Začenjajo se tekme resnice za FC Koper in za Gorico

Greš na Koper, dobiš Gorico. Na videz nerazumljiv stavek je oglasna akcija NK Maribor, ki si na tekmah s primorskima prvoligašema želi povečati število gledalcev.

Nekoč so bili v Kopru - na fotografiji je le še en igralec (Enes Handanagić, prvi z leve), ki še nosi rumeno-modri dres.  Za njim so Dalibor Volaš, Aleksander Rajčevič (oba Maribor) in Anej Lovrečič (Olimpija). Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nekoč so bili v Kopru - na fotografiji je le še en igralec (Enes Handanagić, prvi z leve), ki še nosi rumeno-modri dres. Za njim so Dalibor Volaš, Aleksander Rajčevič (oba Maribor) in Anej Lovrečič (Olimpija). Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER> Hkrati pa zveni tudi kot napoved Koprčanom in Novogoričanom, naj še pred vstopom v Ljudski vrt opustijo vsako upanje na točke. Jutri tamkaj gostuje Luka Koper, v sredinem prvoligaškem nogometnem krogu pa državni prvak gosti Hit Gorico.

Ni dvoma, da se Štajerci nadejajo, da bodo Primorce domov poslali brez točk. Pravzaprav so v to skoraj prepričani, saj imajo za sabo zorenje v evropski ligi in ko je to potrebno tudi v praksi potrjujejo, da so najboljši v Sloveniji. Čeprav so zadnje mesece nekateri v Kopru tekmo z Mariborom jemali kot neko posebno dokazovanje ali polaganje javnosti neznanih računov, pa se zdaj zdi, da je ta naboj nekoliko splahnel. Kar je sicer povsem racionalno. Koper je šele sedmi, pred njim pa je serija štirih tekem, ki bodo za marsikoga v koprski vrsti kvalifikacijske. V tednu dni bo namreč že znano, s kakšnimi izhodišči bodo po gostovanju pri Mariboru in Muri ter po domači tekmi z Olimpijo kanarčki vstopili v nogometno pomlad. Zatem bo sledilo še gostovanje v Celju. V primeru slabega izkupička je dokaj jasno, da bo pozimi sledilo večje pospravljanje slačilnice in varčevanje, v primeru pozitivnega razpleta (dveh zmag v treh tekmah) pa bi Koprčani poskusili loviti tretje mesto, ki zagotavlja pot v Evropo.

Pogled na medsebojne dvoboje Maribora in Kopra v Ljudskem vrtu pokaže jasno razliko - 15 zmag domačih, deset remijev in le štiri zmage gostov. Zadnja sega v marec 2006, sicer pa so potlej Koprčani iz Maribora vedno prihajali s točko, z izjemo dveh tekem. Pred letom 2006 pa so bili Koprčani bolj ali manj radodarni gosti.

Odveč je ponovno pisati o številni primorski koloniji v štajerski prestolnici, ki proti bivšemu klubu tudi že nekoliko izgublja poseben naboj. Koprčani bodo bolj ali manj popolni, z izjemo Aljaža Strune (kartoni) ter poškodovanih Srebrenka Posavca in Dorisa Kelenca. Jeseni je veliko vrzel v koprskem napadu predstavljala odsotnost Danijela Marčete, ki se je včeraj po dolgem času pojavil na druženju z novinarji.“Nedvomno gre za derbi, toda v glavah mora biti le to, da gre za eno od tekem, ki prinaša ali odnaša točke. Nismo v položaju, da bi se v Mariboru posebej izčrpavali. Preprosto gre v zadnjih tekmah za to, ali se bomo borili za vrh ali za obstanek. Koper ima ekipo za vrh,” je bil nedvoumen Marčeta. Poškodba hrbta je preteklost, toda za igro še ni pripravljen, morda bo nekaj minut igral proti Olimpiji.

Koprčani bodo svoje tekmece podajali Gorici. Ta najprej gostuje v Kranju. Triglavu gori pod nogami in Gorica bo za uspeh morala ponoviti koprski recept z zgodnjim zadetkom, potem gredo vrtnice v Maribor, gostijo Muro in na koncu gredo na noge Olimpiji. In prav tretje mesto, ki ga zdaj zasedajo severnoprimorski bratranci, je želja istrskega kluba.

ROK MAVER


Najbolj brano