Vračajo se nogometni užitki

Nogomet se ta teden vrača tudi na slovenske naslovnice. Drevi in jutri bodo na sporedu prvi izločilni dvoboji lige prvakov, četrtkov večer bo namenjen evropski ligi in obračunu Maribora s Sevillo, v nedeljo pa bo v Nici žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo leta 2016 v Franciji.

Lionel Messi (številka 10), ki je v soboto dosegel 228. prvenstveni gol v dresu Barcelone, bo drevi v Manchestru spet pod posebnim drobnogledom branilcev Foto: Reuters
Lionel Messi (številka 10), ki je v soboto dosegel 228. prvenstveni gol v dresu Barcelone, bo drevi v Manchestru spet pod posebnim drobnogledom branilcev Foto: Reuters

NOVA GORICA > Uvodni dvoboji osmine finala lige lige prvakov (LP) obetajo večere za sladokusce.

Jutri bosta na sporedu še dva dvoboja osmine finala lige prvakov. Branilec naslova minhenski Bayern se bo tako kot lani v tej fazi tekmovanja pomeril z londonskim Arsenalom, edini italijanski predstavnik Milan pa se bo brez poškodovanega Valterja Birse, zoperstavil madridskemu Atleticu.

Že v tem tednu, ko so na sporedu štiri tekme, bodo častilci vrhunskega nogometa in velemojstrskih potez prišli na svoj račun. Torkov večer ponuja obračun med Manchester Cityjem in Barcelono, ki je na papirju tudi najmočnejši par osmine finala. Nogometni pristop obeh trenerjev obeta pravi ognjemet na igrišču z velikim južnoameriškim vložkom. Čilenec Manuel Pellegrini, ki vodi City, in Argentinec “Tata” Martino na klopi Barcelone prisegata na igriv in napadalen nogomet, kar potrjujejo tudi številke.

Katalonci so na 24 tekmah španskega prvenstva zabili 69 golov, angleški tekmeci pa v Premier League le malo zaostajajo (25 tekem, 68 golov). Barcelonin napadalen pristop je sicer že vrsto let samoumeven in je zapisan v osebni izkaznici kluba, pri bogatem Cityju pa so prav s prihodom Pellegrinija, ki se je dokazal v španskem nogometu, obrnili nov list v poglavju napadalne učinkovitosti. Pričakovani argentinski strelski dvoboj Lionela Messija in Sergia Agüera bo zaradi poškodbe slednjega na prvem medsebojnem obračunu sicer izostal, a Angležem vseeno ne manjka udarnih adutov.

Šempetrski reprezentant Tim Matavž do nadaljnjega ostaja član PSV iz Eindhovna. Po zdravniškem pregledu so se pogajanja z Rubinom iz Kazana zapletla. Trener tatarskega moštva Rinat Biljaletdinov pa je včeraj potrdil, da Matavž ne bo postal član kluba iz Kazana, ki se sedaj zanima za turškega napadalca Buraka Yilmaza.

Pomembno vlogo imajo španski reprezentanti Alvaro Negredo in Jesus Navas, ki sta še v pretekli sezoni nosila dres Seville, in pa že staroselec v Angliji David Silva. Poseben motiv bo imel najboljši afriški igralec Yaya Toure. Nekdanji član katalonskega velikana se v sistemu Barcelone ob Sergiu Busquetsu ni naigral, v angleški ligi pa je nepogrešljiv člen Cityja v obeh fazah igre. Z 12 zadetki je za Agüerom celo drugi strelec kluba v prvenstvu.

V Barceloni črpajo nosilce igre iz slovite mladinske šole, prišleki pa se le stežka uveljavijo v katalonskem modelu. Pri Cityju je seveda drugače. S šejkovimi dolarji poskušajo sestaviti vrhunski igralski mozaik z vseh koncev, zanj pa je kot glavni operativec, zanimivo, zadolžen Txiki Begiristain. Nekdanji Barcelonin as se je tudi najbolj zavzel za prihod Pellegrinija. Angležev, ki imajo pomembno vlogo v ekipi, je le za vzorec. Med njimi je vratar Joe Hart. Prav obrambni učinek moštev, ki sta tudi zaradi napadalnega pristopa posebej ranljivi, pa utegne skrojiti razplet dvoboja.

V drugem nocojšnjem obračunu vloga favorita pripada Paris Saint Germainu, ki ima uravnoteženo zasedbo in sijajnega Zlatana Ibrahimovića. Čarovnije švedskega asa neredko zasenčijo učinek soigralcev. Če bo Ibrahimović navdahnjen, potem tudi morebitni izostanek Urugvajca Edinsona Cavanija v napadu ne bo preveč občuten. Kakorkoli, napredovanje Bayerja iz Leverkusna bi sodilo v kategorijo podvigov. Povratni tekmi bosta 12. marca.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano