Za Ukrajino spet nesrečni Slovenci

Francija slavi svoje skoraj že pokopane junake, Ukrajina pa se huduje na sodnike, po razpletu povratne tekme dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo, na kateri je imela pomembno vlogo slovenska sodniška ekipa na čelu s Koprčanom Damirjem Skomino.

Damir Skomina v trenutku, ko je Jevgenu Hačeridiju pokazal rdeč karton
Damir Skomina v trenutku, ko je Jevgenu Hačeridiju pokazal rdeč karton 

NOVA GORICA > Neslavni tradiciji Francije in Ukrajine se nadaljujeta. Ukrajinci so še petič - leta 1999 tudi po zaslugi slovenskih nogometašev - ostali na pragu evropskega oziroma svetovnega prvenstva po izpadu v dodatnih kvalifikacijah, Francozi pa so se še tretjič zapored prebili na veliko tekmovanje tudi s pomočjo sodniških napak, ki so krojile razplet tekme na Stade de Franceu.

Vprašanje, ki se zastavlja po torkovem dvoboju, pa je, ali lahko sodniške napake vplivajo na izbor Skomine in kolegov za svetovno prvenstvo v Braziliji.

Na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2010 švedski sodnik Martin Hansson ni videl roke Thierrya Henryja, po kateri so Francozi dosegli izenačujoči zadetek proti Republiki Irski in igrali v Južni Afriko. Dve leti kasneje je v odločilni tekmi za prvo mesto v kvalifikacijski skupini za evropsko prvenstvo Škot Craig Thompson prekršek, storjen dober meter zunaj kazenskega prostora, premaknil vanj za enajstmetrovko, po kateri so gostitelji izenačili izid proti Bosni in Hercegovini. Francozi so tekmo dobili in osvojili prvo mesto v skupini. BiH je morala v dodatne kvalifikacije, kjer je izpadla proti Portugalski.

Ali bo francoski nogometni reprezentanci, ki naj bi po zaslugi vplivnega predsednika evropske nogometne zveze (UEFA) Michela Platinija uživala privilegije, še na tretje veliko tekmovanje uspelo priti s sodniško pomočjo? To je bilo eno od vprašanj po poraznem razpletu (0:2) v Ukrajini in pred povratnim dvobojem v Parizu. Dvoboj je bil zavoljo delegirane sodniške ekipe - kvalifikacije za svetovno prvenstvo so sicer pod okriljem svetovne nogometne organizacije (FIFA) - tudi pod slovenskim in primorskim drobnogledom. Damir Skomina, ki zaseda v sodniški hierarhiji viden položaj, se s svojimi pomočniki Matejem Žuničem, Bojanom Ulom in četrtim sodnikom Slavkom Vinčićem tokrat ni proslavil, pri čemer niso bili oškodovani zgolj Ukrajinci.

Prva sporna akcija se je primerila v 30. minuti pri izidu 1:0. Sodniki zaradi nedovoljenega položaja niso priznali zadetka domačemu napadalcu Karimu Benzemaju. V tem primeru so bili oškodovani gostitelji. Še očitnejša napaka pa se je zgodila v 34. minuti na škodo Ukrajincev, ko Matej Žunič ni signaliziral nedovoljenega položaja Benzemaja, ki se je ob asistenci Mathieuja Valbuene nahajal v debelem “ofsajdu”. Olajševalna okoliščina bi lahko bila, da se je tik ob Valbueni v kazenskem prostoru nahajal ukrajinski branilec in v živo ni bilo najbolje videti, kdo je žogo podaljšal do Benzemaja. Morda bi k temu pomagal sodnik za golom, ki pa v tekmovanjih pod okriljem FIFA ni predviden.

Skomina je nato zaradi dveh rumenih kartonov, ki so bili po sodniških kriterijih upravičeni, na začetku drugega polčasa izključil še Ukrajinca Jevgena Hačeridija. Tretji gol za veliko slavje polnega Stade de Francea pa so si Ukrajinci zabili kar sami. Po videnem sodeč je bila oškodovana Ukrajina, ki ji sodniški kriterij nasploh in ostra igra Francozom v drugem polčasu nista šla na roko, pa tudi gostitelji. Vprašanje, ki se zastavlja po torkovem dvoboju, pa je, ali lahko sodniške napake vplivajo na izbor Skomine in kolegov za svetovno prvenstvo v Braziliji. Koprčan je že sodil na zadnjem evropskem prvenstvu, prav tako redno sodi pomembne tekme v evropskih pokalih. ALEŠ SORTA


Najbolj brano