Zmaga bo ostala v Madridu

Drevi bo na sporedu vrhunec evropske klubske sezone. Finale nogometne lige prvakov med Realom in Atleticom iz Madrida v Lizboni bo v marsičem poseben.

Iker Casillas je z Realom osvojil ligo prvakov že v letih 2000 in 2002 Foto: Marcelo Del Pozo
Iker Casillas je z Realom osvojil ligo prvakov že v letih 2000 in 2002 Foto: Marcelo Del Pozo

LIZBONA > Še drugič zapored se bosta v zaključnem dejanju elitnega klubskega tekmovanja pomerila kluba iz iste države. Sploh prvič pa bo finale postregel z mestnim derbijem. Kluba sta si letos razdelila domači lovoriki: Realu je pripadel pokalni naslov, Atleticu pa bolj dragoceni primat v državnem prvenstvu. Zanimivo je, da je Real v polfinalu pokalnega tekmovanja izločil prav Atletico, ki pa ima boljšo medsebojno bilanco v španski Primeri.

S poškodbami se ubada nekaj pomembnih nogometašev madridskih klubov. Pri Realu naj bi Cristiano Ronalduo igral od prve minute. Bolje kaže tudi Karimu Benzemaju, slabše pa Pepeju. V vrstah Atletica sta načeta Arda Turan in Diego Costa, a naj bi oba zaigrala.

Atletico se je pretekli konec tedna okitil z desetim naslovom državnega prvaka, Real pa bo v soboto v Lizboni lovil prav tako jubilejno deseto lovoriko v ligi prvakov (LP). Zadnjo je osvojil leta 2002. Atletico še nima naslova v najmočnejšem klubskem tekmovanju. Najdlje, in sicer v finale, se je v tedanjem pokalu državnih prvakov prebil leta 1974. Zanimiva je bila pot obeh letošnjih finalistov. Real je v izločilnih dvobojih opravil s tremi nemškimi klubi, Schalkejem ter obema lanskima finalistoma, Borussio Dortmundom in branilcem lovorike Bayernom. V letošnji izvedbi LP še neporaženi Atletico je imel bolj pestro paleto tekmecev. V osmini finala je izločil Milan, nato Barcelono, v polfinalu pa še Chelsea.

Za trenerja Reala Carla Ancelottija bo to četrti finale LP. Vse tri je dosegel na klopi Milana. Dobil je prvega (2003) in tretjega (2007), izgubil pa drugega (2005). ”Ne čutim nikakršnega pritiska. Uživam v pričakovanju tega finala,” je strnil misli Ancelotti. Diego Simeone bo prvič okusil finale lige prvakov. Je pa na klopi Atletica že osvojil evropsko ligo (2012) in istega leta tudi evropski superpokal. Lani je slavil v španskem kraljevem pokalu, letos pa je bil še najboljši v domačem prvenstvu. “Ta finale je sad triletnega dela. Zanimivo bo videti obračun tekmecev iz istega mesta. Atletico veže z Realom zgodovinsko rivalstvo. To bo dvoboj Realove premožnosti in Atleticove bojevitosti,” je napovedal Simeone, ki bi z drevišnjo zmago zaokrožil zbirko evropskih lovorik, tako kot velika večina njegovih varovancev. Elitno klubsko tekmovanje je namreč osvojil le David Villa (2011), a v dresu Barcelone.

Pri Realu je takšnih posameznikov nekaj več. Iker Casillas (2000, 2002) je ob pomočniku trenerja Zinedinu Zidanu edini, ki je sodeloval v zadnjem evropskem zmagoslavju Reala. Z lovoriko v LP pa se ponašata tudi Cristiano Ronaldo, ki je slavil leta 2008 z Manchester Unitedom, in Xabi Alonso. Zmagovalca z Liverpoolom iz leta 2005 pa zaradi kartonov v tokratnem finalu ne bo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano