Zmaga za drugo mesto

“Mi smo favoriti. Vlogo je treba upravičiti. Zlepa ali zgrda.” Tako lahko povzamemo pričakovanja v slovenskem taboru pred drevišnjim obračunom s Ferskimi otoki.

Bojan Jokič v ozadju in Boštjan Cesar v skoku sta soigralca v reprezentanci in klubu.  Foto: Reuters
Bojan Jokič v ozadju in Boštjan Cesar v skoku sta soigralca v reprezentanci in klubu.  Foto: Reuters

TOFTIR> Zmage v kvalifikacijskih tekmah na gostovanjih niso nikdar samoumevne. Javnost povečini pričakuje lahko delo proti avtsajderjem, toda stvari niso tako preproste, kot se zdijo na papirju. Še posebej, če razvoj dogodkov favoritom na igrišču ne gre na roko, gostitelji pa na krilih učinkovitega odpora in domačega okolja ob bojevitosti in motivu pridobijo tudi samozavest. V slovenskem strokovnem štabu se zavedajo pasti, zato je vodilo jasno: hiter zadetek in ohranitev zbranosti tudi ob rezultatski pobudi. V nasprotnem primeru se lahko hitro zaplete in slikovit izlet na Ferske otoke se utegne spremeniti v severni pekel. Vprašajte zlato generacijo.

“Hlad, veter, slabo igrišče z visoko travo. Okvirno vemo, kaj nas čaka. Toda naše primerjalne prednosti so vsekakor bolj tehtne. Ena od njih je nesporna kvaliteta oziroma znanje, ki ga premoremo. Ne bežimo od vloge izrazitega favorita, zato se ne obremenjujemo z okoliščinami in slabšim tekmecem. Bolj pomemben bo naš pristop, ki mora biti resen in odgovoren. Če se ga bomo držali, po tem tri točke ne bi smele biti vprašljive”, je pričakovanja strnil Bojan Jokić. Nekdanji bočni igralec Hita Gorice in član Chieva se že dobra dva meseca ubada z bolečinami v rami. Poškodba mu sicer ne bo preprečila nastopa, a je pri hitrem gibanju precej moteča.

Zanimivejši kvalifikacijski obračuni za evropsko prvenstvo iz drugih skupin, danes - Avstrija : Nemčija, Belgija : Turčija, Romunija BiH, Belorusija : Francija, Hrvaška : Gruzija, Anglija : Švica, Črna Gora : Bolgarija, Portugalska : Norveška.

Že tako močna slovenska nogometna kolonija v Italiji se bo po zaslugi Valterja Birse v naslednjem prvenstvu še okrepila. Italijansko obarvan bo dobršen del obrambne in zvezne vrste slovenske reprezentance. Le napad ne bo imel apeninskega pridiha, saj je Tim Matavž (za zdaj) z odhodom zatajil. Še pred petimi leti bi bilo tako številčno zastopstvo, ki igra vse bolj vidno vlogo v serie A, zgolj pobožna želja, zdaj pa je realnost. Na Ferskih otokih se vsi nadejajo reprezentančnega izbruha ta čas najbolj izpostavljenega igralca na Škornju, Josipa Iličiča, ki naj bi tekmo predvidoma začel v prvi enajsterici s pretežno napadalnimi zadolžitvami.

Tudi prebivalci Ferskih otokov in celo Ossur Hansen, strelec znamenitega izenačujočega gola proti slovenski vrsti v kvalifikacijah za SP 2002, pravi, da so se v ferski nogometni zvezi zavestno odločili za igranje v Toftirju zaradi težjih pogojev (ožje igrišče, višja trava, veter, nizke temperature). Hansen je napovedal težko tekmo: “Če ne bo naša reprezentanca dobila gola v prve pol ure, potem bo znalo biti zanimivo.”ALEŠ SORTA


Najbolj brano