Za pomladni razcvet vrtnic

Miran Srebrnič je uspešno krmaril nogometaše Hita Gorice skozi jesenski del sezone. Drugo mesto pomeni lepo popotnico, a hkrati tudi imperativ za pomlad, ko bo treba braniti položaje.

Miran Srebrnič je Hit Gorico vodil do drugega mesta po jesenskem delu prvenstva Foto: Leo Caharija
Miran Srebrnič je Hit Gorico vodil do drugega mesta po jesenskem delu prvenstva Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA> Eden od zaščitnih znakov novogoriškega kluba, Miran Srebrnič, se zaveda nogometnih specifik v mestu vrtnic. Spoznal jih je v dolgi igralski karieri, v kateri je bil vseskozi zvest novogoriškemu dresu. V zadnjih letih je v vlogi pomočnika ali na čelu strokovnega štaba zgradil tudi trenersko kontinuiteto na klopi Hita Gorice. Klubska uprava je briški navezi Miran Srebrnič-Florijan Debenjak zaupala dolgoročno triletno pogodbo, a hkrati tudi izrazila željo po kratkoročnih rezultatih (evropska vozovnica), ki so končno merilo za ocenjevanje uspeha. Novogoričani so jesen prebrodili brez pretresov: poleg Maribora, ki je poglavje zase, so imeli najmanj rezultatskih nihanj.

In kako je modro-belim uspelo? Trener hitovcev pravi: “Vsaka tekma je specifična in drugačna. Podcenjevanje ali precenjevanje sta pri tem izključena. To je vodilo, ki ga skušam prenesti na igralce in mislim, da smo kar dobro lovili ravnotežje na zelenici. Seveda so se primerile tudi napake, ki pa po drugi strani kažejo, da imamo še rezerve.”

> V katerih segmentih je največ prostora za napredovanje?

“Povsod. V napadalnem delu imamo motorične posameznike, ki so hitri, s čimer lahko tekmecu povzročijo precej preglavic. Pripravili smo si kopico priložnosti, pogrešal pa sem več konkretnosti. Boljša realizacija in večja zbranost bi gotovo prinesli večji seštevek točk. Podobna ugotovitev velja za fazo branjenja. Mladost in pomanjkanje izkušenj sta lahko olajševalni okoliščini, ne moreta pa biti izgovor.”

> Koliko je grenkega priokusa zavoljo zamujenih priložnosti?

“Mogoče smo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov na nekaterih tekmah res delovali naivno. Od fantov zahtevam, da so dosledni tako pri izpolnjevanju taktičnih navodil kot v pristopu - ne glede na rezultatski razvoj dogodkov. Verjamem pa, da na igrišču v različnih okoliščinah ni vedno preprosto izbrati najustreznejše rešitve. To prinesejo izkušnje na tekmah in delo na treningih. V seštevku menim, da smo skozi jesenski del sezone napredovali in to je naš cilj tudi v prihodnje.”

> Kaj bo prinesla pomlad?

“Najprej bo treba videti, kakšna bo zima. Upam, da v sestavi moštva ne bo bistvenih sprememb. Če bo tako, potem bomo konkurenčni v boju za evropske vozovnice. Zavedati pa se je treba, da imajo podobne ambicije tudi naši tekmeci. Zlasti to velja za tiste, ki jim jeseni ni šlo vse po načrtih. Liga je z izjemo Maribora, ki je korak pred ostalimi, precej izenačena, zato je še vse odprto.” ALEŠ SORTA


Najbolj brano