Združene države Gorice

Nogometno društvo Gorica je v letošnji sezoni doživelo korenite spremembe, posledično pa ga zaznamuje kopica posebnosti. Med temi je tudi številčen in pester igralski kader, v katerem je formalno kar 38 nogometašev, seznam pa še ni dokončen.

Amedej Vetrih (v modrem dresu levo) in Saša Aleksander Živec imata v hudi tuji konkurenci  28 igralcev novogoriške prve  ekipe, v kateri je le sedem Slovencev, vidni vlogi    Foto: Bostjan Bensa
Amedej Vetrih (v modrem dresu levo) in Saša Aleksander Živec imata v hudi tuji konkurenci 28 igralcev novogoriške prve ekipe, v kateri je le sedem Slovencev, vidni vlogi  Foto: Bostjan Bensa

NOVA GORICA > Eni so jeseni že dobili priložnost za igranje v prvi slovenski nogometni ligi, drugi jo še bodo, tretji pa sploh ne. Pod drobnogled smo vzeli kader registriranih igralcev, ki je najširši v prvi slovenski nogometni ligi. Seveda vsi ne igrajo oziroma trenirajo s člansko ekipo.

Barve Gorice po zadnjem štetju zastopajo nogometaši iz enajstih držav.

Velika večina mladincev, s katerimi so v zadnjih dveh sezonah v ND Gorica sklenili dogovor, je tako posojenih oziroma so dvojno registrirani za primorske klube v 3. SNL zahod. Barve Brd, ki jih vodi lani pomočnik trenerja pri Gorici Florijan Debenjak, jih brani kar šesterica: Alessio Codromaz, Jaka Kolenc, Robi Jakovljević, Taulant in Valdrin Kadrija, Amel Džuzdanović in Boštjan Frelih. V Brdih je tudi 22-letni vratar Januš Štrukelj, ki je prav tako član Gorice. Za ajdovski Škou igrata Jani Curk in Aljaž Kavčič, pri mirenski Adrii pa je Jan Dornik. Skupno torej deseterica nogometašev.

Če odštejemo te igralce, potem tvori člansko ekipo Gorice 28 nogometašev, kar je še vedno zelo visoka številka za moštvo, ki igra le slovensko ligo in pokal. Med njimi so štirje tujci in 24 igralcev iz Evropske unije. Od tega je le sedmerica slovenskih državljanov: Uroš Celcer, Amedej Vetrih, Matija Širok, Vasja Simčič, Alen Jogan, Tine Kavčič in kot posojen igralec Domžal Saša Aleksander Živec. Pogojno rečeno bi lahko med staroselce oziroma Goričane, ki igrajo vidno vlogo, uvrstili tudi Welleyja N'diayeja. Senegalec je v mestu vrtnic že tretje leto.

V posebno kategorijo sodi 20 prišlekov iz Italije oziroma drugih držav. Status tujcev imajo trije novinci Jorman Aguilar (Panama), Bright Addae (Gana) in Ronaldo Vanin (Brazilija). Najštevilčnejša skupina nogometašev ima italijansko državljanstvo. To je dvanajsterica: Fabio Lebran, Massimo Coda, Gianluca Lapadula, Francesco Checcucci, Solomon Enow, Daniele Bazzoffia, Alessandro Favalli, Bruno Vicente, ki ima tudi brazilsko državljanstvo, Luca Berardocco, Gianvito Misuraca, Alex Cordaz in Abel Gigli. Peterica pa prihaja iz drugih držav Evropske unije. To so Floriano Vanzo (Belgija), Tomas Danilevičius (Litva), Nabil Taider (Francija-Tunizija), Sebestyen Ihrig Farkas (Madžarska) in Nikolas Šumsky (Češka).

Barve Gorice po zadnjem štetju torej zastopajo nogometaši iz enajstih držav oziroma z enajstimi državljanstvi. To pa še ni končna jesenska bilanca. V fazi registracije so še Abdelaye Diakite (Francija), Irdi Rapaj (Albanija) in Marco Modolo (Italija). Skupno bi se torej lahko število registriranih igralcev ND Gorica povzpelo prek 40.

Mešana in številčna je tudi zasedba strokovnega oziroma tehničnega štaba. Glavni trener je Luigi Apolloni, kot pomočnika pa sta navedena Miran Srebrnič in Bruno Redolfi. Massimiliano Nardecchia opravlja vlogo atletskega trenerja, Borut Mavrič pa je trener vratarjev. Športni direktor je Michele Dal Cin, tehnični direktor pa Dario Della Corte. Tehnični vodja ekipe je Rojan Devetak, zdravnik je Sašo Hlede, fizioterapevta pa Tomaž Šavnik in Erik Furlan. Seznam zaokrožuje ekonom Nenad Vidović.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano