Z Jugom v hrbet srečnejši Štajerci, besni Koprčani

Maribor je z Bonifike odnesel, kar je želel, in postavil hipoteko nad novi naslov prvaka, medtem pa se bo Koper znova moral truditi za potrditev evropskega statusa, saj tekmeci niso počivali. Derbi pred rekordnim številom gledalcev so odločale epizode, praviloma vse v prid državnih prvakov. Luka Koper : Maribor 0:1 (0:1).

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Zmaga je prigarana, saj je Koper zelo dobra ekipa in ni naključje, da je na drugem mestu,” je post festum laskal Zlatko Zahović, mariborski športni direktor. In dodal: “Boj za prvaka s tem nikakor ni odločen, saj ste videli, kako se razpleta v letošnjem prvenstvu.” Morda je resno mislil, morda pa je šlo tudi za malce ironije po zmagi, ki so jo Koprčani s težavo prebavili.

Stadion Bonifika, gledalcev 2500, sodnik Jug (Čiginj) 6. Strelec - 0:1 Tavares (44). Luka Koper: Simčič 6, Blažič 5,5, Halilović 6, Hadžić 6. Guberac 6, Čovilo 6, Palčič 6, Ivetić 5,5 (od 86. Pilčić-), Črnigoj 5,5 (od 81. Lotrič-), Galešić 5, Štromajer 5,5 (od 65. Pučko 5,5). Trener: Rodolfo Vanoli. Maribor: Handanović 6, Mejač 6, Stojanović 6, Rajčević 6, Šuler 6,5, Mertelj 5,5, Dervišević 5,5, Cvijanović 6 (od 79. Bohar-), Vršič 7,5 (od 90. Hotić-), Tavares 7, Mendy 6 (od 92. Arghus-). Trener: Ante Šimundža. Rumeni kartoni: Galešić, Halilović, Čovilo, Hadžić; Tavares.

Veliko nervoze

Dve tekmi zapored so izgubili proti oslabljenima tekmecema. Opazno je pešanje moči napadalcev. V soboto bi lahko dodali še prepočasno odzivanje klopi v drugem polčasu in veliko nervozo med igralci, ki jo že dolgo ni bilo opaziti. Nesporno jo je povečal tudi sodnik Matej Jug, ki je bil tokrat zelo neprepričljiv. “Težko je zmagati, če ima druga ekipa 12 igralcev na igrišču,” je bil po tekmi sarkastičen koprski kapetan Ivica Guberac. Tekmeci so bili nenavadno mirni.

Kar je šlo Tavaresu, ni šlo Čovilu

Mariboru Koprčani niso ničesar spreminjali (pričakovano se je vrnil le Domen Črnigoj, na klop pa se vrnil Urban Žibert), medtem ko so Mariborčani ob petih napovedanih igralcih pred tekmo ostali še brez Željka Filipovića, ki ga je uščipnilo v hrbtu. Za razliko od zadnjega obračuna v Ljudskem vrtu je bila tekma bolj odprta, zagotovo pa manj napeta in dinamična. Koprčani so prevzeli pobudo in na polovici polčasa prvič ogrozili vrata gostov, ko je Goran Galešić z roba kazenskega prostora meril mimo gola in potem ponovil vajo. Zatem je udarna naveza Marcos Tavares-Dare Vršič sprožila uigrano kombinacijo, a je bil Vasja Simčič na mestu. V 33. minuti so domači (neupravičeno) zahtevali enajstmetrovko zaradi igre z roko Mendiya. Ko so se gledalci odpravljali na pijačo ali dve pa je tik pred koncem polčasa Maribor povedel. Iz prostega strela (po koprskem mnenju zelo vprašljivega) je Vršič poslal žogo poti golu, Tavares je koprski obrambi pritekel za hrbet in le trznil z glavo. Žoga je bila v mreži!

Drugi polčas je bil slabši. V začetku je bil Koper verjetno oškodovan za najstrožjo kazen - igro z roko Marka Šulerja je lepo ujel naš fotograf -, toda imel je priložnost za izenačenje iz enake situacije kot pri golu gostov, le da je prosti strel Guberca Miroslav Čovilo z glavo poslal mimo vrat. Koprčani so delovali manj sveže, večinoma brez konkretnih zaključkov v konici napada. V 80. minuti je Matej Palčič po preigravanju sproži strel, a je tokrat pravočasno reagiral Jasmin Handanović. Maribor bi lahko v 90. minuti podvojil vodstvo, a je Simčič kot panter odbil strel Damjana Boharja v kot. V 94. minuti je eden od gostujočih igralcev skoraj strgal dres s Čovila na robu kazenskega prostora, toda Jug se je - namesto rumenega kartona in prostega strela za Koper - naredil slepega in odpiskal konec tekme. To je bil le še prilit bencin na ogenj koprskega nezadovoljstva.

Plus: nič ni izstopalo, da bi si zaslužilo izpostavljenost. Minus: absolutno prevelika doza nepotrebne nervoze, ki spet najbolj hromi igro Galešića.

Tretji polčas je bil verbalne narave. “Danes je Maribor slavil iz prekinitve, iz neaktivne igre. Rad bi sporočil Mariborskemu trenerju, da si je vzel pravico, da je pred tekmo kritiziral našo igro,” je bil besen Vanoli, ki je na vprašanje, kje je bilo to objavljeno dejal: “Če berete časopise, ste to prebrali.” Na tiskovni konferenci pa je še navrgel: “Vsak naj pometa pred svojim pragom.” Na to temo smo vprašanje zastavili tudi Anteju Šimundži, ki je bil vidno presenečen in zatrdil, da tega nikoli ni rekel, kvečjemu da je to kdo napačno interpretiral. “Tekma je bila zahtevna in ni bila lepa za oko. Bila je igra živcev, dosti se je stavilo na preskok igro in dolge podaje, precej faktorjev je bilo prisotnih. Pomembne so le tri točke,” je bistvo povzel Marko Šuler. ROK MAVER


Najbolj brano