Vroče goriško poletje

Goriškemu nogometu se obeta še vroče poletje. V društvu Mladi nogometaš Gorica, s katerim je Nogometno društvo Gorica pretekli teden prekinilo pogodbo o sodelovanju, menijo, da je bilo v procesu licenciranja precej spornih potez.

Branko Tomažič: “Za vodstvo ND Gorica, ki ga pretežno sestavljajo Italijani, bo  mladinski nogomet  drugotnega pomena.”  Foto: Leo Caharija
Branko Tomažič: “Za vodstvo ND Gorica, ki ga pretežno sestavljajo Italijani, bo mladinski nogomet drugotnega pomena.”  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Član izvršnega odbora Društva mladi nogometaš Gorica (DMNG) Branko Tomažič pravi, da terjatev do Nogometnega društva Gorica znaša 40.000 evrov, v kar ni vračunan letošnji dolg 20.000 evrov. “Svoj dolg smo poizkusili izterjati od novih lastnikov tako, da DMNG ni predal ND Gorica potrebne dokumentacije za izvedbo postopka licenciranja. ND Gorica je preprečil to namero tako, da so izpeljali pridobitev licence na osnovi priprave letnega knjigovodskega poročila DMNG mimo njenega vodstva in predstavitve svoje neobstoječe piramide mladinskega nogometa. Oba primera se nam zdita sporna oziroma nezakonita. Pravno formalno bomo ukrenili vse, da bomo zadevi prišli do dna,” je pojasnil Tomažič, sicer eden od pobudnikov ustanovitve DMNG pred skoraj 15 leti.

Tomažič meni, da je cilj ND Gorica jasen. “Po prekinitvi pogodbe z DMNG načrtujejo organizacijo lastne šole, temu pa bi lahko sledil še en korak, povezan z zamenjavo obstoječega vodstva DMNG. Zato naj bi ND Gorica želel na svojo stran pridobiti starše in trenerje. Posledice prevzema bi lahko bile usodne. Ob uresničitvi takšnega scenarija je jasno, da bo za vodstvo ND Gorica, ki ga pretežno sestavljajo Italijani, mladinski nogomet drugotnega pomena. Za vsak primer so si s - po našem mnenju nezakonito - pogodbo zagotovili lastništvo nad našimi mladimi nogometaši, če bi se med njimi pojavil kakšen izjemen talent. Prispevek staršev, ki znaša približno 80.000 evrov, se bo zlival v skupno prazno blagajno. Nadzora nad porabo tega denarja ne bo. Vpliv staršev in občine kot drugega največjega finančnega podpornika DMNG pa bo minimalen. S potopom članske ekipe bo potonila tudi nogometna šola,” je pojasnil Tomažič.

Sporna vprašanja, povezana z licenciranjem ND Gorica, smo naslovili tudi na Nogometno zvezo Slovenije, ki nam je posredovala naslednji odgovor. “Klub, na katerega se nanašajo vaša vprašanja, je v licenčnem postopku izpolnil vse kriterije v skladu s pravilnikom in zato tudi pridobil licenco.” Podobnih odgovorov smo bili ob spornih vprašanjih deležni že prejšnja leta, kot recimo predlani pri NK Mura, ki je kljub visokemu dolgu in blokiranemu računu dobila licenco ter nekaj mesecev zatem končala v bankrotu, zdaj pa je njeno poslovanje pod lupo DURS in kriminalistične policije.Vodja tekmovalno-licenčnega sektorja je sicer Andrej Zalar. ASO, RM

Pri ND Gorica dolg do DMNG priznavajo. Od sodelovanja z DMNG pa so, kot trdijo, odstopili na podlagi nezmožnosti sklenitve kompromisa oziroma nevzdržnosti odnosov. V interesu kluba in goriškega nogometa so se, kot pravijo, zato tudi odločili, da v procesu licenciranja za novo sezono nastopijo kot samostojni pravni subjekt.

In kako si zamišljajo delovanje nogometne šole pod okriljem ND Gorica? “Finančno poslovanje bo ločeno. Odprl se bo poseben račun, na katerem se bodo zbirala sredstva namenjena mlajšim selekcijam, ki se ne bodo uporabljala za delovanje prve ekipe. Podpisane bodo nove pogodbe s trenerji. Če bomo našli skupne cilje, bomo nadaljevali z njimi. V nasprotnem bomo na trgu poiskali druge rešitve. Strokovni vodja mladinske šole bo tesno povezan s strokovnim štabom prve ekipe in podrejen športnemu direktorju ND Gorica. Za prvo polovico nove tekmovalne sezone imamo že pokrit proračun mladinske šole, optimističen pa sem tudi za drugi del. Z načrtovanim preoblikovanjem društva bo zagotovljena tudi pravna zaščita mlajših selekcij,” je na nedavni skupščini ND Gorica pojasnil njen predsednik Robert Vrtovec.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano