Zgodovina se (ne) ponavlja

Danes bomo dobili prva polfinalista nogometnega pokala Slovenije. Edini primorski predstavnik med osmerico, Gorica, bo šla v povratno tekmo z Aluminijem s prednostjo 1:0, ki si jo je priborila v Kidričevem.

Amedej Vetrih (v modrem dresu Gorice) se je že lani soočil z Aluminijem v četrtfinalu pokalnega tekmovanja Foto: Leo Caharija
Amedej Vetrih (v modrem dresu Gorice) se je že lani soočil z Aluminijem v četrtfinalu pokalnega tekmovanja Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Pokalno tekmovanje je zaradi evropskih obveznosti Maribora razpršeno. Branilci lovorike bodo danes odigrali še zaostalo tekmo osmine finala v Radomljah. V četrtfinalu pa jih čaka še en drugoligaš, Šenčur. Povratna četrtfinalna tekma med Domžalami in Olimpijo bo na sporedu šele čez teden dni. Ljubljančani so dobili prvi dvoboj z 2:0. Po današnjih tekmah bosta tako znana le dva polfinalista. Poleg para Gorica : Aluminij bo četrtfinalni boj tudi v Celju, kamor prihaja Rudar. Velenjčani imajo izvrstno rezultatsko popotnico (4:0) in bi na celjski Areni Petrol morali potrditi preboj med četverico.

Novogoričani pred tednom dni v Kidričevem niso blesteli, a so dosegli želeno. S časovne distance in glede na prikazano so iztržili optimalen izid. Spremenjena zasedba, ki le poredkoma igra skupaj, si je privoščila veliko napak in si ustvarila malo priložnosti. Na domačem igrišču bo slika bržkone drugačna, a odmerek previdnosti ne bo odveč.

Aluminij premore dovolj znanja, izkušenj in spretnosti, da kaznuje morebitne spodrsljaje. V to so se gostitelji in gostje prepričali na prvi tekmi. Nenazadnje pa je kopica akterjev, ki brani barve Aluminija v letošnji sezoni, tudi dejavno sodelovala v lanskem zasuku, ko je ekipa iz Kidričevega po porazu z 2:1 na prvi četrtfinalni tekmi na povratnem dvoboju v novogoriškem športnem parku z 2:0 izločila Gorico. “Pokala nikakor nočemo zapostaviti ali ga zanemariti. Moramo biti odločni, zbrani in pozorni. V nasprotnem si lahko nakopljemo težave,” je pojasnil trener Gorice Luigi Apolloni.

Novogoričanom zadostuje za napredovanje remi. Če bi bil po 90 minutah rezultat 1:0 v korist Aluminija, bi sledila podaljška in ob nespremenjenem izidu še enajstmetrovke. Vsakršna zmaga Aluminija z drugačnim rezultatom, pelje v polfinale moštvo iz Kidričevega.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano