Zmaga za konec leta 2013

Slovenska nogometna reprezentanca je z zadetkom Valterja Birsa zmagovito sklenila leto 2013. V prijateljski tekmi je z 1:0 ugnala Kanado, pogled pa je že usmerjen na februarski žreb kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016.

Valter Birsa (desno) je dosegel edini zadetek na tekmi s Kanado Foto: Primož Lovrič
Valter Birsa (desno) je dosegel edini zadetek na tekmi s Kanado Foto: Primož Lovrič

CELJE > Dvoboj Slovenije in Kanade je postregel z bolj ali manj pričakovanim razvojem dogodkov. Kakovost je bila kljub premešani zasedbi, ki jo je na igrišče poslal selektor Srečko Katanec, krepko na strani gostiteljev, ki pa je v prvem polčasu niso znali unovčiti.

Arena Petrol, gledalcev 2500 Sodnik: Göcek (Turčija) 6,5. Strelec - 1:0 Birsa (53). Slovenija: Oblak 7, Milec 6, Samardžić 6 (od 46. Balažic 6), Cesar 6 (od 78. Ilić -), Struna 6, Birsa 7 (od 60. Filipović 6), Kurtić 6,5, Stevanović 6, Kirm 6 (od 46. Pečnik 6), Dedić 6 (od 46. Lazarević 6,5), Bezjak 6,5 (od 67. Berić 6). Selektor: Srečko Katanec.

Večja posest žoge, nekaj igrivih kombinacij in dva nevarna strela je bila nič kaj impresivna bilanca slovenske zasedbe proti tekmecu, ki se je upiral po svojih možnostih. Te pa so bile, če odštejemo izkazano željo, sorazmerno skromne. Kljub primanjkljaju nogometnega znanja pa so Kanadčani prvi zapretili. Kapetan De Rosario je po domiselni kombinaciji natančno udaril z roba kazenskega prostora, s še lepšo obrambo in potezo tekme pa se je izkazal Jan Oblak, ki je potrdil, da se za vratarsko prihodnost v Sloveniji ni bati.

V nadaljevanju prvega polčasa so bili podjetnejši tudi gostitelji, ki so brez večjih preglavic prihajali v osrčje tekmečeve obrambe, a učinek je bil pičel. Namesto preprostih rešitev so iskali zapletene, poteza več pa se je praviloma izkazala za neučinkovito. Ko so ubrali neposredno pot do gola, so bili nevarni. Takšnih akcij pa je bilo le za vzorec. V eni od teh je Roman Bezjak zamudil priložnost, da bi na stadionu, kjer se je uveljavil v dresu Celja, dosegel reprezentančni gol. Veselje mu je preprečil okvir vrat. Za las nenatančen je bil nekaj minut kasneje tudi Valter Birsa. Član Milana je veliko sodeloval v igri, a vidnejšega pečata ni vtisnil.

Mlada slovenska reprezentanca je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo še drugič ugnala Bolgarijo. Izbranci Tomaža Kavčiča so v Stari Zagori slavili kar s 5:1 (2:1). Za Slovenijo sta v prvem polčasu zadela Matej Pučko in Enej Jelenič, v nadaljevanju pa sta gole dosegla še Haris Vučkić in Elvis Bratanović (2). Slovenija bo kvalifikacije nadaljevala 5. marca v Andori. Vrstni red skupine 2 - Danska (7 tekem) 17 točk, Rusija (7) 16, Slovenija (7), Estonija (6) in Bolgarija (8) 8, Andora (7) 1.

Zato pa je Birsa v svojem slogu udaril na začetku drugega polčasa. Ob odmoru je Katanec opravil dve izmed šestih dovoljenih menjav. Ali so bolj pomagale rošade na igrišču ali nasveti v slačilnici, je drugo vprašanje. Slovenska reprezentanca je v nadaljevanju odločno pomaknila težišče igre na polovico tekmeca in v 53. minuti vendarle povedla. Birsov strel z levico sicer ni bil silovit, je bil pa dovolj natančen, da je kanadski čuvaj mreže kapituliral. Dobro razpoloženje edinega strelca ni trajalo dolgo. Že šest minut kasneje je moral zaradi udarca, ki pa ni pustil hujših posledic, zapustiti igrišče. Z odhodom Birse v slačilnico se je tudi končalo najboljše obdobje igre slovenske reprezentance. Menjave, težko igrišče ter postopno pohajanje moči so botrovali padcu zbranosti ter posledičnim napakam in priložnostim, ne pa tudi spremembi izida. ASO


Najbolj brano