Žigon verjetno že na muhi Maribora

Na vrhu nič novega. Koprčani so v Ljudskem vrtu okusili moč Maribora, Olimpiji je nekako uspelo zmagati in ohraniti naskok pred ostalimi. Na dnu bo lažje zimski premor dočakala Gorica, ki je zajezila Muro.

Mariborčani so Koprčanom v nedeljo v praksi pokazali svojo premoč Foto: Marko Vanovšek
Mariborčani so Koprčanom v nedeljo v praksi pokazali svojo premoč Foto: Marko Vanovšek

KOPER> Mariborčani imajo sicer še zaostale obveznosti v prvenstvu, ker na NZS že drugo leto zapored niso upoštevali možnosti, da bi se kateri od slovenskih klubov uvrstil v ekipni del evropskega pokala. Torej imajo vse možnosti, da na odmor odidejo s prednostjo okrog desetih točk.

V 20. krogu so se med nogometaši primorskih klubov najbolj izkazali: 6 - Žigon, 4 - Simčič, 3 - Nenezić, 2 - Kadrija, 1 - Guberac. Skupni vrstni red: 32 - Simčič, 23 - Žigon, 21 - Popović, M. Mevlja, 20 - Guberac, 17 - Pučko, Čovilo, 16 - Mavrič Rožič, 15 - Vetrih, Bubalo, 12 - Palčič ... Strelci: 9 - Žigon, 5 - Brečević, Čadikovski, 4 - Pučko, 3 - N'diaye ...

Če začnemo pri vrhu: v Ljudskem vrtu je bila tekma zanimiva s stališča privržencev domače ekipe, ki je spet potrjevala, zakaj je najboljša na Slovenskem; tudi z uigranostjo in z natančnimi prenosi žoge iz ene v drugo igralno vrsto. Vtis, da vsak igralec na igrišču na pamet pozna zamišljeno kombinacijo in let žoge, ni zgolj vtis: Maribor je tudi na taktičnem področju korak ali dva pred vsemi. Na taktiko močno prisegajo tudi na Apeninskem polotoku, toda tokrat se ni dalo razbrati, kako si je igro zamislil koprski trener Rodolfo Vanoli, saj so Koprčani začeli razglašeno in že zgodaj dobili gol, kar je predvideno igro postavilo na glavo. Na koncu se je izkazalo, da Koprčani (najbrž) po sili razmer niso niti igrali tako zaprto, kot bi se najbrž zgodilo ob normalnem začetku tekme. Kanarčki sicer imajo delen in priročen izgovor za prvi polčas, ko jih je premagalo preveliko spoštovanje do tekmeca. Na obeh straneh je na igrišče stopilo po 13 igralcev. Povprečna starost domačih je bila 25,61 let, gostov pa 22,23, torej so bili v povprečju kar tri leta mlajši. Vanoli lahko že zdaj potegne črto pred zimskim premorom. Ve, kakšen potencial ima v ekipi in ve, kakšen profil igralcev ta ekipa pred nadaljevanjem sezone potrebuje. Koprčani bodo tretje mesto potrjevali v soboto proti Triglavu, ki jim letos izrazito ne leži.

Boljše volje so bili konec tedna v Novi Gorici, saj so z zmago proti Muri odgnali črn scenarij, ki bi jih lahko prikoval na zadnje mesto. Mura je v tednu dni z dvema zaporednima zmagama skoraj ujela tekmece za obstanek, kar samo kaže na popolno nepredvidljivost slovenske lige. Zmaga Gorice po sobotnem kosilu z 2:0 je bila veliko teže priborjena, kot kaže izid, saj moštvo tako psihično kot fizično črpa zadnje moči. Zanimivo je, da Gorica pretežno osvaja točke ali zmage tedaj, ko se ne strelsko posti Dejan Žigon, ki sicer pretežno zadeva v serijah. Zbral je devet zadetkov. In ne bilo nič čudnega, če bi ga že spremljale lovke mariborskega športnega direktorja, ki bo prej ali slej potreboval osvežitev ekipe in nova imena, ki naj bi s časom postala godna za prodajo. Položaj je pač tak, da lahko Maribor kupi, kar si zaželi, Gorica pa trenutno nima drugega potenciala, ki bi jo rešil od boja za preživetje. Razen, če se v zakulisju kaj dogaja. Toda bolj se zdi, da je šport (ne samo nogomet) v Novi Gorici postal skoraj obrobna zadeva.

ROK MAVER


Najbolj brano