Najbolj so zaskrbljeni pristaši Milana. Odšel je Ambrosini, Mathieu Flamini pa se je vrnil k Arsenalu. Presenetljivo so za 10 milijonov Schalkeju prodali Boatenga. Pred seboj imajo dve tarči - Ketsukija Hondo, ki ga moskovski CSKA ne pusti oditi ter povratek Kakaja. Kot smo že omenili je prišel Matri, ob sedanjem igralskem kadru pa se priložnost ponuja Šempetrcu Valterju Birsi.

Lazio se še vedno ozira za Timom Matavžem, največji poletni nakup pa predstavlja Felipe Anderson iz brazilskega Santosa (skoraj 8 milijonov). Trener ostaja Vladimir Petković, ponovitev lanskega 7. mesta pa bi bila lep dosežek. Pri Romi so izgubili napadalca Pabla Osvalda ter Erika Lamelo. Oba sta odšla v Anglijo. Slednjega so Tottenhamu prodali za 30 milijonov. Pridobili so Ljajića, Arsenalovega Gervinha in Maicona iz Manchester Cityja. Iz Udineseja je prestopil Mehdi Benatia, iz zagrebškega Dinama pa je za 5 milijonov evrov prišel Tin Jedvaj. Roma ima doslej največji presežek v višini 36 milijonov evrov.

Delež igralcev iz slovenskih klubov se je v letošnji sezoni še povečal. Valter Birsa je v soboto uradno podpisal triletno pogodbo z Milanom. Kot njegova zamenjava se je k Genoi preselil Antonini. Valter bo nosil številko 14, sinoči pa je že bil v kadru Milana na tekmi s Cagliarijem. Agim Ibraimi je v soboto prestopil v Cagliari. Brazilec Thiago Ribeiro je zapustil Sardince in odšel k brazilskemu Santosu, menjava zanj pa je ravno Ibraimi. Maribor bo prejel okrog 1,5 milijona evrov odškodnine, ob tem pa mu je Cagliari posodil še nekdanjega mladega reprezentanta Urugvaja Pabla Ceppelinija. Ta se je na Twitter profilu že pohvalil kot novi igralec Maribora. Ibraimi je v soboto podpisal triletno pogodbo, zaradi zaposlenosti s prestopom pa ga ni bilo v moštvu na tekmi z Gorico.

Samir Handanović ostaja prvi vratar Interja, Iličić pa bo igral za Fiorentino. Pri Chievu so sodelovanje podaljšali s kapetanom reprezentance Boštjanom Cesarjem ter angažirali hitronogega krilca Dejana Lazarevića. Rene Krhin si obeta dobro sezono v Bologni, Jasmin Kurtič pa je eden od vidnih mož novinca Sassuola. Bojan Jokič je Verono zamenjal za španski Villareal.

PETER MARAŽ


Najbolj brano