Želja: zadetek v gosteh

Nogometaše Gorice čaka danes proti Rudarju prvo polfinalno dejanje slovenskega pokala. V Velenju bodo lovili ugoden izid, kar v praksi pomeni že en zadetek v mreži tekmeca.

Nogometaši Gorice (v modrih dresih) in Rudarja se bodo danes ob 18. uri pomerili še v Velenju Foto: Bostjan Bensa
Nogometaši Gorice (v modrih dresih) in Rudarja se bodo danes ob 18. uri pomerili še v Velenju Foto: Bostjan Bensa

VELENJE > Sodeč po zadnji medsebojni tekmi v prvenstvu bodo o napredovanju odločale malenkosti, morda bo zadostoval že en dosežen zadetek. Do polfinala so se Velenjčani in Novogoričani prebili brez večjih težav.

V drugi polfinalni tekmi se bosta v Ljudskem vrtu pomerila branilec pokalne lovorike Maribor in Olimpija. Uvodna spomladanska dvoboja v prvenstvu sta razburkala strasti. V Stožicah so prvo tekmo dobili Mariborčani, drugo pred praznimi tribunami pa Ljubljančani.

Prva tekma izločilnega dvoboja na stadionu ob Jezeru utegne biti zaprtega tipa. Večjega tveganja ne bo, vsaj do spremembe izida, ki pa ni samoumeven. Tekmeca odlikujeta čvrsti obrambi. Statistično sta celo najboljši v 1. SNL: Velenjčani so prejeli 18, Novogoričani pa 21 zadetkov. Odločitev o zmagovalcu bo bržkone padla na povratni tekmi, saj ekipi premoreta dovolj ofenzivnega potenciala za morebitni zasuk. Zdi se, da ga imajo vendarle nekoliko več Novogoričani, o čemer priča tudi razmerje med številom doseženih zadetkov (41:32) v prvenstvu.

Tako Rudar kot Gorica se ponašata z najboljšima strelcema v 1. SNL, Massimom Codo oziroma Matejem Eterovićem. Napadalni arzenal Gianluce Lapadule, Filippa Bonipertija, Gianvita Misurace in nenazadnje tudi Danieleja Bazzoffie pa nagiba tehtnico na stran Novogoričanom. Pri Velenjčanih za Eterovićem zija na seznamu strelcev kar velika praznina. Zmedo v vrste Novogoričanov bi lahko s preigravanji vnesel Leon Črnčič (5 golov), če bo naravnal merilne naprave s streli od daleč, pa tudi Ivan Firer (4). Predvsem pa bodo morali Novogoričani paziti na prekinitve. V velenjsko moštvo se po odsluženi kazni zaradi kartonov vrača postavni Ivan Knezović, novo razsežnost Rudarjevi igri v obe smeri pa lahko doda Denis Klinar.

Sicer pa Velenjčani nimajo toliko manevrskega prostora za rošade v moštvu, kot ga imajo Novogoričani, ki so praktično v popolni zasedbi. Oboje čakata v soboto zahtevna obračuna v prvenstvu, kjer moštvi prav tako merita na mesta, ki vodijo v evropske pokale. Novogoričani se bodo v vročem primorskem derbiju pomerili s Koprčani, trener Luigi Apolloni pa je že po prvenstveni tekmi z Velenjčani napovedal, da bo za pokalni obračun vnesel nekaj sprememb v ekipo. Rotacij, ki se jih Goričani v skladu z italijansko prakso v pokalnih tekmovanjih pogosto poslužujejo, bo v polfinalu gotovo manj kot v uvodnih izločilnih obračunih letošnje sezone, ko so Primorci praviloma igrali z drugo postavo.

Da pri ND Gorica precej stavijo na pokalno tekmovanje, pove že podatek o pristopu do pokalne tekme. Novogoričani so se na Štajersko odpravili včeraj. Prenočili so v Žalcu, kjer jih danes čaka še jutranji trening pred tekmo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano