Združitev prinaša preživetje

V prostorih kulturnega doma v Gažonu so prejšnji teden pripravili okroglo mizo o združevanju nogometnih klubov Dragonje iz Koštabone, Gažona in šmarskega Branika.

Posvet o združevanju  nogometnih klubov Krajevni skupnosti Šmarje Foto: Debora Fajdiga
Posvet o združevanju nogometnih klubov Krajevni skupnosti Šmarje Foto: Debora Fajdiga

GAŽON > Prisotni so spregovorili o sorodnih težavah klubov, izmenjali poglede in pojasnili namere pri postopkih združevanja, ki že tečejo. Šmarčani, Koštabonci in Gažonci naj bi se prihodnje leto končno združili pod enotno streho, pri čemer pa naj bi ostali samostojni pravno-finančni subjekti.

Združitev je bila želja mnogih šavrinskih nogometnih zanesenjakov že dlje časa, saj so spoznali, da brez skupnega nastopa najbrž ne bodo preživeli. Cilj je že v začetku januarja ustanoviti športno društvo, ki bo nosilo ime Šavrinska šola nogometa, Združenje nogometnih klubov KS Šmarje, ali kako drugače. Vsekakor naj bi vse selekcije uporabljale enotno izkaznico, medtem ko bi v nazivu posameznih ekip ostalo tudi prvotno ime - na primer ŠŠN Gažon U-15. Deležniki se morajo dogovoriti še tehnične podrobnosti združitve in imenu skupne blagovne znamke. Statut novega društva, v katerem bodo natančneje opredeljeni medsebojni odnosi, je že v pripravi.

Jasno je, da se bodo klubi poskušali dogovoriti o selekcijah od mladincev do najmlajših. Članske ekipe pa “na hribu” najbrž še nekaj časa ne bo, saj so bile prav članske ekipe prvi vzrok za finančne težave vseh kolektivov, kar je z opisom podobne izkušnje v sosednjem Piranu potrdil tamkajšnji trener Marjan Kovačič. Tudi, če bi se pokazala možnost ustanovitve članske vrste, se zaradi napak iz preteklosti vsi zavedajo, da bi člani morali delovati povsem amatersko. Igranje v primorski ligi naj bi bilo posvečeno ljubezni do nogometa in sosedskemu druženju, ne pa zaokroževanju mesečnih prihodkov.

Sodelujoči so se strinjali, da lahko le skupni nastop pri MNZ Koper in organih MO Koper prinese do postopne izboljšave osnovne infrastrukture. Če je z igriščem z umetno travo v Šmarjah že poskrbljeno za igralce do 12 leta starosti, bi še eno tovrstno igrišče pravih dimenzij rešilo dolgoročno težave z vadbo za vse ostale selekcije. Za nameček bi prosto ostalo še drugo travnato igrišče, ki bi ga bilo nato lažje vzdrževati, saj ne bi bilo tako obremenjeno.

Prav slabše razmere za vadbo so en od ključnih razlogov, da so starši s Šavrinskega gričevja zadnja leta svoje otroke včlanjevali v koprski klub, medtem ko bili v Šmarjah, Koštaboni in nazadnje Gažonu posledično prisiljeni ukinjati selekcije zaradi pomanjkanja igralcev. Najboljši nogometaši bodo vsekakor nekega dne odšli v klub z večjim prestižem, zato bi starši morali razumeti, da naj bi bil do prehoda v mladinske vrste nogomet za otroke izključno igra.

Prav to je posebej poudaril častni gost večera - nekdanji selektor slovenske članske reprezentance Zdenko Verdenik, ki bo s svojimi bogatimi izkušnjami odslej na voljo Šavrinom. SJ


Najbolj brano