Za Gorico je spet posijalo sonce

Nogometaši Gorice so prekinili dolgo sušo na gostovanjih. Po 2. avgustu so spet osvojili poln izkupiček, saj so v preloženi tekmi 18. prvenstvenega kroga še drugič v letošnji sezoni premagali Celjane. Edini zadetek je prispeval Gianluca Lapadula. Celje : Gorica 0:1 (0:1).

Abel Gigli (v modrem dresu) je dobro opravil svoje delo v Celju Foto: Leo Caharija
Abel Gigli (v modrem dresu) je dobro opravil svoje delo v Celju Foto: Leo Caharija

CELJE > Novogoričane je v v Celju pričakalo suho vreme, a tudi zimske temperature. Občutek mraza pa je še podkrepil hladen severni veter, ki je dokaj zvest spremljevalec nogometnega dogajanja na Areni Petrol. Maloštevilne gledalce je sicer živahna predstava ogrela le na trenutke.

Arena Petrol, gledalcev 150, sodnik Žnidaršič (Kranj) 6,5. Strelec - 0:1 Lapadula (41). Celje: Kotnik 6, Korošec 5,5, Žitko 5,5 Krajcer 5,5, Gobec 5, Vrhovec 6, Jugović 5,5, Zajc 6,5, Verbič 6, Žurej 5,5 (od 79. Vicente -), Jovanović 5 (od 46. Bajde). Trener: Miloš Rus. Gorica: Cordaz 6,5, Širok 5,5, Gigli 6,5, Jogan 6, Favalli - (od 16. Vanin 6), Berardocco 6, Vetrih 6 (od 78. Taider -), Misuraca 6, Lapadula 6,5, Živec 6,5 (od 66. Bazzoffia 6), Coda 6. Trener: Luigi Apolloni. Rumeni kartoni - Bajde, Verbič; Vetrih.

Ekipi sta poskušali igrati, a nista izzivali (ne)sreče. Bili sta disciplinirani in pozorni. Ko je imel tekmec žogo, sta se praviloma postavili v obrambno držo. Izrazite priložnosti so bile redke, čeprav je začetek tekme obetal več. Razpoloženi so bili zlasti domači. Miha Zajc in Benjamin Verbič sta premešala gostujočo obrambo, ki pa je odnesla celo kožo. Prvi poskus Zajca je bil za las nenatančen, pri strelu Verbiča pa je bil na pravem mestu vratar Alex Cordaz.

Spremenjena gostujoča obramba, ki je po dobrih 15 minutah zaradi poškodbe Alessandra Favallija doživela še eno rošado, je v nadaljevanju strnila vrste. Šepal je še ofenzivni del novogoriške ekipe. Sramežljivi poskusi gostov so se končali brez prave grožnje, od daleč pa so streljali s slepimi naboji. Še najlepše priložnosti so se ponudile iz prekinitev. Gianluca Lapadula je v 26. minuti opravil generalko za akcijo, ki je v končnici prvega polčasa prinesla zadetek, a je bil njegov strel z glavo za las nenatančen.

Tik pred novogoriškim vodstvom pa so najlepšo priložnost zamudili gostitelji. Zajc je opravil glavnino dela in poslal v ogenj Ivana Jovanovića. Celjski napadalec, ki je imel dovolj manevrskega prostora in časa, pa se pri zaključnem strelu ni proslavil. Precej natančnejši je bil le nekaj minut kasneje Lapadula. Skrajšan kot z leve strani je izvajal Saša Aleksander Živec, Lapadula pa je v svojem slogu dosegel še svoj sedmi prvenstveni zadetek, ki se je izkazal za odločilnega. Živec je imel tik pred odmorom celo “zaključno” žogo, a je bil za las nenatančen.

Plus: Novogoričani so po daljšem času dočakali zmago v gosteh in niso zapravili rezultatske prednosti; pretežni del tekme so bili zbrani in tekmecu niso pustili veliko priložnosti. Minus: V določenih trenutkih bi lahko pokazali več napadalne odločnosti in ambicioznosti.

Novogoričanom je rezultatska prednost za razliko od prejšnjih tekem zadostovala. V drugem polčasu so gostitelji sicer prevzeli pobudo, ki pa je bila ob dobro postavljenih gostih jalova. Celjani so pletli akcije, a so se tudi zapletali. Pravih groženj za novogoriška vrata ni bilo vse do končnice tekme. Najprej je priložnost za povišanje vodstva zamudil Lapadula, ki je bil pri zaključnem strelu nenatančen. Že prej pa je nekaj novogoriških protinapadov ostalo nedokončanih. Gostitelji, ki so sicer pretežni del drugega polčasa žogo imeli v svoji posesti, so bili bolj ali manj nemočni vse do sodnikovega podaljška, ko so le dočakali svojo priložnost. Pravzaprav dve. Nekdanji nogometaš Gorice in sedaj celjski rezervist Vicente je pokazal, da je še vedno hiter, a tudi nedorečen v igri. Cordaz je prebral njegovo namero, še preden je brazilski napadalec utegnil streljati. Zajc, ki je po spodrsljaju Matije Široka prišel do lepe priložnosti in zaključka, pa je bil nenatančen. Pet minut sodnikovega podaljška je poteklo in Novogoričani so lahko začeli proslavljati prvo zmago v gosteh po četrtem krogu, ko so ugnali Zavrč. “Velik del zaslug za zadetek gre Živcu, ki je lepo podal. Sam sem se znašel ob pravem času na pravem mestu. Po tekmi z Mariborom, na kateri bi si zaslužili več, smo dosegli dragoceno zmago. Celje se je spet izkazalo za spoštovanja vredno ekipo. Tudi v Kranju nas čaka težka tekma proti tekmecu, ki stopnjuje formo,” je strnil vtise po tekmi strelec zmagovitega gola Gianluca Lapadula.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano